Exportregels Hongkong SAR

Gepubliceerd op:
29 december 2023

Gaat u goederen exporteren naar Hongkong SAR? Omdat Hongkong een vrijhaven is, hoeft u geen invoerrechten te betalen. Zorg wel dat de producten aan alle vereisten voldoen. Stuur ook de juiste documenten mee.

Hongkong SAR: vrijhaven met accijnzen

Hongkong is een vrijhaven die geen invoerrechten heft. Wel heft het accijnzen op alcoholische dranken, tabaksproducten, koolwaterstofolie en methanol. Het maakt niet uit of deze worden geïmporteerd of lokaal zijn geproduceerd.

Gebruik Access2Markets: de bron over exportregels

De portal Access2Markets van de Europese Commissie is dé bron voor informatie als u wilt exporteren naar landen buiten de EU. Denk daarbij aan:

  • producteisen;
  • registratie van de exportproducten;
  • benodigde exportdocumenten;
  • vergunningen.

Heeft u niet eerder met de portal gewerkt? Gebruik dan ons stappenplan op de pagina Exporteren buiten de EU: de Access2Markets-portal.

Komt u er toch niet uit of heeft u andere vragen over de export naar Hongkong? Neem dan contact op voor een afspraak met een van onze adviseurs. Zij helpen u graag verder.

Uw producten exporteren naar Hongkong

Gaat u producten exporteren buiten de Europese Unie? Dan moet u aangifte doen bij de Nederlandse douane. Deze aangifte geldt voor alle goederen die in Europa zijn gemaakt (of op de gemeenschappelijke Europese markt zijn gebracht) en die de gemeenschappelijke markt verlaten. Dit heet de 'uitvoeraangifte' of exportaangifte (EX-A).

Kijk verder op de website van de Douane hoe u de uitvoeraangifte doet.

Levering en Incoterms: het logistieke proces

Om de goederen bij uw klant te krijgen, moet u het logistieke proces regelen. Hierbij kunt u de internationaal bekende Incoterms gebruiken. Dat zijn afspraken over het transport, de verzekering en de plaats van aflevering van de goederen.

Bekijk de informatie over Incoterms en het uitbesteden van logistiek (evofenedex).

Exportdocumenten in Nederland

Naast de eisen aan uw product, de uitvoeraangifte en het logistieke proces moet u ook de exportdocumenten goed regelen. Veel exportdocumenten zijn niet verplicht, wel sterk aan te raden. Het kan ook zijn dat uw klant erom vraagt. De documenten die u nodig heeft, hangen vaak af van uw situatie en het soort producten dat u levert.

Certificaat van Oorsprong

Voor sommige exportproducten maakt het uit waar zij vandaan komen. Bijvoorbeeld omdat het land waarnaar u exporteert de invoer van producten uit bepaalde landen beperkt, blokkeert of juist stimuleert. Met een Certificaat van Oorsprong kunt u aantonen uit welk land uw product komt.

Wilt u meer weten over het Certificaat van Oorsprong of wilt u zo'n certificaat aanvragen? Kijk dan op de pagina van de KVK over het Certificaat van Oorsprong. Neem contact op met de KVK via telefoon of chat.

Andere exportdocumenten

Op de website van ondernemersvereniging evofenedex vindt u een overzicht van de meest voorkomende exportdocumenten.

Voldoen aan de product- en verpakkingseisen

Voordat u uw producten naar Hongkong vervoert, moet u ervoor zorgen dat uw producten aan alle verplichtingen voldoen. Dit kunnen zowel eisen aan uw product zelf zijn, als eisen aan de verpakking en etikettering van uw product. Voldoen uw producten niet aan de in Hongkong geldende eisen? Dan mogen zij daar niet op de markt gebracht worden.

Normen en kwaliteit

Hongkong SAR is lid van de International Standards Organization (ISO). In Hongkong SAR is er geen centrale autoriteit die de standaarden regelt. Dat ligt in handen van diverse organisaties. Access2Markets heeft meer informatie over die verschillende instanties en voor welke producten er standaarden zijn ontworpen.

Exportcertificaten

In Nederland geeft een aantal organisaties export- en keuringscertificaten af. U kunt bij deze instanties navragen of en welke certificaten u nodig heeft.
 

Instanties voor export- en keuringscertificaten
Instanties Onderwerpen Certificaat of keurmerk
Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) Levensmiddelen, non-foodproducten, dieren en dierlijke producten en planten Exportverklaringen en certificaten van vrije verkoop (Free Sale Certificate of FSC)
Het Centrale Orgaan voor Kwaliteitsaangelegenheden in de Zuivel (COKZ) Zuivelproducten Exportcertificaten voor Nederlandse zuivelproducten
Farmatec Farmaceutische producten Exportcertificaat voor farmaceutische producten of een in- of uitvoerontheffing opiaten
De Bloembollenkeuringsdienst (BKD) Bloembollen Kwaliteits- en quarantaine-aantastingen en keuring van de import en export
Het Kwaliteits-Controle-Bureau (KCB) Verse groenten en fruit Import- en exportinspectie van verse groenten en fruit
Naktuinbouw Tuinbouwproducten Controle kwaliteit tuinbouwproducten voor de export
De Nederlandse Algemene Keuringsdienst (NAK) Zaaizaad en pootgoed Certificering pootaardappelen, consumptieaardappelen en landbouwzaaizaden

RVO

NVWA

Mest Documenten bij export van mest.

Contracten

Contracten zijn niet verplicht, wel handig. Met een contract kunt u terugvallen op afspraken die u met uw tussenpersoon heeft gemaakt. Op de website Ondernemersplein vindt u meer informatie over de inhoud van een internationaal contract.

Bij de International Chamber of Commerce Nederland (ICC Nederland) kunt u verschillende Engelstalige modelcontracten bestellen. Regelmatig organiseert ICC Nederland seminars en trainingen over internationaal contracteren.

Vragen over exporteren naar Hongkong SAR?

Onze adviseurs helpen u graag verder.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?