Betalingsverkeer Canada

Gepubliceerd op:
11 oktober 2017
Laatst gecontroleerd op:
17 februari 2022

Bij het zakendoen in Canada krijgt u te maken met het lokale betalingsverkeer. Wat zijn de betalingsgewoonten in Canada en welke betalingsrisico’s kunt u vermijden?

Officiële valuta: Canadese dollar

De officiële Canadese valuta is de Canadese dollar (CAD). Banken zijn gemachtigd om voor importeurs van goederen en diensten vreemde valuta om te wisselen voor Canedese dollars.

Kijk op de website van European Central Bank (ECB) voor de koers van de %CA-field_fs_munteenheid%.

Meest voorkomende betalingsvormen in Canada

Letter of Credit

In Canada betalen bedrijven meestal met een letter of credit (een documentair krediet). Met zo'n L/C staat de bank van het bedrijf waarmee u handelt garant voor de betaling. L/C's zijn doorgaans 3 tot 6 maanden geldig, afhankelijk van de voorwaarden van de overeenkomst. Op de website van ondernemersorganisatie evofenedex leest u hoe de Letter of Credit in de praktijk werkt.

Vooraf betalen

U kunt uw afnemer ook vragen om vooraf een gedeeltelijke of volledige betaling te doen. Dat kan een goed idee zijn bij de eerste transacties van een nieuwe zakenpartner.

Open account

Bij het zakendoen met langdurige handelspartners kunt u ook gebruikmaken van facturen. Als uw zakenpartner betrouwbaar en kredietwaardig is, kunt u overwegen te factureren.

Weet u niet zeker wat voor u de beste werkwijze is? Wilt u hierover van gedachten wisselen met een adviseur van RVO.nl? Neem dan contact op om een gratis adviesgesprek in te plannen.

De betalingsgewoonten in Canada

Bedrijven in Canada gebruiken vooral creditcards en geldoverschrijving via 'Electronics Funds Transfer (EFT)'. Cash en cheques worden ook nog regelmatig gebruikt, maar ieder jaar minder. Dit komt vooral doordat Canadese bedrijven vaker gebruiken (willen) maken van online betalingsmogelijkheden. Voorbeelden van de mogelijkheden in Canada zijn Zoho, Versapay, Telpay en Hyperwallet.

Atradius geeft in de Payment Practices Barometer van de Amerika meer informatie over de betalingsgewoonten.

Betalingsrisico’s in Canada

Lees op evofenedex meer over:

Op Ondernemersplein.nl leest u meer over het afsluiten van een exportkredietverzekering om uw bedrijf in te dekken tegen risico’s.

Consumentenbetalingen in Canada

Minder cash, meer contactloos

Consumenten betalen steeds minder met contact geld. Betalingen met de bankpas zijn sinds 2017 het meest populaire betaalmiddel. De verwachting is dat deze verschillen alleen maar gaan toenemen.

Creditcard blijft populair

Behalve met de bankpas en met contact geldt betalen consumenten vooral met overschrijvingen en creditcards. In Canada heeft 90% van de volwassenen een creditcard. Lees meer over consumentenbetalingen in Canada het rapport Canadian Payment Methods and Trends.

Meer informatie

Hoe kan RVO u helpen?

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen over het betalingsverkeer in Canada? Neem dan contact op met onze adviseurs.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?