Grijze roodstaartpapegaai

Laatst gecontroleerd op:
16 augustus 2023
Gepubliceerd op:
11 januari 2017

Houdt u een grijze roodstaartpapegaai, of wilt u dit gaan doen? Dit mag niet zomaar. U moet zich namelijk aan de CITES-regels houden. Deze regels zorgen er onder andere voor dat de soort in het wild blijft bestaan. Bijvoorbeeld door illegale handel te voorkomen. 

Wat gaat u met de papegaai doen?

Wilt u een grijze roodstaartpapegaai houden, kopen of verkopen? Hier heeft u CITES-documenten voor nodig. Welk CITES-document u nodig heeft, hangt af van wat u gaat doen met de vogel. 

Heeft u het juiste document gevonden? Bekijk dan hoe u deze aanvraagt.

Levende vogels invoeren in de EU

Voert u levende vogels in? Dan heeft u een invoervergunning nodig. Als de papegaai nog leeft, moet u daarnaast voldoen aan de invoervoorwaarden van de Nationale Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Invoer van vogels mag alleen voor persoonlijke doeleinden. Meer hierover leest u op de website van de NVWA.

Merkplicht

De grijze roodstaartpapegaai moet een pootring dragen. Het gaat hierbij om een gesloten ring zonder naad. De ring moet direct geplaatst zijn na de geboorte. Bent u zelf de kweker? Welke ringmaat u gebruikt, hangt af van de ondersoort:

  • Psittacus erithacus erithacus - maximale ringmaat 11,0 millimeter
  • Psittacus erithacus timneh - maximale ringmaat 10,0 millimeter

Zorg ervoor dat u de juiste pootringen gebruikt. Vraagt u ze aan? Geef dan aan dat u CITES-ringen nodig heeft en voor welke ondersoort het is.

Gebruik ringen van het jaar waarin de kuikens worden geboren. Vraag de ringen dus op tijd aan bij een ringenbond. Op Merkplicht voor beschermde dieren leest u hier meer over.

Geen pootring

Heeft uw papegaai geen pootring? Of is deze niet meer leesbaar? Dan moet een dierenarts het dier chippen. Een dier zonder pootring of chip mag u niet houden, vervoeren of overdragen. Is de papegaai in gevangenschap geboren na 4 februari 2017? Vraag eerst toestemming aan het CITES-bureau om uw papegaai te laten chippen. Dit doet u door te mailen naar cites@rvo.nl

Administratieplicht

In uw administratie moet u gegevens over het dier bijhouden. Bewaar in ieder geval alle documenten van het dier. Welke gegevens u nog meer moet bijhouden leest u op Administratie beschermde dieren en planten.

In opdracht van:
  • Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur
Bent u tevreden over deze pagina?