Veelgestelde vragen over zakendoen en de sancties tegen Rusland
Wij krijgen veel vragen van ondernemers over de oorlog van Rusland tegen Oekraïne en de gevolgen daarvan op hun handel. Bekijk de antwoorden op deze veelgestelde vragen.
Zoekt u andere informatie rond de sancties? Bekijk het overzicht van Sanctieloket Rusland.
Sancties
Sancties zijn internationale maatregelen tegen een land, organisatie of persoon. Het blog Wat zijn sancties? op Rijksoverheid.nl legt uit wat het doel en de gevolgen van sancties zijn.
De sancties tegen Rusland bevatten maatregelen die onder meer invloed hebben op import en export, goederen en diensten, personen en organisaties en specifieke sectoren. De EU biedt per onderwerp een Engelstalig overzicht. Hierin vindt u ook de bijbehorende officiële sanctieteksten (verordeningen).
Wanneer de EU nieuwe sancties introduceert, geldt in sommige gevallen een overgangsperiode voor de naleving van bestaande contracten. Bijvoorbeeld bij een nieuw verbod op export van specifieke goederen naar Rusland. De exacte details vindt u in EU-verordening 833/2014. Voor gesanctioneerde personen en entiteiten is er geen overgangsperiode. Het zakendoen met hen moet u meteen stoppen.
Om te onderzoeken of de sancties uw bedrijf raken, moet u de officiële sanctieteksten (verordeningen) induiken. Het is uw eigen verantwoordelijkheid om goed onderzoek te doen en u aan de sancties te houden. Maar dit kan een uitdaging zijn. Daarom helpen wij u graag op weg met advies op maat en ons stappenplan. Via deze uitgebreide sanctiecheck komt u er in 6 stappen achter of de sancties op u van toepassing zijn.
Of er één sanctielijst is die u kunt doorzoeken, hangt ervan af of u personen, bedrijven of producten wilt checken:
- Personen en bedrijven: er is één lijst: de geconsolideerde lijst van de EU. U kunt de lijst in verschillende bestandstypen downloaden.
- Producten en diensten: er zijn meerdere lijsten. Via onze sanctiecheck vindt u de juiste documenten met daarin de lijsten.
Waarom niet één lijst met HS-codes?
Wij hebben niet één lijst met alle HS-codes die onder de sancties vallen. Voor elke HS-code gelden namelijk andere uitzonderingen en regels. Deze moet u opzoeken in de officiële sanctietekst waarin deze HS-code staat. Het is daarom het beste om direct de juiste sanctietekst te bekijken en hierin alle details op te zoeken.
Wilt u hier hulp bij? Doe onze sanctiecheck of neem contact op voor gratis advies.
Naleving van de sancties
U kunt schendingen van sancties op 3 manieren melden:
1. Neem direct contact op met de Europese Commissie (EC).
Dit kan via het e-mailadres relex-sanctions@ec.europa.eu. U helpt het beste als u uw naam en contactgegevens doorgeeft. Dit maakt uw verklaring geloofwaardiger en maakt het gemakkelijker voor de EC om actie te ondernemen.
2. Doe een anonieme melding via de whistleblower-tool van de EC.
Hiermee stuurt u anoniem een bericht. De Commissie raadt aan om daarvoor de volgende URL te kopiëren en plakken in uw browser: https://eusanctions.integrityline.com/frontpage.
3. Doe een anonieme melding bij een Nederlandse organisatie
U kunt anoniem een strafbaar feit (waaronder een sanctieschending) melden bij:
Bij het overtreden van een sanctie, overtreedt u de Sanctiewet 1977. U pleegt dan een economisch delict. Dit is een strafbaar feit. U kunt hiervoor een boete of gevangenisstraf krijgen. De hoogte van de boete of straf hangt af van uw schuld aan de overtreding. Een sanctie overtreden kan zorgen voor reputatieschade en hoge juridische kosten. Het blijft dus belangrijk dat u goed controleert of uw goederen en/of zakenpartners onder de sancties vallen.
Als u de import van aardgascondensaten wilt melden (verplicht volgens EU-verordening 833/2014), dan kan dit bij RVO. De meldingsplicht geldt voor alle transacties voor de aankoop, invoer of overbrenging naar de Europese Unie van aardgascondensaten met GN-code 2709 00 10, die uit installaties komen voor de productie van vloeibaar aardgas, van oorsprong uit of uitgevoerd uit Rusland.
Stuur een e-mail naar meldpunt.condensaten@rvo.nl met de volgende gegevens:
- de indienende partij;
- de verhandelende partij;
- het volume dat u importeert (per bevestigde zending);
- overige opmerkingen die u kwijt wilt (optioneel).
Betalen
Betalingen van / aan een partij in Rusland zijn soms mogelijk, maar u moet rekening houden met veel sancties. Neem daarom eerst contact op met uw bank, voordat u een betaaltransactie doet met een bedrijf, organisatie of persoon in Rusland.
Verschillende Russische banken zijn afgesloten van het betalingssysteem SWIFT. Betalingen met deze banken zijn zo goed als onmogelijk. Daarnaast geldt er voor sommige Russische banken en organisaties ook een volledig transactieverbod.
Hulp en ondersteuning
Op onze website vindt u informatie over zakendoen en de sancties naar aanleiding van de oorlog in Oekraïne. Ook kunt u met onze sanctiecheck Rusland controleren of uw bedrijf met de sancties te maken krijgt.
Vindt u met deze informatie het antwoord op uw vraag niet? Neem dan contact op met onze adviseurs.
De oorlog in Oekraïne is nog niet afgelopen, maar de wederopbouw van het land speelt al wel. U kunt hieraan meehelpen als Nederlands bedrijf. Bijvoorbeeld door te investeren, te helpen bij de export vanuit Oekraïne, de humanitaire hulp te ondersteunen, of goederen te doneren.
- Ministerie van Buitenlandse Zaken