Ondernemersloket sancties Rusland

Op 29 juli 2014 heeft de Europese Unie (EU) een aantal sancties ingesteld tegen Rusland. Heeft uw bedrijf hiermee te maken? We helpen u graag verder via het Ondernemersloket Sancties Rusland. Op deze pagina vindt u de contactgegevens en praktische informatie om met de sancties om te gaan.

Vragen over sancties?

Zit u met vragen over de sancties en hoe deze invloed hebben op uw bedrijf? Dan kunt u als Nederlandse ondernemer bellen met ons ondernemersloket:

Bel: 088 042 42 42
Kies keuzeoptie 4: Internationaal zakendoen, octrooien of handel in beschermde dieren of planten

U kunt uw vragen ook stellen via het contactformulier. Kies de optie ‘Internationaal ondernemen’ en vermeld uw bedrijfsnaam + sancties Rusland. We doen ons uiterste best u binnen 2 werkdagen te antwoorden.

Om welke producten en diensten gaat het?

De EU-sancties tegen Rusland betekenen onder meer dat u een aantal producten en diensten niet aan bedrijven in dit land mag verkopen of leveren. Op de sanctiepagina Rusland vindt u om welke producten en diensten het gaat. Ook leest u waar u de lijst vindt met personen en bedrijven met wie u geen zaken mag doen.

Aan de andere kant heeft Rusland ook een importverbod ingesteld voor bepaalde landbouwproducten. Dit betekent dat Russische bedrijven een aantal producten en diensten niet meer van u als Nederlandse ondernemer mogen kopen. Op de pagina importverbod van Rusland vindt u om welke producten en diensten het gaat.

Regelingen en maatregelen die u kunnen helpen

Als uw bedrijf last heeft van de sancties en het importverbod, zijn er een aantal regelingen en maatregelen van de overheid die u kunnen helpen. Bijvoorbeeld door het aankopen van uw producten of het uitstellen van betaling bij de Belastingdienst. Op de pagina Beschikbare regelingen bij sancties Rusland vindt u welke regelingen er zijn. Ook vindt u er informatie over de voorwaardes om van deze regelingen gebruik kunt maken.

Handboek Rusland: omgaan met sancties

Heeft u liever alle informatie in één document? Voor vragen van bedrijven over de Ruslandsancties heeft de overheid een uitgebreid Handboek Rusland (pdf) gemaakt. Hierin leest u hoe u omgaat met de sancties als u zakendoet met Rusland. U vindt er onder andere de volgende praktische informatie:

  • extra uitleg over wat de sancties inhouden;
  • een beschrijving van de uitzonderingen op de sancties;
  • praktische aanwijzingen voor uw bedrijf;
  • uitleg over hoe u officieel laat bepalen of u met de sancties te maken heeft;
  • veelgestelde vragen van andere ondernemers.

Het is verder goed om te weten dat het handboek geen officiële wetgeving is. Wel verwijst het naar artikelen van de Rusland-verordening van de Europese Unie. U vindt er ook uitgebreide wettelijke teksten in.

Download:

Service menu right