Bijdragen aan de wederopbouw

Gepubliceerd op:
17 juni 2022
Laatst gecontroleerd op:
8 juli 2022

Door de oorlog in Oekraïne is zakendoen in het land ingrijpend veranderd. Hoewel de oorlog in Oekraïne nog niet is afgelopen, wordt er al nagedacht over de wederopbouw van het land. Nederlandse bedrijven kunnen daarin mogelijk veel betekenen.

De Nederlandse overheid ondersteunt initiatieven vanuit Nederlandse bedrijven om zaken te doen met Oekraïne. Juist nu is investeren in de Oekraïense economie en samenwerking met Oekraïense bedrijven belangrijk. Binnenkort informeren wij u via deze pagina verder over de mogelijkheden.
 

Blijf op de hoogte

Wilt u op de hoogte blijven van de mogelijkheden om bij te dragen aan de wederopbouw? Geef dan uw contactgegevens door via ons formulier. Wij nemen contact met u op zodra er meer bekend is.

Oriënteer u via evenementen

Er zijn regelmatig evenementen die de mogelijkheden voor samenwerking toelichten. Bekijk welk evenement voor u interessant is.

Op dit moment zijn er geen evenementen bekend bij ons.

Registreer u op platforms voor samenwerking

Solidarity Lanes: platform voor bevordering Oekraïense export

In het kader van het actieplan Solidarity Lanes heeft de Europese Commissie een platform gelanceerd, dat vraag en aanbod voor het bevorderen van Oekraïense export bij elkaar brengt. Ben u actief in de transport en logistiek of kunt op een andere manier bijdragen aan export vanuit Oekraïne? Registreer u dan op dit EU-platform.

Bekijk het platform

Tip: overzicht biologische exporteurs uit Oekraïne

Importeert u specifiek biologische producten? Bekijk dan deze catalogus van biologische exporteurs uit Oekraïne en hun producten.

EU Clusters Support Ukraine: platform voor bevordering humanitaire hulp

EU Clusters Support Ukraine is een platform dat Europese en Oekraïense bedrijven en kennisinstellingen bij elkaar brengt voor levering van humanitaire hulp aan:

  1. Oekraïne;
  2. Oekraïense vluchtelingen in EU-lidstaten.

In het forum kunnen deelnemers informatie delen, hulp aanbieden, samenwerkingen voorstellen en om hulp vragen.

Bekijk het platform

Supply Chains Resilience: platform voor herstel aanvoerketens in Europa

Het Supply Chain Resilience (SCR) platform van het Enterprise Europe Network brengt vraag en aanbod van onder meer Europese en Oekraïense bedrijven bij elkaar. Denk aan diensten, grondstoffen, onderdelen en (half)fabricaten. Als u zich registreert, kunt u dit zelf plaatsen. Het platform helpt uw vraag of aanbod te matchen met dat van andere ondernemers.

Bekijk het platform

Doneer voor humanitaire hulp

Wilt u als bedrijf uw product(en) doneren voor humanitaire hulp aan Oekraïne? Stuur dan een e-mail naar het loket van het EU Civil Protection Mechanism via ECHO-private-donations@ec.europa.eu. De Europese Unie (EU) koppelt uw aanbod dan aan de aanwezige vraag en dekt waar nodig transport en logistiek.

Meer weten?

In deze kamerbrief van minister Schreinemacher leest u hoe Nederland Oekraïne kan helpen bij de wederopbouw. De overheid kijkt daarbij hoe Nederlandse bedrijven hun kennis en expertise het beste kunnen inzetten. De brief noemt specifiek de sectoren water, agrologistiek en verwerkende industrie. Verder moet Oekraïne aangeven wat het nodig heeft. Veel is nog afhankelijk van hoe de oorlog verloopt.

Bent u tevreden over deze pagina?