Do's-and-don'ts in Cyprus

Gepubliceerd op:
31 mei 2019
Laatst gecontroleerd op:
23 februari 2024

Bij het zakendoen in Cyprus moet u rekening houden met de lokale cultuur en gebruiken. Verdiep u in deze do's-and-don'ts, tips en tricks. De ambassade in Nicosia draagt bij aan deze pagina.

Zakelijke omgangsvormen in Cyprus

Kies de juiste taal

Grieks (Zuid-Cyprus) en Turks (Noord-Cyprus) zijn de officiële talen. Veel inwoners spreken Grieks en Engels. Druk visitekaartjes daarom af in deze 2 talen. In de toeristische gebieden wordt ook Duits en Frans gesproken. De zakenmensen zijn internationaal georiënteerd.

Bouw een band op

Cyprioten zijn over het algemeen niet makkelijk toegankelijk. Maar tijdens zakelijke contacten in een ongedwongen sfeer, is de Cyprioot dat wel. Het opbouwen van een goede zakenrelatie kost tijd. Een eenmaal opgebouwde relatie is persoonlijk en niet gebonden aan uw bedrijf of organisatie. Uitgebreide zakenlunches en -diners zijn gebruikelijk. Brandy Sour is de nationale alcoholische drank.

Respecteer de hiërarchie

Voor Cyprioten is hiërarchie belangrijk. Zakendoen met ouderen vraagt om een formele en respectvolle aanpak; met leeftijdsgenoten kan dit informeler. Het aanspreken van een zakenpartner gebeurt met Mr. of Ms. gevolgd door de achternaam of professionele titels.

Wees geduldig

Wees geduldig en verwacht geen snel resultaat, want bij besprekingen is er geen strakke agenda. Bijeenkomsten worden vaak onderbroken en duren lang. Cyprioten zijn sterke onderhandelaars. Zorg voor voldoende onderhandelingsruimte en maak uw wensen kenbaar.

Vermijd gevoeligheden

Probeer gesprekken over de splitsing van het eiland te vermijden. Let op uw woordgebruik als het gesprek er wel over gaat. Zo is er geen 'grens' tussen de delen, maar een 'bufferzone' of 'green line'. Ook de benaming van de gebieden ligt gevoelig.

Geef geen witte lelies

Cyprioten hechten weinig waarde aan relatiegeschenken. Witte lelies zijn niet gepast als cadeau. Het kan wel een goed idee zijn om iets aan eten of drinken mee te brengen bij een bezoek aan de zakenrelatie thuis.

Vragen over ondernemen in Cyprus?

Onze adviseurs helpen u graag verder.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?