Do's-and-don'ts in Australië

Gepubliceerd op:
29 juni 2021

Bij het zakendoen in Australië moet u rekening houden met de lokale cultuur en gebruiken. Verdiep u in deze do's-and-don'ts, tips en tricks. De ambassade in Canberra draagt bij aan deze pagina.

Wilt u meer weten over de cultuur en omgangsvormen bij het zakendoen in Australië? Samen met de Nederlandse ambassade helpen we u verder. 

Zakelijke omgangsvormen in Australië

Ken de taal

In Australië is de handelstaal Engels (Brits). Het Australisch Engels kent verschillen ten opzichte van andere soorten Engels. Australiërs noemen elkaar doorgaans bij de voornaam. Houd als buitenstaander in eerste instantie beter 'mr.' of 'mrs.' aan als aanspreektitel. Een ontmoeting begint en eindigt met handen schudden.

Respecteer de dresscode

Ondanks dat Australiërs informeel kunnen overkomen in hun manier van zakendoen, respecteert men een gepaste dresscode tijdens zakelijke bijeenkomsten. Tijdens zakelijke ontmoetingen is het gebruikelijk om visitekaartjes uit te wisselen.

Spreek af buiten werktijd

Zakenlunches en diners vinden meestal plaats in informele sfeer. Het is heel gebruikelijk om een uitnodiging te krijgen voor een drankje in een bar na werktijd. Deze informele afspraken doen de zakenrelatie dikwijls goed. Ook is het heel gewoon om een zakenrelatie thuis te ontvangen, bijvoorbeeld voor een barbecue.

Wees niet te formeel

De Australische manier van zakendoen kan omschreven worden als los en informeel. Australiërs staan graag op gelijke voet met hun zakenpartner. Dit geldt ook binnen een bedrijf: van managers wordt verwacht dat ze alle medewerkers met hetzelfde respect behandelen. Men gaat ervan uit dat iedereen in een organisatie een belangrijke rol speelt ongeacht functie, titel of leeftijd.

Let op met relatiegeschenken

Het geven van cadeaus is niet gebruikelijk in de Australische zakencultuur, al komt het wel eens voor tijdens bepaalde feestdagen. Wel is het goed om iets mee te brengen bij een uitnodiging bij een zakenrelatie thuis. Neem dan een geschenk in de vorm van bonbons of een fles wijn mee.

Versnel beslissingen niet

De Australische zakenmentaliteit is vergelijkbaar met die in West-Europa. Toch zijn er verschillen om rekening mee te houden. Zo kan de besluitvorming langzaam zijn, omdat het gebruikelijk is dat het management de werknemers raadpleegt bij belangrijke beslissingen. Probeer beslissingen dan ook niet te versnellen, geduld wordt zeker gewaardeerd.

Vragen over zakendoen in Australië?

Onze adviseurs helpen u graag verder.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?