Zakendoen in Cyprus

Laatst gecontroleerd op:
28 februari 2024
Gepubliceerd op:
31 december 2021

Op de grens van Europa, Azië en het Midden-Oosten heeft Cyprus een bijzondere geografische ligging. Wilt u naar Cyprus exporteren of dit land gebruiken als springplank naar zijn achterlanden? Op deze pagina vindt u informatie over handelscijfers, internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen en zakelijke kansen in Cyprus. Wij helpen u graag op weg met uw internationale ambities.

Inwoners en maatschappij van Cyprus

Als u zaken wilt doen in Cyprus, is het goed om iets te weten van deze presidentiële republiek, die zo'n 0,9 miljoen inwoners (2022) heeft. Ruim 300.000 inwoners wonen in de hoofdstad Nicosia.

Tot zijn onafhankelijkheid in 1960 was Cyprus een Britse kolonie. Spanningen tussen de Grieks-Cypriotische meerderheid en de Turks-Cypriotische minderheid verdeelden het eiland in 1974 in 2 zelfsturende samenlevingen. In het zuiden ligt de Republiek Cyprus met een oorspronkelijk Griekse bevolking. Bijna alle landen erkennen deze republiek als de officiële regering. Dit deel van het eiland trad op 1 mei 2004 toe tot de EU. Het Turks-Cypriotische noorden riep zichzelf in 1983 uit tot Turkse Republiek Noord-Cyprus (TRNC). Alleen Turkije erkent dit deel van het eiland. Onderhandelingen om de 2 delen bij elkaar te brengen zijn tot nu toe mislukt.

Ruim driekwart van de bevolking woont in het Griekse deel van het eiland. Aan de godsdienst is ook te zien dat de Cyprioten verdeeld zijn: 78% van de Cyprioten is lid van de christelijke Cypriotisch-orthodoxe Kerk, 20% is soennitische moslim. De officiële talen op Cyprus zijn Cypriotisch Grieks en Cypriotisch Turks.

Economie van Cyprus

De Cypriotische economie draait voornamelijk op toerisme en agrarische producten. Door verzilting van de landbouwgrond is Cyprus steeds meer afhankelijk geworden van import van landbouwproducten.

Recente economische ontwikkelingen

Volgens de economic forecast van de Europese Commissie (februari 2024) is de Cypriotische economie zich aan het herstellen van de gevolgen van de pandemie. De verwachte economische groei is 2,4% in 2023, 2,8% in 2024 en 3% in 2025. De terugkeer van toeristen na de pandemie, draagt flink bij aan het herstel. Ook de ruime werkgelegenheid en hogere particuliere consumptie spelen een rol. 
 

Handel Nederland – Cyprus

In 2021 bedroeg de export van Nederlandse goederen naar Cyprus € 600,0 miljoen. Misschien is Cyprus geen bijzonder grote markt, maar het kan wel gebruikt worden als springplank naar markten in Afrika en het Midden-Oosten.

  • Bekijk het overzicht van de handel tussen Cyprus en Nederland op Trademap van het International Trade Center (ITC). Via criteria kunt u aanpassen of u naar 'import' of 'export' kijkt.
  • Bekijk de website van het Centraal Bureau voor Statistiek voor informatie over de handel met Cyprus.
  • Wilt u meer weten over Cyprus, zoals het bruto nationaal product, economische groei of de demografische gegevens? Bekijk dan onze Factsheet Cyprus.

Zakelijke kansen in Cyprus

Cyprus kent de volgende kansrijke sectoren:

Energietransitie

Cyprus heeft nog veel olie-gestookte centrales om in zijn energievoorziening te voldoen. Hiervoor moeten vervangende milieuvriendelijke bronnen komen. Met 320 dagen zon per jaar heeft Cyprus een uitgelezen kans voor zonne-energie.

Landbouw en tuinbouw

Door verzilting van de (landbouw)grond zijn maatregelen nodig. Nederlandse bedrijven kunnen hier uitkomst bieden met kennis en productiemethodes.

Scheepvaart hub

Mede door zijn centrale ligging in de Middellandse zee heeft Cyprus een sterke maritieme traditie. Een sector waar nog steeds veel kansen liggen. Om de 2 jaar wordt er de 'Maritime Cyprus' conferentie gehouden, een forum over belangrijke en actuele kwesties rond de internationale scheepvaart.

Bent u op zoek naar zakenpartners of wilt u meer weten over deze kansrijke sectoren? Neem dan contact op met onze adviseurs.

Ondernemen in Cyprus

Ease of Doing Business

Op de website 'Ease of Doing Business' van de Wereldbank vindt u praktische informatie over het beginnen van een eigen bedrijf op Cyprus. Op deze website vindt u ook een ranglijst waarin alle landen een score krijgen over het gemak van het starten van een bedrijf. Cyprus stond in 2020 op plaats 54.

Let op: De Wereldbank heeft onregelmatigheden gevonden in de ranglijsten van 2018 en 2020. Na intern onderzoek (pdf) is besloten om met de Doing Business-rapporten te stoppen. De Wereldbank werkt momenteel aan de nieuwe methode B-READY om een betrouwbare ranglijst te maken. Deze is nog niet beschikbaar. Kijk voor updates op de website van de Wereldbank.

Op de lokale Engelstalige website van de Cypriotische Kamer van Koophandel vindt u informatie over zakendoen in Cyprus.

Exportregels voor Cyprus

Nederland en Cyprus zijn lidstaten van de Europese Unie en de Europese gemeenschappelijke markt. Binnen de gemeenschappelijke markt geldt vrij verkeer van goederen en diensten. Toch zijn er zaken waar u rekening mee moet houden bij exporteren binnen de EU, zoals btw accijns en exportvergunningen. Meer over deze exportregels vindt u op de website van de Cypriotische douane.

Subsidie en financiering

Wij helpen u graag financiële ondersteuning voor uw plannen te vinden. Kijk in de Subsidie- en financieringswijzer welke mogelijkheden er voor Cyprus zijn.

Internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen

Internationaal zakendoen biedt kansen, maar kent ook uitdagingen. Deze vragen om een goede voorbereiding. Let erop dat u op een maatschappelijk verantwoorde manier onderneemt in het buitenland. Zo kunt u helpen de lokale situatie te verbeteren, bouwt u aan een goede reputatie en een toekomstbestendige onderneming.

De Nederlandse overheid verwacht dat u als ondernemer de risico's voor mens en milieu in uw bedrijfsvoering én in de internationale waardeketen in kaart brengt. En dat u de negatieve gevolgen daarvan voorkomt en aanpakt. Ook moet u hierover communiceren. Dit heet due diligence (gepaste zorgvuldigheid). Hierbij volgt u de OESO-richtlijnen voor multinationale ondernemingen over maatschappelijk verantwoord ondernemen.  

Onderzoek de risico's

Ondernemen is niet zonder risico's. Elk land biedt uitdagingen. De volgende bronnen geven u een eerste indruk van mogelijke MVO-risico's. Het is belangrijk dat u deze zelf goed onderzoekt, voordat u zakendoet in het buitenland. Blijf ook op de hoogte van lokale ontwikkelingen.

Meer weten of hulp nodig?

Hulp van de ambassade

De medewerkers op de ambassade in Nicosia staan klaar om u te helpen met al uw ondernemersvragen over Cyprus. De medewerkers kennen de lokale markt, signaleren kansen en geven praktische tips. Bovendien kunnen zij deuren openen die voor anderen gesloten blijven.

Lijkt de plaatselijke overheid niet mee te willen werken of zijn er andere drempels? Vaak kent de ambassade de mensen die deze obstakels weg kunnen nemen. Bij zakelijke conflicten kunnen de ambassademedewerkers u in contact brengen met juristen en fiscalisten.

Bekijk de contactinformatie van de ambassade op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Op die website vindt u ook het actuele reisadvies voor Cyprus.

Meer weten over Cyprus?

  • Kijk bij World Integrated Trade Solution (een initiatief van de Wereldbank en UNCTAD) voor statistieken over Cyprus.
  • Bij het zakendoen in Cyprus is het goed om rekening te houden met de lokale cultuur en gebruiken. Deze do's-and-don'ts helpen u op weg.
  • Bent u nog aan het oriënteren? Probeer dan de Exportwijzer.

 

Vragen over ondernemen in Cyprus?

Onze adviseurs helpen u graag verder.

Bent u tevreden over deze pagina?