Marktrapport China: kansen in de waterstofsector

Laatst gecontroleerd op:
12 oktober 2023
Gepubliceerd op:
12 oktober 2021

Hoe ziet de waterstofsector in China eruit, en welke kansen biedt dat voor Nederlandse bedrijven met oplossingen op dit gebied? Op deze pagina vindt u een samenvatting van het rapport 'Navigating China Hydrogen Industry'. Vraag het rapport gratis op via het formulier op deze pagina.

Rapport 'Navigating China Hydrogen Industry'

Waterstof wordt steeds belangrijker in de energietransitie. Sinds 2020 zijn er veel ontwikkelingen gaande, zowel in Nederland als in China. Dat biedt Nederlandse bedrijven mogelijkheden voor samenwerking op het gebied van onderzoek, beleids- en regelgevingsontwikkeling, evenals handelskansen.

In dit rapport leest u meer over de kansen voor Nederlandse bedrijven op het gebied van waterstof in China. Het rapport onderzoekt het waterstofbeleid van China, ontwikkelingen in de toeleveringsketen en mogelijkheden voor internationale samenwerking.

Het rapport is tot stand gekomen in samenwerking en overleg met het Nederland-China Netwerk - met name het Innovatie Attachee netwerk en de Economische Afdeling - en in samenwerking met de HyNed Waterstof PIB.

Kansen in de Chinese waterstofsector

De waterstofmarkt in China ontwikkelt zich erg snel. Dat leidt tot kansen op met name onderstaande gebieden:

  • China toont steeds meer toewijding aan waterstofenergie, met toenemende beleidsondersteuning en focus op decarbonisatie en de energietransitie.
  • De groene waterstof- en elektrolyse-industrie groeit snel. Dat komt door de vooruitgang in hernieuwbare energietechnologieën en de vraag naar CO2-neutrale oplossingen.
  • De chemische sector richt zich op groene waterstof om te decarboniseren en emissies te verminderen. Dat biedt veel kansen voor de toepassing van groene waterstoftechnologieën.
  • Vervoeren en opslaan van waterstofgas is een uitdaging. Dit maakt infrastructuurontwikkeling en technologische vooruitgang nodig.
  • China is sterk afhankelijk van de import van kernapparatuur en materialen in de waterstofwaardeketen. Binnenlandse productie en technologische zelfvoorziening zijn daardoor een noodzaak geworden.
  • Samenwerking en partnerschappen tussen lokale en internationale spelers overstijgen specifieke sectoren en omvatten de gehele waterstofwaardeketen. Dat benadrukt het groeiende belang van wereldwijde samenwerking om de waterstofindustrie te stimuleren.

5 tips voor de Chinese waterstofmarkt

1. Gebruik bestaande partnerschappen met internationale spelers

Werkt u al samen met grote internationale energie-, chemische en scheepvaartbedrijven in de waterstofwaardeketen? Benut deze relaties dan om uw aanwezigheid op de Chinese markt uit te breiden. 

2. Verken de samenwerking met andere technologiebedrijven

Wilt u de Chinese markt betreden? Verken dan de mogelijkheden voor samenwerking met andere technologiebedrijven of voor het oprichten van een joint venture. Door middelen en expertise te bundelen, versterkt u uw concurrentievermogen en kansen op succes in China.

3. Werk samen met Chinese bedrijven op internationale en Europese markten

Veel Chinese bedrijven willen uitbreiden naar markten zoals het Midden-Oosten, Latijns-Amerika en Europa. Overweeg om met hen samen te werken om samen toegang te krijgen tot die markten. Deze samenwerking kan wederzijds kansen bieden en deuren openen voor verdere samenwerking op de Chinese waterstofmarkt.

4. Bouw sterke banden met lokale stakeholders

U doet er goed aan om actief de samenwerking op te zoeken met lokale stakeholders in China. Denk aan brancheverenigingen, onderzoeksinstellingen, bedrijven en overheidsinstanties. Daardoor krijgt u waardevolle inzichten in het beleid, regelgeving en markttrends. Dat maakt het makkelijker om de markt te betreden en uw activiteiten uit te breiden.

5. Doe marktonderzoek en verzamel informatie

Om actief te zijn op de snel veranderende en steeds competitievere Chinese waterstofmarkt moet u investeren in doorlopend marktonderzoek en het verzamelen van informatie. Dat helpt om de markt te begrijpen, opkomende trends te identificeren en nieuwe kansen te grijpen.

Ontvang direct het gratis rapport

Vul het onderstaande formulier in en ontvang het volledige marktrapport direct gratis in uw mailbox. 

Wij gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens. Lees meer over ons privacybeleid.
Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Meer weten?

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?