Sancties Belarus (Wit-Rusland)

Gepubliceerd op:
2 mei 2016
Laatst gecontroleerd op:
7 september 2022

Wanneer u zakendoet in Belarus (Wit-Rusland), moet u rekening houden met de internationale sancties die voor Belarus gelden. Zo kan het voorkomen dat u een bepaald product niet mag exporteren. Of dat u niet met een bepaalde persoon of organisatie kan zakendoen. Bekijk wat de sancties zijn en waar u meer informatie vindt.

De EU Sanctions Map geeft u een overzicht van welke sancties er zijn tegen Belarus. Hier vindt u ook lijsten met personen waartegen sancties gelden. En een lijst met de officiële juridische teksten. De belangrijkste van die teksten sommen wij hieronder op.

Zoekt u meer informatie over de sancties die de EU instelde in verband met de oorlog in Oekraïne? Kijk dan ook op deze pagina's:

Officiële sanctieteksten

De volledige, officiële teksten staan in de verordeningen van de EU. In het geval van Belarus staat de informatie in meerdere van deze verordeningen. Hieronder staan ze voor u op een rij. In de geconsolideerde versies vindt u een overzicht van alle aanpassingen sinds het originele document is opgesteld.

Document Publicatiedatum Uitleg
Verordening 765/2006 (geconsolideerde versie) Voor het laatst bijgewerkt op 20 juli 2022. In de geconsolideerde versie staan alle aanpassingen tot nu toe. U kunt ook de oorspronkelijke Verordening 765/2006 bekijken.
Verordening 2022/332 25 februari 2022
  • Dit EU-persbericht beschrijft de aanpassingen onder het kopje 'Individual sanctions'.
  • Aanpassing van verordening 269/2014. Deze sancties richten zich naast Belarus ook op Rusland.
Verordening 2022/353 2 maart 2022
  • Dit EU-persbericht vat de aanpassingen samen.
  • Aanpassing van verordening 269/2014. Deze sancties richten zich naast Belarus ook op Rusland.

Juridische achtergrond

Internationale sancties worden opgelegd aan een land, organisatie of persoon. Dat kan door internationale organisaties die een grote groep landen vertegenwoordigen, zoals de Verenigde Naties (VN) of de Europese Unie (EU). Nederland voert deze sancties vervolgens uit op basis van de Sanctiewet 1977.

Welke personen en bedrijven vallen onder de sancties?

U moet goed controleren met wie u geen zaken mag doen. Dit zoekt u op in de actuele geconsolideerde lijst van de EU. In deze sanctielijst vindt u de personen, bedrijven en organisaties in Belarus waarvoor beperkingen gelden.

Tip: wilt u in deze lijst zoeken op bedrijven of personen? Download het pdf-bestand en gebruik CTRL + F om op naam te zoeken. Let hierbij goed op hoe de naam gespeld wordt.

Vragen over sancties?

Wordt uw bedrijf geraakt door de sancties tegen Belarus en heeft u hier vragen over? Wij helpen u graag via ons Ondernemersloket sancties Rusland. Hier kunt u ook uw vragen over Belarus kwijt.

Vragen over exportvergunningen

Heeft u een specifieke vraag over exportvergunningen naar Belarus? Neem dan contact op met de Douane.

Vragen over strategische goederen en diensten

Maakt u strategische goederen of levert u strategische diensten? Deze goederen en diensten zijn zowel militair als civiel te gebruiken. Voor export van deze goederen en diensten moet u daarom meestal een vergunning aanvragen of melding doen.

Weet u niet zeker of u deze goederen of diensten mag exporteren naar Belarus? Neem dan contact op met de Centrale Dienst voor In- en Uitvoer (CDIU) van de Douane. Zij kunnen u verder helpen.

Meer weten?

Bekijk het overzicht van beperkende EU-maatregelen tegen Belarus van de Europese Unie.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?