Ondernemersloket sancties Rusland | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Ondernemersloket sancties Rusland

11-11-2020

Op 29 juli 2014 heeft de Europese Unie (EU) een aantal sancties ingesteld tegen Rusland. Heeft uw bedrijf hiermee te maken? We helpen u graag verder via het Ondernemersloket Sancties Rusland. Op deze pagina vindt u de contactgegevens en praktische informatie om met de sancties om te gaan.

Vragen over sancties?

Zit u met vragen over de sancties en hoe deze invloed hebben op uw bedrijf? Dan kunt u als Nederlandse ondernemer bellen met ons ondernemersloket:

  • Bel: 088 042 42 42
  • Kies optie 3 en daarna 1

U kunt uw vragen ook stellen via het contactformulier. Kies de optie ‘Internationaal ondernemen’ en vermeld uw bedrijfsnaam + sancties Rusland. We doen ons uiterste best u binnen 2 werkdagen te antwoorden.

Om welke producten en diensten gaat het?

De EU-sancties tegen Rusland betekenen onder meer dat u een aantal producten en diensten niet aan bedrijven in dit land mag verkopen of leveren. Op de sanctiepagina Rusland vindt u om welke producten en diensten het gaat. Ook leest u waar u de lijst vindt met personen en bedrijven met wie u geen zaken mag doen.

Aan de andere kant heeft Rusland ook een importverbod ingesteld voor bepaalde landbouwproducten. Dit betekent dat Russische bedrijven een aantal producten en diensten niet meer van u als Nederlandse ondernemer mogen kopen. Op de pagina importverbod van Rusland vindt u om welke producten en diensten het gaat.

Handboek Rusland: omgaan met sancties

Heeft u liever alle informatie in één document? Voor vragen van bedrijven over de Ruslandsancties heeft de overheid een uitgebreid Handboek Rusland gemaakt. Hierin leest u hoe u omgaat met de sancties als u zakendoet met Rusland. U vindt er onder andere de volgende praktische informatie:

  • extra uitleg over wat de sancties inhouden;
  • een beschrijving van de uitzonderingen op de sancties;
  • praktische aanwijzingen voor uw bedrijf;
  • uitleg over hoe u officieel laat bepalen of u met de sancties te maken heeft;
  • veelgestelde vragen van andere ondernemers.

Het is verder goed om te weten dat het handboek geen officiële wetgeving is. Wel verwijst het naar artikelen van de Rusland-verordening van de Europese Unie. U vindt er ook uitgebreide wettelijke teksten in.

Download het handboek

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.