Grijze roodstaartpapegaai

Gepubliceerd op:
11 januari 2017
Laatst gecontroleerd op:
16 januari 2023

De grijze roodstaartpapegaai is een populair huisdier. Daarom wordt er veel met het dier gehandeld, helaas ook illegaal. Omdat de papegaai daardoor dreigt uit te sterven, beschermt CITES deze streng. U mag de vogel niet zomaar houden, kopen of verkopen. Hier gelden regels voor.

Wat gaat u met de papegaai doen?

Welk CITES-document u nodig heeft, hangt af van wat u gaat doen met de vogel.

Heeft u het juiste document gevonden? Vraag dit dan aan via onderstaande knop:

Levende vogels invoeren in de EU

Voor de invoer van levende vogels gelden ook diergeneeskundige invoervoorwaarden. Invoer van vogels mag alleen voor persoonlijke doeleinden. Meer hierover leest u op de website van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Merkplicht

De grijze roodstaartpapegaai moet een pootring dragen. Het gaat hierbij om een gesloten ring zonder naad. De ring moet direct geplaatst zijn na de geboorte. Bent u zelf de kweker? Welke ringmaat u gebruikt, hangt af van de ondersoort:

  • Psittacus erithacus erithacus - maximale ringmaat 11,0 millimeter
  • Psittacus erithacus timneh - maximale ringmaat 10,0 millimeter

Zorg ervoor dat u de goede pootringen gebruikt. Vraagt u ze aan? Geef dan aan dat u CITES-ringen nodig heeft en voor welke ondersoort het is.

Gebruik ringen van het jaar waarin de kuikens worden geboren. Vraag de ringen dus op tijd aan bij een ringenbond. Op Pootringen voor vogels leest u hier meer over.

Geen pootring

Heeft uw papegaai geen pootring? Of is deze niet meer leesbaar? Dan moet een dierenarts het dier chippen. U mag een dier zonder pootring of chip niet houden, vervoeren of overdragen. Is de papegaai in gevangenschap geboren na 4 februari 2017? Vraag eerst toestemming aan het CITES-bureau om uw papegaai te laten chippen. Stuur hiervoor een e-mail naar cites@rvo.nl

Administratieplicht

In uw administratie moet u gegevens over het dier bijhouden. Bewaar in ieder geval alle documenten van het dier. Welke gegevens u nog meer moet bijhouden leest u op Administratie beschermde dieren en planten.

In opdracht van:
  • Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
Bent u tevreden over deze pagina?