Sancties Belarus (Wit-Rusland)

Gepubliceerd op:
2 mei 2016
Laatst gecontroleerd op:
17 januari 2023

Wanneer u zakendoet in Belarus (Wit-Rusland), moet u rekening houden met de internationale sancties die voor Belarus gelden. Zo kan het voorkomen dat u een bepaald product niet mag exporteren. Of dat u niet met een bepaalde persoon of organisatie kan zakendoen. Bekijk wat de sancties zijn en waar u meer informatie vindt.

De EU Sanctions Map geeft u een overzicht van welke sancties er zijn tegen Belarus. Hier vindt u ook lijsten met personen waartegen sancties gelden. En een lijst met de officiële juridische teksten. De belangrijkste van die teksten sommen wij hieronder op.

Zoekt u meer informatie over de sancties die de EU instelde in verband met de oorlog in Oekraïne? Kijk dan ook op deze pagina's:

Officiële sanctieteksten

De volledige, officiële teksten staan in de verordeningen van de EU. In het geval van Belarus staat de informatie in meerdere van deze verordeningen. Hieronder staan ze voor u op een rij. In de geconsolideerde versies vindt u een overzicht van alle aanpassingen sinds het originele document is opgesteld.

Sanctietekst Aanpassingen Uitleg
EU-verordening 765/2006 Geconsolideerde versie. Voor het laatst bijgewerkt op 20 juli 2022.  
EU-verordening 269/2014 Geconsolideerde versie. Voor het laatst bijgewerkt op 14 november 2022.
  • Deze verordening richt zich naast Belarus ook op Rusland.
  • Onder meer financiële sancties, reisverboden, en importverboden voor bepaalde producten.

Juridische achtergrond

Internationale sancties worden opgelegd aan een land, organisatie of persoon. Dat kan door internationale organisaties die een grote groep landen vertegenwoordigen, zoals de Verenigde Naties (VN) of de Europese Unie (EU). Nederland voert deze sancties vervolgens uit op basis van de Sanctiewet 1977.

Wie vallen onder de sancties?

U moet goed controleren met wie u geen zaken mag doen. Dit zoekt u op in de actuele geconsolideerde lijst van de EU. In deze sanctielijst vindt u de personen, bedrijven en organisaties in Belarus waarvoor beperkingen gelden.

Tip: wilt u in deze lijst zoeken op bedrijven of personen? Download het pdf-bestand en gebruik CTRL + F om op naam te zoeken. Let hierbij goed op hoe de naam gespeld wordt.

Vragen over sancties?

  • Heeft u een vraag over exportvergunningen naar Belarus? Neem contact op met de Douane.
  • Weet u niet zeker of u strategische goederen of diensten mag exporteren naar Belarus? Neem dan contact op met de Centrale Dienst voor In- en Uitvoer.
  • Heeft u andere vragen? Neem contact op met ons Ondernemersloket sancties Rusland. Hier kunt u ook uw vragen over Belarus kwijt:

Meer weten?

Bekijk het overzicht van beperkende EU-maatregelen tegen Belarus van de Europese Unie.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?