Sancties Rusland

Gepubliceerd op:
16 november 2016
Laatst gecontroleerd op:
10 juli 2023

De Europese Unie heeft sancties ingesteld tegen Rusland. Nederlandse bedrijven moeten zich hieraan houden. Dit kan gevolgen hebben voor uw bedrijf als u zakendoet in Rusland of met een Russische partij. Lees verder voor een actueel overzicht van de sancties en waar u meer informatie vindt.

Check of de sancties uw bedrijf raken

U kunt op verschillende gebieden te maken krijgen met de EU-sancties en de Russische tegensancties. Doe onderzoek met de volgende informatie:

Sancties per sector

De sancties tegen Rusland raken veel sectoren. Hieronder vindt u per sector de belangrijkste aandachtspunten. Wilt u een uitputtend overzicht? Neem dan de officiële sanctieteksten door.

Officiële sanctieteksten

Op zoek naar de volledige, officiële teksten met de sancties tegen Rusland? Deze vindt u in de verordeningen van de EU; zie de tabel hieronder.

Let op: de situatie kan zich snel ontwikkelen. Houd de persberichten van de EU in de gaten voor updates.

Bekijk de nieuwste versie

U bekijkt de nieuwste versie(s) van een verordening via de 'Actuele link' op de EUR-Lex-website. Zie de tabel hieronder. Via de link ziet u 1 of 2 van de volgende documenten:

  1. De geconsolideerde tekst. In de 'geconsolideerde' tekst vindt u alle aanpassingen sinds de originele verordening is opgesteld. Bijvoorbeeld als er personen zijn toegevoegd waarvoor de sancties gelden.
  2. Nieuwe verordeningen, die nog niet in de geconsolideerde tekst staan. Als de EU nieuwe sancties invoert, staan die in een aparte verordening. Deze wordt niet gelijk toegevoegd aan de geconsolideerde tekst. U moet daarom naast de geconsolideerde tekst, tijdelijk ook de nieuwe verordening lezen.

Sancties in door Rusland bezette gebieden

Informatie over de sancties die de EU instelde op het grondgebied van Oekraïne, vindt u op de pagina Sancties Oekraïne. Hieronder vallen ook de Oekraïense gebieden die Rusland illegaal heeft geannexeerd:

  • Loehansk
  • Donetsk
  • Cherson
  • Zaporizja
  • De Krim

Juridische achtergrond

Internationale sancties worden opgelegd aan een land, organisatie of persoon. Dat kan door internationale organisaties die een grote groep landen vertegenwoordigen, zoals de Verenigde Naties (VN) of de Europese Unie (EU). Nederland voert deze sancties vervolgens uit op basis van de Sanctiewet 1977.

Meer weten?

Vragen over de sancties?

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?