Do's-and-don'ts Brazilië

Gepubliceerd op:
13 december 2018
Laatst gecontroleerd op:
27 december 2023

Bij het zakendoen in Brazilië moet u rekening houden met de lokale cultuur en gebruiken. Verdiep u in deze do's-and-don'ts, tips en tricks van de zakelijke etiquette in Brazilië. De Nederlandse ambassade in Brasilia draagt bij aan deze pagina.

Tips over de Braziliaanse bedrijfscultuur

Spreek (Braziliaans-)Portugees

Veel hooggeplaatsten spreken Engels; vaak omdat ze in het buitenland hebben gestudeerd. Maar lang niet alle Brazilianen spreken de Engelse taal. Zeker buiten grote commerciële centra is het daarom handig om – als u zelf geen Portugees spreekt – een tolk mee te nemen. Brazilianen zijn trots op hun taal. Gebruik geen Spaans, want Brazilianen kunnen dit als cultureel ongevoelig ervaren.

Wees respectvol

Het is belangrijk om respect te tonen en de juiste bewoordingen te gebruiken. Zo vinden Brazilianen het prettig als u hen bedankt, om toestemming vraagt of uw waardering uitspreekt over het bedrijf. Brazilianen zijn minder direct dan Nederlanders en feedback aan een hoger geplaatste wordt niet altijd gewaardeerd. Om te tonen dat u respect heeft voor het bedrijf en de medewerkers is het belangrijk dat er ook aandacht is vanuit de directie. Zo kan een CEO even gedag komen zeggen of mensen verwelkomen.

Maak persoonlijk contact

Kom achter uw computer vandaan en zoek de Brazilianen op. Persoonlijk contact is erg belangrijk in de zakencultuur van Brazilië om de zakenrelatie goed te houden. Heeft u geen tijd om uw zakenpartner op te zoeken? Volg e-mails en appjes dan op met een telefoontje.

Neem de tijd

Brazilianen zijn niet altijd stipt op tijd; verwar dit niet met onbeleefdheid. In Brazilië ligt de nadruk op persoonlijke relaties. Het eerste kwartier van een bijeenkomst wordt vaak besteed aan small talk. Dit is een belangrijk onderdeel van de vergadering. Vergaderingen worden vaak onderbroken en het kan dat er ineens iemand bij komt zitten zodat sommige zaken moeten worden herhaald.

Houd het bescheiden

Geef kleine geschenkjes. Dure geschenken kunnen worden gezien als omkoping in de Braziliaanse zakencultuur.

Dress to impress

Het uiterlijk telt in Brazilië. Een goede eerste indruk is belangrijk voor een succesvolle kennismaking. De dresscode in de Braziliaanse bedrijfscultuur is over het algemeen sportief-netjes. Pakken bewaren de Brazilianen steeds meer voor speciale gelegenheden.

Plan niet te strak

Wanneer u meerdere afspraken op dezelfde dag heeft, is het handig om voldoende tijd tussen de afspraken te plannen. Zeker in grote steden is het erg druk op de wegen en zijn de afstanden groot. Zo kan een rit van de ene naar de andere kant van São Paulo al snel een uur in beslag nemen.

Beknibbel niet

Het hotel waarin u verblijft en het restaurant waarin u eet zijn belangrijk voor uw imago. Brazilianen beoordelen hun zakenpartners op bestedingsvermogen. Het is dus onhandig om op dit soort zaken te beknibbelen.

Negeer de secretaresse niet

Topmanagers zijn vaak alleen te bereiken via hun assistenten of secretaresses. Een goede verstandhouding met de secretaresse is daarom handig. U kunt hem/haar om hulp vragen bij het maken van afspraken of het versturen van documenten.

Vragen over ondernemen in Brazilië?

Onze adviseurs helpen u graag persoonlijk verder.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?