Energie besparen datacenters

Gepubliceerd op:
17 mei 2021
Laatst gecontroleerd op:
14 maart 2022

De digitalisering van de maatschappij zorgt voor steeds meer dataverkeer. Het creëren, versturen en opslaan van data wordt geregeld via servers in datacenters. Door de groei van het aantal datacenters, maar ook door de stijging van het dataverkeer stijgt de vraag naar elektrische energie bij datacenters. Daarom wordt gezocht naar manieren om energie te besparen.

In een datacenter staan computerservers die altijd draaien. Het altijd aan staan kost energie, maar ook het koelen verbruikt veel energie. De eigenaar van een datacenter heeft niet altijd invloed op het energieverbruik van computerservers, omdat hij niet standaard ook eigenaar is van servers. Als een klant bijvoorbeeld een deel van de ruimte van een datacenter huurt, dan bepaalt die het energieverbruik van een server. Om die reden moeten zowel eigenaren van datacenters als eigenaren van de servers kijken hoe zij het energieverbruik van en in datacenters kunnen verminderen.

Powermanagement bij datacenters

Om datacenters en haar klanten te ondersteunen is er nu een handreiking en modelverklaring. De 'handreiking powermanagement bij datacenters' beschrijft hoe een datacenter met haar klanten ervoor kan zorgen dat het energiegebruik van de servers met de spaarstand zo laag mogelijk blijft. En hoe een datacenter met haar klanten een registratie kan opzetten om het Bevoegd Gezag bij controle voldoende te kunnen informeren.

Download

Kansen energiebesparing (LEAP)

Lower Energy Acceleration Program (LEAP) is een van de initiatieven die onderzoek doet naar energiebesparing. LEAP onderzoekt manieren om het energiegebruik van servers efficiënter in te richten door informatie- en communicatietechnologie (ICT). In Track 1 (onderzoek) lag de focus op het realiseren van energiebesparingen met bestaande technologieën, zoals powermanagement. De resultaten van Track 1 zijn veelbelovend en verwerkt in een rapport. Deze vindt u onderaan onder de downloads.

Daarnaast wordt onderzocht hoe we de digitale infrastructuur sneller duurzaam maken. Eén van die manieren is het aanvullen van de Erkende Maatregelenlijst (EML) met nieuwe technologieën. Op de EML staan erkende maatregelen voor energiebesparing met als doel om op een gemakkelijke manier energiebesparing te realiseren. In opdracht van ons is er een document opgesteld met technologieën die nog niet op de EML-lijst staan. Dit document 'Besparingsopties in datacenters en serverrruimten 2021 en 2025' vindt u onder de Downloads. Deze aanvullingen zijn mee te nemen in de EML-update voor 2023 of 2027.
De Erkende Maatregelenlijsten energiebesparing zijn voor 19 bedrijfstakken opgesteld. Deze maatregelen hebben een terugverdientijd van 5 jaar of minder.

Hoe bespaart u zelf energie?

Uit het LEAP-onderzoek blijkt dat u direct 10% energie bespaart door servers in de ‘spaarstand’ te laten draaien. Dit noemen we ook wel de eco-modus. In de eco-modus presteert de server net zo goed. Hoe u de eco-modus zelf instelt, leest u in onderstaande Happy Flow.

De LEAP-coalitie maakte ook een overzicht van oplossingen, barrières en scenario’s om de transitie naar een duurzame digitale infrastructuur te versnellen. De oplossingen zijn verdeeld in acties die u nu of op korte termijn kunt uitvoeren en biedt oplossingen voor in de toekomst.

Lees er alles over in het uitgebreide engelstalige artikel The LEAP Technology Landscape: Lower Energy Acceleration Program (LEAP) Solutions, Adoption Factors, Impediments, Open Problems, and Scenario of de samenvatting LEAP TECHNOLOGY TRENDS & SCENARIOS Building future-proof and sustainable digital infrastructures.

Downloads LEAP

De downloads  onderaan de lijst zijn engelstalig

Vragen over datacenters

Neem contact met ons op

Bent u tevreden over deze pagina?