Sancties Rusland

Laatst gecontroleerd op:
20 augustus 2024
Gepubliceerd op:
16 november 2016

Er gelden veel sancties tegen Rusland. Nederlandse bedrijven moeten zich hieraan houden. Dit kan gevolgen hebben voor uw bedrijf, als u zakendoet in Rusland of met een Russische partij. Door bij uw import of export onderzoek te doen rond Rusland en de sancties, weet u waar u op moet letten. Wij helpen u graag op weg met betrouwbare informatie.

Doe de sanctiecheck

Op deze pagina vindt u veel bronnen en informatie over de sancties tegen Rusland. We begrijpen dat het veel kan zijn om door te nemen. Wilt u graag stap voor stap door deze informatie heenlopen? Doe dan onze sanctiecheck. Met dit uitgebreide stappenplan controleert u in 6 stappen of de sancties op uw bedrijf van toepassing zijn.

Doe de sanctiecheck

Producten op de sanctielijst

EU-sancties zijn vastgelegd in verordeningen. In de bijlagen van deze documenten vindt u de lijsten met gesanctioneerde goederen, die u niet mag exporteren of importeren. Er kunnen ook andere beperkingen of regels gelden, die de import uit / export naar Rusland raken. U doorzoekt gemakkelijk de teksten op HS-codes met de toetscombinatie CTRL+F.

  1. EU-verordening 833/2014
  2. EU-Verordening 2021/821 (de dual-use-goederenlijst)

Als uw product in deze lijsten staat, valt het onder een sanctiemaatregel. Bijvoorbeeld een importverbod of een exportverbod. Wat de beperkingen precies zijn, leest u in de verordening.

Er bestaat dus niet één sanctielijst Rusland met alle goederen. U moet beide verordeningen doorzoeken.

Uitzonderingen voor dual-use-goederen

Exporteert u dual-use-goederen (tweëerlei gebruik) waarvoor sancties gelden naar Rusland? Dan kunt u in EU-verordening 833/2014 kijken of deze gesanctioneerde goederen onder een uitzondering vallen. Als u onder een uitzondering valt, dan heeft u een vergunning nodig. Vraag bij de CDIU (onderdeel van de Belastingsdienst) na welke u nodig heeft. Zonder een vergunning mag u deze goederen niet exporteren naar Rusland.

Bedrijven en personen op de sanctielijst

Of een bedrijf, persoon of organisatie uit Rusland op de sanctielijst staat, zoekt u op in de geconsolideerde lijst van de EU. Download de sanctielijst als pdf-bestand. Gebruik daarna de toetscombinatie CTRL+F om snel het hele bestand te doorzoeken. Let op: het is een groot bestand, dus zorg ervoor dat het helemaal geladen is voordat u gaat zoeken.

Pas op voor indirect zakendoen

U kunt soms indirect zakendoen met iemand op de sanctielijst Rusland. Dit gebeurt als u 'economische middelen' ter beschikking stelt aan bedrijven die eigendom zijn – of onder zeggenschap staan – van deze partijen. Het document Beste praktijken van de EU voor de doeltreffende implementatie van beperkende maatregelen (pdf) helpt u te controleren of hier sprake van is. Het legt u uit wat eigendom (punt 62), zeggenschap (punt 63 - 65) en de uitzonderingen zijn (punt 66 - 68).

Een andere vorm van indirect zakendoen is via landen buiten de EU, met name leden van de Euraziatische Unie. U moet ervoor zorgen dat uw gesanctioneerde producten niet via een omweg (landen buiten de EU) in Belarus of Rusland terechtkomen. Dit kunt u doen door in het handelscontract duidelijk te maken dat dit niet mag. Vermeld daarin ook dat de afnemer aansprakelijk is als dit toch gebeurt.

Betalingen controleren

Door de financiële sancties tegen Rusland is het verstandig om van tevoren te controleren of u geld kunt overmaken naar een partij in Rusland. Of dat u betaald kunt worden. Betalingen zijn via meerdere Russische banken namelijk niet of nauwelijks mogelijk. Neem daarom contact op met uw bank over betaaltransacties met een bedrijf, organisatie of persoon in Rusland.

Onderzoek verder of er sancties gelden tegen de specifieke partij, die de betaling ontvangt of verstuurt.

Meer informatie

Op de website van de Europese Commissie leest u wat de financiële sancties tegen Rusland inhouden. U vindt er:

Officiële sanctieteksten

Op zoek naar de volledige, officiële sanctiewetgeving rond Rusland, waaronder het handelsembargo? Deze vindt u in de verordeningen van de EU; zie de tabel hieronder.

Bekijk altijd de meest recente versie

Hieronder verwijzen wij naar de meest actuele versie van de sanctieteksten. Meestal is dit een 'geconsolideerd' document, waarin alle aanpassingen zijn samengevoegd. Soms krijgt u een overzicht van meerdere verordeningen te zien. Dit betekent dat er nieuwe sancties zijn, die nog niet in de samengevoegde versie staan. Die moet u er dan apart naast houden.

Overzicht sancties Rusland
Sanctietekst Beschrijving
EU-verordening 2024/1485 Beperkingen voor specifieke personen en op bepaalde export, in verband met de dood van oppositieleider Alexei Navalny en de toenemende, systematische onderdrukking in Rusland.
EU-verordening 2022/263 Beperkingen op zakendoen met de volgende door Rusland bezette gebieden in Oekraine: Cherson, Zaporizja, Donetsk, Loehansk.
EU-verordening 2021/821
  • Deze verordening gaat over producten voor tweeërlei gebruik (dual-use-goederen).
  • Goederen uit bijlage I van deze verordening (de dual-use-goederenlijst), vallen onder de sancties tegen Rusland.
EU-uitvoeringsverordening 2021/371 Beperkingen voor specifieke personen, in verband met de veroordeling van Alexei Navalny.
EU-verordening 833/2014

Uitgebreide economische sancties, waaronder:

  • financiële beperkingen;
  • een wapenembargo;
  • import- en exportverboden;
  • beperkingen voor de transport-, energie- en mediasector.
EU-verordening 692/2014 Beperkingen op zakendoen met betrekking tot de Krim en Sebastopol.
EU-verordening 269/2014 Beperkingen voor specifieke personen en organisaties.

Sancties in door Rusland bezette gebieden

Er gelden ook sancties voor handel met de Oekraïense gebieden die Rusland illegaal heeft geannexeerd. U vindt ze op de pagina Sancties Oekraïne.

Russische tegensancties

Als reactie op westerse sanctiewetgeving heeft Rusland verschillende tegensancties ingesteld. Zo is de import en export van sommige producten beperkt of gestopt. Ook Nederlandse producten vallen hieronder.

Lees meer over de tegensancties van Rusland

Meer informatie

Vragen over de sancties?

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?