Energie besparen datacenters

Gepubliceerd op:
17 mei 2021
Laatst gecontroleerd op:
13 februari 2023

Bent u eigenaar of klant van een datacenter? En zoekt u oplossingen om energie te besparen? Bekijk onze handreiking waarmee u samen met betrokken partijen stappen neemt om te voldoen aan de energiebesparingsplicht en de informatieplicht.

Energie besparen datacenters

De maatschappij digitaliseert volop. Dat moet ook om de kansen van digitalisering nu en in de toekomst te benutten. Dit leest u ook terug in de Strategie Digitale Economie van het ministerie van Economische Zaken & Klimaat. Deze digitalisering zorgt voor steeds meer dataverkeer.

Bespaar direct 10%

Het blijkt dat u direct 10% energie bespaart door servers in de ‘spaarstand’ te laten draaien. Dit noemen we ook wel de eco-modus. In de eco-modus presteert de server netzo goed. Dit blijkt uit onderzoek van de Nationale Coalitie Duurzame Digitalisering (voorheen Lower Energy Acceleration Program - LEAP). Hoe u de eco-modus zelf instelt, leest u in de download Happy Flow.

De server in spaarstand laten draaien is een van de manieren om het energiegebruik te verminderen. Dit noemen we powermanagement. Hoe u met andere bestaande technologieën energie bespaart, leest u in het rapport Powermanagement.

Handreiking powermanagement

Om u te ondersteunen is er een handreiking en modelverklaring. In de 'handreiking powermanagement bij datacenters' leest u hoe u ervoor zorgt dat het energiegebruik van de servers met de spaarstand zo laag mogelijk blijft. En hoe u registreert om het bevoegd gezag bij controle voldoende te informeren.

Duurzaam koelen

De energievraag van datacenters delen we in 2 delen op:

  1. Het verbruik door de ICT-apparatuur.
  2. De benodigde infrastructuur voor het juiste werkklimaat voor de ICT-apparatuur, zoals het koelen van de servers.

Duurzame en rendabele koeltechnieken zijn er in meerdere vormen. Er zijn technieken die met subsidieregelingen van ons zijn ontwikkeld. In het document Duurzaam koelen van datacenters vindt u welke oplossingen en technieken er zijn, en welke vervolgstappen u kunt nemen.

Nieuwe techniek: fotonica

Fotonica is een technologie die zich richt op het gebruik van licht. Het lijkt op het gebruik van elektronica, maar is energiezuiniger en sneller.

Vanuit LEAP is ook onderzoek gedaan naar de nieuwe techniek fotonica. Het onderzoek laat zien dat u fotonica nu al kan toepassen in datacenters. De resultaten zijn verwerkt in een rapport.

Informatieplicht en erkende Maatregelenlijsten

Sinds 2019 moet een deel van de datacenters al powermanagement toepassen. Vanaf 2023 geldt dit voor alle datacenters in Nederland, omdat zij dan een energiebesparingsplicht hebben. Bedrijven met een energiebesparingsplicht moeten alle energiebesparende maatregelen met een terugverdientijd van 5 jaar of minder uitvoeren. Als een bedrijf een energiebesparingsplicht heeft, moet het eens in de 4 jaar rapporteren over de genomen maatregelen. Dit is de informatieplicht.

De mogelijke energiebesparende maatregelen staan in de Erkende Maatregelenlijsten (EML-lijsten). We lieten onderzoeken met welke (nieuwe) technologieën de EML-lijsten aangevuld moeten worden. Deze aanvullingen staan in het document Besparingsopties in datacenters en serverruimten 2021 en 2025. 

Downloads in English

Bent u tevreden over deze pagina?