Energie besparen datacenters
Bent u eigenaar of klant van een datacenter? En zoekt u oplossingen om energie te besparen? Bekijk onze handreiking waarmee u samen met betrokken partijen stappen neemt om te voldoen aan de energiebesparingsplicht en de informatieplicht.
Energie besparen datacenters
De maatschappij digitaliseert volop. Dat moet ook om de kansen van digitalisering nu en in de toekomst te benutten. Dit leest u ook terug in de Strategie Digitale Economie van het ministerie van Economische Zaken & Klimaat. Deze digitalisering zorgt voor steeds meer dataverkeer.
Bespaar direct 10%
Het blijkt dat u direct 10% energie bespaart door servers in de ‘spaarstand’ te laten draaien. Dit noemen we ook wel de eco-modus. In de eco-modus presteert de server netzo goed. Dit blijkt uit onderzoek van de Nationale Coalitie Duurzame Digitalisering (voorheen Lower Energy Acceleration Program - LEAP). Hoe u de eco-modus zelf instelt, leest u in de download Happy Flow.
De server in spaarstand laten draaien is een van de manieren om het energiegebruik te verminderen. Dit noemen we powermanagement. Hoe u met andere bestaande technologieën energie bespaart, leest u in het rapport Powermanagement.
Duurzaam koelen
De energievraag van datacenters delen we in 2 delen op:
- Het verbruik door de ICT-apparatuur.
- De benodigde infrastructuur voor het juiste werkklimaat voor de ICT-apparatuur, zoals het koelen van de servers.
Duurzame en rendabele koeltechnieken zijn er in meerdere vormen. Er zijn technieken die met subsidieregelingen van ons zijn ontwikkeld. In het document Duurzaam koelen van datacenters vindt u welke oplossingen en technieken er zijn, en welke vervolgstappen u kunt nemen.
Nieuwe techniek: fotonica
Fotonica is een technologie die zich richt op het gebruik van licht. Het lijkt op het gebruik van elektronica, maar is energiezuiniger en sneller.
Vanuit LEAP is ook onderzoek gedaan naar de nieuwe techniek fotonica. Het onderzoek laat zien dat u fotonica nu al kan toepassen in datacenters. De resultaten zijn verwerkt in een rapport.
Energie besparen met Energie Efficiënt Ethernet
Voor datacenters is het mogelijk om extra energie te besparen met de techniek Energie Efficiënt Ethernet (EEE). Onderzoek laat zien dat bij levering van hardware door fabrikanten de EEE-functionaliteit standaard staat uitgeschakeld. Dit terwijl uit testen blijkt dat datacenters met toepassing van de EEE-techniek eenvoudig energiebesparing kunnen behalen. Belangrijkste reden voor het niet toepassen, blijkt kennisgebrek in de sector zelf. De terugverdientijd van de maatregel is ruim onder de 5 jaar en lijkt daarmee op de Erkende maatregelenlijst (EML) te passen. Meer informatie over het onderzoek vindt u in onderstaande download.
Informatieplicht en erkende Maatregelenlijsten
Sinds 2019 moet een deel van de datacenters al powermanagement toepassen. Vanaf 2023 geldt dit voor alle datacenters in Nederland, omdat zij dan een energiebesparingsplicht hebben. Bedrijven met een energiebesparingsplicht moeten alle energiebesparende maatregelen met een terugverdientijd van 5 jaar of minder uitvoeren. Als een bedrijf een energiebesparingsplicht heeft, moet het eens in de 4 jaar rapporteren over de genomen maatregelen. Dit is de informatieplicht.
De mogelijke energiebesparende maatregelen staan in de Erkende Maatregelenlijsten (EML-lijsten). We lieten onderzoeken met welke (nieuwe) technologieën de EML-lijsten aangevuld moeten worden. Deze aanvullingen staan in het document Besparingsopties in datacenters en serverruimten 2021 en 2025.