Dalbergia-hout

Laatst gecontroleerd op:
4 december 2024
Gepubliceerd op:
16 oktober 2019

Dalbergia-houtsoorten zijn beschermd door CITES. U krijgt daarom te maken met regels als u (producten van) deze plant (ver)koopt of vervoert. Voor in- en uitvoer van producten van deze soort is meestal een vergunning nodig. Bijvoorbeeld voor gitaren of meubels waar het in zit.

Vergunning nodig of niet?

Wilt u een Dalbergia-soort in- of uitvoeren? Lees eerst de bijzonderheden over Dalbergia-soorten. U heeft waarschijnlijk een vergunning nodig. Alle CITES-soorten zijn ingedeeld in Bijlagen en Appendices. Bekijk CITES-soort of niet om uit te zoeken op welke Bijlage en Appendix uw Dalbergia-soort staat. Ga daarna naar Welk CITES-document heeft u nodig? om te zien wat u moet regelen.

Dalbergia nigra

Dalbergia nigra is strenger beschermd dan de andere Dalbergia-soorten. Deze soort staat op Bijlage A en Appendix I. Voor in- en uitvoer heeft u een vergunning nodig. U mag Dalbergia nigra niet invoeren om deze te verkopen.

In- en uitvoeren binnen de EU

Wilt u deze houtsoort (ver)kopen of vervoeren in de Europese Unie (EU)? Dan heeft u een EU-certificaat nodig. Deze krijgt u alleen als het hout al voor 11 juni 1992 in de EU was. U bewijst daarvoor dat u het hout of het product legaal heeft gekocht of gekregen. Bijvoorbeeld met een:

  • eerder EU-certificaat
  • aankoopbewijs
  • catalogusvermelding
  • serienummer

U leest alle informatie over het EU-certificaat op Welk CITES-document heeft u nodig?

In- en uitvoeren buiten de EU

U mag Dalbergia Nigra alleen invoeren van buiten de EU als u het zelf houdt. Gaat het om een voorwerp dat al eerder legaal in de EU geweest is? Of om een voorwerp dat voor 3 maart 1947 gemaakt is? Dan mag u dit wel in- en uitvoeren om te verkopen.

Andere Dalbergia-soorten

Andere Dalbergia-soorten staan op Bijlage B en Appendix II. (Ver)koopt of reist u met Dalbergia? Vraag een vergunning aan.

Vervoert of (ver)koopt u Dalbergia binnen de EU? Laat zien dat u het voorwerp of product legaal heeft. Bijvoorbeeld met een kopie van de invoervergunning. Of een aankoopbewijs waar het nummer van de CITES-invoervergunning opstaat. Had u het hout al voor het op Bijlage B kwam te staan? Dan laat u dit ook zien.

Hout van andere beschermde boomsoorten

Wilt u handelen in hout dat niet komt van Dalbergia-soorten, maar dat wel onder CITES-valt? Of heeft u dit hout in bezit? Ook hiervoor heeft u vaak vergunningen nodig. Lees verder op Hout van beschermde boomsoorten

Uitzonderingen Dalbergia-soorten

Er zijn uitzonderingen voor de bescherming van Dalbergia-soorten die op Bijlage B staan. Deze uitzonderingen staan in een aantekening (annotatie #15) bij de soort. U heeft geen in- of uitvoervergunning nodig voor:

  • bladeren, bloemen, pollen, vruchten en zaden;
  • eindproducten met maximaal 10 kg Dalbergia-hout per zending;
  • afgewerkte (onderdelen van) muziekinstrumenten en afgewerkte accessoires voor muziekinstrumenten;
  • delen en producten van de Dalbergia cochinchinensis die onder annotatie #4 vallen;
  • delen en producten van Dalbergia-soorten die oorspronkelijk uit Mexico komen en onder annotatie #6 vallen.

Reizen met muziekinstrumenten

Op vakantie of reizend naar een land buiten de EU? U mag uw muziekinstrument met daarin Dalbergia-hout meenemen. U hoeft geen vergunning aan te vragen. Behalve als het om Dalbergia nigra gaat. Het maakt niet uit of u meereist met de instrumenten. U mag het ook eerder of later versturen.

Heeft u wel een instrument met Dalbergia nigra erin? Vraag altijd een Nederlandse uitvoervergunning aan. En een invoervergunning van het land waar u naartoe gaat. U kunt kiezen om een muziekinstrumentcertificaat (MIC) aan te vragen als u regelmatig reist. U hoeft dan niet iedere keer een in- en uitvoervergunning te regelen. Meer informatie over het MIC leest u op Welk CITES-document heeft u nodig?

In opdracht van:
  • Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur
Bent u tevreden over deze pagina?