Zakendoen in Cyprus

Gepubliceerd op:
31 december 2021
Laatst gecontroleerd op:
13 december 2023

Op de grens van 3 regio's (Europa, Azië en het Midden-Oosten) heeft Cyprus van oudsher een bijzondere geografische ligging. Wilt u naar Cyprus exporteren of Cyprus gebruiken als springplank naar zijn achterlanden? Op deze pagina vindt u informatie over ondernemen, cijfers IMVO en zakelijke kansen in Cyprus. Wij helpen u graag op weg met uw internationale ambities.

Heeft u na het lezen van het onderstaande nog vragen over het exporteren naar Cyprus? Neem dan contact op met een van onze adviseurs. Samen met het diplomatieke netwerk van ambassades, consulaten en NBSO's kunnen we u helpen om van uw export naar Cyprus een succes te maken.

Inwoners en maatschappij van Cyprus

Als u zaken wilt doen in Cyprus, is het goed om iets te weten van deze presidentiële republiek, die zo'n 0,9 miljoen inwoners (2022) heeft. Ruim 300.000 inwoners wonen in de hoofdstad Nicosia.

Cyprus was een Britse kolonie en werd in 1960 onafhankelijk. Spanningen tussen de Grieks-Cypriotische meerderheid en de Turks-Cypriotische minderheid verdeelden het eiland in 1974 in 2 zelfsturende samenlevingen. In het zuiden ligt de Republiek Cyprus en is de bevolking oorspronkelijk Grieks. Bijna alle landen erkennen deze republiek als de officiële regering. Dit deel van het eiland trad op 1 mei 2004 toe tot de EU. Het Turks-Cypriotische noorden riep zichzelf in 1983 uit tot Turkse Republiek Noord-Cyprus (TRNC). Alleen Turkije erkent dit deel van het eiland. Onderhandelingen om de 2 delen bij elkaar te brengen zijn tot nu toe mislukt.

Ruim driekwart van de bevolking woont in het Griekse gedeelte van het eiland, de rest in het Turkse gedeelte. Aan de godsdienst is ook te zien dat de Cyprioten verdeeld zijn: 78% van de Cyprioten zijn lid van de christelijke Cypriotisch-orthodoxe Kerk (onderdeel van de Oosters-Orthodoxe Kerk) en 20% zijn soennitische moslims. De officiële talen op Cyprus zijn Grieks (Cypriotisch Grieks) en Turks (Cypriotisch Turks).

Economie van Cyprus

De Cypriotische economie draait voornamelijk op toerisme en agrarische producten. Door verzilting van de landbouwgrond is Cyprus steeds meer afhankelijk geworden van import van landbouwproducten.

De COVID-19-pandemie heeft een aanzienlijke impact op de productie- en toeleveringsketens wereldwijd, ook op Cyprus. Daarnaast heeft Cyprus met name te lijden onder het afgenomen aantal toeristen.

Handel Nederland – Cyprus

Voor Nederland staat Cyprus op nummer 67 wat betreft landen waar we goederen heen exporteren (cijfers 2021). In 2021 bedroeg de export van Nederlandse goederen naar Cyprus € 600,0 miljoen. Misschien is Cyprus geen bijzonder grote markt, maar het kan wel gebruikt worden als springplank naar markten in Afrika en het Midden-Oosten.

Bekijk het rapport Handelscijfers Cyprus - Nederland hieronder voor een overzicht van de import- en exportcijfers.

Wilt u meer weten over Cyprus, zoals het bruto nationaal product, economische groei of de demografische gegevens? Bekijk dan onze Factsheet Cyprus.

Zakelijke kansen in Cyprus

Cyprus kent de volgende kansrijke sectoren:

Energietransitie

Cyprus heeft nog veel olie-gestookte centrales om in zijn energievoorziening te voldoen. Hiervoor moeten vervangende milieuvriendelijke bronnen komen. Met 320 dagen zon per jaar heeft Cyprus een uitgelezen kans voor zonne-energie.

Landbouw en tuinbouw

Door verzilting van de (landbouw)grond zijn maatregelen nodig. Nederlandse bedrijven kunnen hier uitkomst bieden met kennis en productiemethodes.

Scheepvaart hub

Mede door zijn centrale ligging in de Middellandse zee heeft Cyprus een sterke maritieme traditie. Een sector waar nog steeds veel kansen liggen. Om de 2 jaar wordt er de 'Maritime Cyprus' conferentie gehouden. Een forum waar belangrijke en actuele kwesties rond de internationale scheepvaart worden gepresenteerd en besproken.

Bent u op zoek naar zakenpartners of wilt u meer weten over deze kansrijke sectoren? Neem dan contact op met onze adviseurs.

Ondernemen in Cyprus

Ease of Doing Business

Bij de Wereldbank vindt u informatie over alle praktische zaken die komen kijken bij het starten van een eigen bedrijf in Cyprus. In de rubriek 'Ease of Doing Business' van de Wereldbank vindt u informatie over hoe eenvoudig u bepaalde zaken kunt regelen zoals bouwvergunningen, de registratie van onroerend goed en het betalen van belastingen. Deze informatie is verzameld in het rapport: 'Ease of doing Business in Cyprus'.

Op de lokale Engelstalige website van de Kamer van Koophandel vindt u informatie over zakendoen in Cyprus.

Exportregels voor Cyprus

Nederland en Cyprus zijn lidstaten van de Europese Unie en de Europese gemeenschappelijke markt. Binnen de gemeenschappelijke markt geldt vrij verkeer van goederen en diensten. Toch zijn er zaken waar u rekening mee moet houden bij exporteren binnen de EU, zoals BTW, accijns en exportvergunningen.

Subsidie en financiering

Wij helpen u graag financiële ondersteuning voor uw plannen te vinden. Kijk in de Subsidie- en financieringswijzer welke mogelijkheden er voor Cyprus zijn.

Internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen

Internationaal zakendoen biedt kansen, maar kent ook uitdagingen. Deze vragen om een goede voorbereiding. Let erop dat u op een maatschappelijk verantwoorde manier onderneemt in het buitenland. Zo kunt u helpen de lokale situatie te verbeteren, bouwt u aan een goede reputatie en een toekomstbestendige onderneming.

De Nederlandse overheid verwacht dat u als ondernemer de risico's voor mens en milieu in uw bedrijfsvoering én in de internationale waardeketen in kaart brengt. En dat u de negatieve gevolgen daarvan voorkomt en aanpakt. Ook moet u hierover communiceren. Dit heet due diligence (gepaste zorgvuldigheid). Hierbij volgt u de OESO-richtlijnen voor multinationale ondernemingen over maatschappelijk verantwoord ondernemen.  

Onderzoek de risico's

Ondernemen is niet zonder risico's. Elk land biedt uitdagingen. De volgende bronnen geven u een eerste indruk van mogelijke IMVO-risico's. Het is belangrijk dat u deze zelf goed onderzoekt, voordat u zakendoet in het buitenland. Blijf ook op de hoogte van lokale ontwikkelingen.

Meer weten of hulp nodig?

Hulp van de ambassade

De medewerkers op de ambassade in Nicosia staan klaar om u te helpen met al uw ondernemersvragen over Cyprus. De medewerkers kennen de lokale markt, signaleren kansen en geven praktische tips. Bovendien kunnen zij deuren openen die voor anderen gesloten blijven.

Lijkt de plaatselijke overheid niet mee te willen werken of zijn er andere drempels? Vaak kent de ambassade de mensen die deze obstakels weg kunnen nemen. Bij zakelijke conflicten kunnen de ambassademedewerkers u in contact brengen met juristen en fiscalisten.

Bekijk de contactinformatie van de ambassade op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Op die website vindt u ook het actuele reisadvies voor Cyprus.

Meer weten over Cyprus?

  • Kijk bij World Integrated Trade Solution (een initiatief van de Wereldbank en UNCTAD) voor statistieken over Cyprus.
  • Het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) biedt statistieken over onze handel met Cyprus.
  • Bij het zakendoen in Cyprus is het goed om rekening te houden met de lokale cultuur en gebruiken. Deze do's-and-don'ts helpen u op weg.
  • Bent u nog aan het oriënteren? Probeer dan de Exportwijzer en/of de NL exporteert app.

 

Vragen over ondernemen in Cyprus?

Onze adviseurs helpen u graag verder.

Bent u tevreden over deze pagina?