Dalbergia

Gepubliceerd op:
16 oktober 2019
Laatst gecontroleerd op:
7 juli 2020

De plantensoort Dalbergia is beschermd door regels uit de CITES-overeenkomst. Het is daarom een CITES-soort. Er zijn regels voor het vervoer en de (ver)koop van deze plant. Voor het invoeren en uitvoeren van Dalbergia is meestal een vergunning nodig. Ook als het gaat om een gedeelte van de plant. Of producten die ervan gemaakt zijn. Bijvoorbeeld gitaren of meubels waar Dalbergia-hout in zit.

Vergunning nodig of niet?

Wilt u een Dalbergia invoeren of uitvoeren? Dan heeft u voor sommige Dalbergia-soorten een vergunning nodig. Alle CITES-soorten zijn ingedeeld in bijlagen en appendices (bijlagen). Bij elke bijlage en elke appendix horen verschillende regels. De regels van Bijlage A zijn bijvoorbeeld strenger dan die van Bijlage B. Lees meer over de bijlagen en appendices op de informatiepagina Wat is CITES.

Dalbergia nigra

Dalbergia nigra is streng beschermd en staat op Bijlage A en Appendix I. Voor invoer en uitvoer heeft u een vergunning nodig. U mag de Dalbergia nigra niet invoeren met als doel om winst te maken. U mag dus alleen invoeren vanuit een land buiten de Europese Unie (EU) als u het zelf houdt.

Wilt u toch Dalbergia nigra (ver)kopen of vervoeren in de EU? Dan heeft u een EU-certificaat nodig. Deze krijgt u alleen als het hout al voor 11 juni 1992 in de EU was. Ook moet u bewijzen dat u het hout of het product legaal heeft gekocht of gekregen.

U leest alle informatie over het EU-certificaat op CITES-soorten binnen de Europese Unie. Wilt u meer weten over handel buiten de EU? Bekijk deze informatie op CITES-soorten buiten de Europese Unie.

Andere Dalbergia-soorten

Andere Dalbergia-soorten staan op Bijlage B en Appendix II. Verkoopt, koopt of reist u met Dalbergia? Vraag dan een vergunning aan.

Vervoert of (ver)koopt u Dalbergia binnen de Europese Unie (EU)? Dan moet u laten zien dat u het voorwerp of product legaal heeft gekocht of gekregen. Bijvoorbeeld met een kopie van de invoervergunning. Had u het hout al voor het op Bijlage B kwam te staan? Dan moet u dit ook laten zien.

Uitzonderingen Dalbergia-soorten

Er zijn uitzonderingen voor de bescherming van Dalbergia-soorten die op Bijlage B staan. Deze uitzonderingen staan in een aantekening (annotatie #15) bij de bijlage. U heeft geen in- of uitvoervergunning nodig voor:

  • bladeren, bloemen, pollen, vruchten en zaden;
  • eindproducten met maximaal 10 kg Dalbergia hout per zending;
  • afgewerkte muziekinstrumenten, afgewerkte onderdelen van muziekinstrumenten en afgewerkte accessoires voor muziekinstrumenten;
  • delen en producten van de Dalbergia cochinchinensis die onder annotatie #4 vallen. In de Soortenlijst ziet u welke delen en producten onder annotatie #4 vallen;
  • delen en producten van Dalbergia soorten die oorspronkelijk uit Mexico komen en onder annotatie #6 vallen. In de Soortenlijst ziet u welke delen en producten onder annotatie #6 vallen.

Reizen met muziekinstrumenten

Reist u in een groep, bijvoorbeeld een orkest, en neemt u muziekinstrumenten mee? Vervoert u deze bij elkaar in een container? En zit er Dalbergia-hout in de instrumenten, dat niet van de Dalbergia nigra is? Dan hoeft u geen vergunning aan te vragen.

Gaat u op vakantie of reizen naar een land buiten de EU? En neemt u een instrument mee met Dalbergia-hout van soorten van Bijlage B? Hiervoor geldt een vrijstelling. Het maakt niet uit of u meereist met de instrumenten. U mag het ook eerder of later versturen.

Neemt u een instrument mee waar Dalbergia nigra in zit? Dan heeft u een uitvoervergunning nodig uit Nederland. En een invoervergunning in het land waar u naartoe gaat. Reist u vaak met dit instrument? Dan kunt u misschien beter een muziekinstrumentencertificaat (MIC) aanvragen. Meer informatie hierover leest u op de pagina Reizen met muziekinstrumenten.

In opdracht van:
  • Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
Bent u tevreden over deze pagina?