Antieke en preconventie CITES-voorwerpen
Delen van CITES-soorten zijn soms verwerkt in voorwerpen. Zijn het voorwerpen van voor 3 maart 1947 of voordat hier CITES-regels voor golden? Dan kunnen dit antieke of preconventie voorwerpen zijn. Voor het in- en uitvoeren van deze producten gelden regels. Voor antieke voorwerpen moet u bijvoorbeeld de antieke status kunnen bewijzen.
Voor antiek en preconventie olifantenivoor gelden andere regels. Hiervoor bekijkt u de regels voor Ivoor.
Antiek
Niet elk voorwerp dat oud is, is antiek. U heeft volgens CITES een antiek voorwerp als:
- het CITES-materiaal in het voorwerp voor 3 maart 1947 uit de natuur gehaald en bewerkt is;
- het CITES-materiaal erg verschilt van de oorspronkelijke staat. Ruw materiaal zoals veren, geweien en horens vallen niet onder bewerkt;
- het CITES-materiaal is gebruikt voor het maken van sieraden, kunst, muziekinstrumenten en gebruiksvoorwerpen of decoratie.
Zo bewijst u dat een voorwerp antiek is
U toont met documenten aan of een CITES-voorwerp antiek is. Hieruit moet blijken dat het voorwerp al binnen Europa was voordat de CITES-overeenkomst gold. Dit kan bijvoorbeld met de volgende documenten:
- foto’s
- scheepsjournalen
- originele aankoopbewijzen
- oude krantenartikelen
- een catalogus
- een testament
U mag de leeftijd van een voorwerp ook aantonen door een verklaring van een deskundige. Een deskundige is vaak aangesloten bij een beroepsvereniging. Is dit niet geval? Toon aan dat deze persoon deskundig genoeg is. Hij of zij moet het voorwerp in het echt hebben bekeken. U mag het voorwerp dus niet online laten beoordelen.
Reparatie van antiek
Soms loopt een voorwerp beschadigingen op. Repareert u een CITES-voorwerp met materialen die niet antiek zijn en ook niet onder CITES vallen? Dan houdt het voorwerp zijn antieke status.
Repareert u het voorwerp met CITES-materialen die geen antieke status hebben? Het antieke voorwerp verliest dan wel zijn status. Een voorbeeld:
U heeft een doosje van schildpadschild uit het jaar 1902. Het doosje is daarom antiek. Maar het klepje van het voorwerp is stuk. U maakt het met stukjes schildpadschild uit het jaar 2000. In dit geval verliest het doosje zijn antieke status. Hierdoor heeft u CITES-documenten nodig als u het doosje wilt verkopen.
In- en uitvoeren van antieke voorwerpen
U heeft voor internationale handel in antieke CITES-voorwerpen geldige CITES-documenten nodig.
U mag antiek voor commerciële doeleinden verhandelen. Wilt u een in- en uitvoervergunning aanvragen? Bekijk Welk CITES-document heeft u nodig?
Overdracht binnen de Europese Unie (EU)
U mag antieke CITES-voorwerpen binnen de EU zonder EU-certificaat verhandelen en overdragen. Wel moet het voorwerp legaal de EU zijn binnengebracht. Ook toont u aan dat het om antiek gaat. Is het voorwerp niet antiek of kunt u dat niet aantonen? Dan heeft u een EU-certificaat nodig. Wilt u een EU-certificaat aanvragen? Ga naar Welk CITES-document heeft u nodig?
Preconventie voorwerpen
U heeft een preconventie CITES-voorwerp als het voorwerp niet antiek is maar ook niet nieuw. Het voorwerp werd gemaakt toen de regels nog niet voor die soort golden. Terwijl de CITES-overeenkomst al wel afgesproken was. U heeft volgens CITES een preconventie voorwerp als:
- het CITES-materiaal niet aan de voorwaarden voor antiek voldoet
- Het CITES-materiaal is ingevoerd of verkregen voordat de soort op de Appendices van de CITES-overeenkomst stond.
Wilt u weten wanneer de plant- of diersoort op de overeenkomst is gekomen?
- Ga naar Species+.
- Vul in de zoekmachine de wetenschappelijke naam van de soort in.
- Kijk in het zoekresultaat onder CITES Listing > Dates. Soms staat daar een knop Show history. Is dat zo?
- Klik op de knop Show history.
- Ga helemaal naar beneden. De laatste datum is de datum waarop de soort in de CITES-overeenkomst is gekomen.
Een voorbeeld: Rio palissander (Dalbergia nigra) staat sinds 11 juni 1992 op Appendix I van CITES. Sinds die datum gelden de CITES-regels voor deze soort. Heeft u (producten van) deze soort? En kunt u bewijzen dat u deze voor 11 junie 1992 al had? Dan zien wij dit als preconventie producten.
In- en uitvoer van preconventie voorwerpen
U heeft CITES-documenten nodig voor het invoeren van preconventie voorwerpen. Preconventie soorten van Bijlage A mag u alleen voor niet-commerciële doeleinden invoeren. Gaat het om wederinvoer? Dan mag u de soort(en) ook voor commerciële doelen invoeren.
Ook voor het (weder)uitvoeren heeft U CITES-documenten nodig. U mag preconventie soorten op Bijlage A wel (weder)uitvoeren voor commerciële doeleinden.
Overdracht binnen de EU
U mag preconventie soorten van Bijlage A binnen de EU alleen verhandelen met een EU-certificaat. Staat de soort niet op Bijlage A? U heeft geen EU-certificaat nodig als u het voorwerp verkoopt.
- Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
- Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur