Marktrapport Duitsland: Digitalisering Landbouw Duitsland

Gepubliceerd op:
14 juli 2021

De lat ligt hoog voor digitalisering in de Duitse landbouw. Net als in Nederland zijn digitale agro-innovaties volop in ontwikkeling. Fundamenteel onderzoek, praktische toepassingen, maar ook maatschappelijke acceptatie zijn aan het veranderen.

Om inzicht te krijgen in het dynamische Duitse agrarische digitaliseringslandschap, heeft RVO in samenwerking met Landbouwattachénetwerk Berlijn een marktverkenning laten uitvoeren. Dit levert zicht op de belangrijkste spelers, de future trends en samenwerkingskansen!

Marktrapport: Digitalisering Landbouw Duitsland

Digitalisering in de landbouw kan bijdragen aan een duurzame en toekomstbestendige landbouw. Dat kan door de lucht-, bodem- en waterkwaliteit te verbeteren, de positie van boeren in de voedselketen te versterken en het gebruik van grondstoffen te verminderen. Daarom wordt er extra aandacht besteed aan de toepassingen van uiteenlopende technologieën in Duitsland. Per technologie wordt in kaart gebracht wat de ontwikkelingen zijn en welke partijen daar op verschillende plekken in Duitsland mee bezig zijn.

In het marktrapport Digitalisering Landbouw Duitsland, leest u meer over:

  • Artificial intelligence
  • Supply chain management
  • Sensoriek
  • Imaging systems
  • Automatisering/robotic
  • Farm management systemen
  • Handelsplatformen

Kansen voor samenwerking

Doel van de studie is om een beeld te krijgen van wat er speelt rondom de grote uitdagingen in de landbouwsector. De omgang met data is daarbij een belangrijk thema, net als samenwerking tussen de verschillende landbouwsectoren en de politieke en maatschappelijke context in de regio's.

Duitsland staat bekend om zijn sterke maakindustrie, die ook in digitaliseringstijden niet stil staat. De sectorstudie brengt in kaart waar Nederlandse organisaties aansluiting kunnen zoeken voor samenwerking.

Grote investeringen in landbouw Duitsland

Duitsland investeert sterk in de ontwikkeling van de digitale landbouw. Het Duitse ministerie van voedsel en landbouw (BMEL) trekt de komende jaren € 170 miljoen uit voor investeringen in digitale innovatie. Bijvoorbeeld digitale innovatie gericht op de bevordering van het welzijn van dieren, het behoud van natuurlijke hulpbronnen en de vermindering van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen.

Van dit bedrag gaat € 50 miljoen naar 14 digitale proeftuinen die het potentieel van digitale technologieën verkennen.

Aanvragen marktrapport

De studie is op te vragen via RVO:

Kijk ook alvast op de website van de brancheorganisaties DENEFF en DENA. Zoekt u specifieke ondersteuning en advies, bezoek dan de website van de uitvoerder adelphi.

Meer weten?

Gratis het rapport ontvangen?

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?