Mest importeren en exporteren
Importeert of exporteert u als intermediair dierlijke mest? U heeft niet alleen te maken met de Nederlandse regels, maar ook met de regels van het land waar het naartoe gaat of waar het vandaan komt. Het maakt ook uit welke mest u vervoert en of het verwerkte of onverwerkte mest is.
Voorwaarden
Vraagt u import- of exportdocumenten aan? Dan bent u voor dat transport de verantwoordelijk vervoerder. U moet geregistreerd zijn als intermediair bij RVO en als vervoerder bij de NVWA.
De verantwoordelijk vervoerder hoeft niet zelf het mesttransport te rijden. Rijdt iemand anders? Dan moet die vervoerder geregistreerd zijn bij de NVWA of een buitenlandse autoriteit.
Nederlandse vervoersregels zijn de basis
De regels over importeren en exporteren zijn een aanvulling op de basisregels die we hebben voor vervoer in Nederland. Zo moet u dierlijke mest bijna altijd bemonsteren, wegen en analyseren. Soms is hiervoor vrijstelling, bijvoorbeeld voor mestkorrels en champost. Lees meer over deze basisregels op Dierlijke mest vervoeren en rVDM voor maatwerk vervoer.
Verwerkte mest over de grens
Verwerkte dierlijke mest of champost importeren of exporteren? Binnen de EU mag dat zonder veterinaire toestemming. Importeren van buiten de EU? Dan moet de NVWA toestemming geven.
Wilt u weten wat de definitie van verwerkte mest is? Lees meer op de website van de NVWA.
Onverwerkte mest over de grens
Import en export van onverwerkte dierlijke mest mag alleen binnen de EU. Hiervoor heeft u altijd veterinaire toestemming nodig. Deze vraagt u aan bij de NVWA. Bij export vraagt u de toestemming aan de ontvangende lidstaat.
Wilt u weten wat de definitie van onverwerkte mest is? Lees meer op de website van de NVWA.
Alles over mest importeren en exporteren
Lees alle regels over importeren en exporteren.
Export en import in cijfers
Landbouwers en intermediairs exporteren en importeren elk jaar veel dierlijke mest. Elk kwartaal publiceren we een actueel overzicht van de hoeveelheid mest en het aantal transporten. Deze overzichten maken we met gegevens uit de Vervoersbewijzen dierlijke mest. Dit is het meest recente kwartaaloverzicht.
Meer weten?
De regels over importeren en exporteren zijn een aanvulling op de basisregels die we hebben voor vervoer in Nederland. Lees meer over alle regels op Mest vervoeren in Nederland.
Het is belangrijk dat uw administratie en registratie ook op orde is. Wilt u meer weten? Bekijk dan de pagina’s over Uw intermediaire bedrijf.
Veelgestelde vragen
Wij hebben voor u de veelgestelde vragen over mest importeren en exporteren verzameld.
Nee, een buitenlandse producent hoeft zich niet bij ons te registreren als overige leverancier of afnemer. Alleen de vervoerder (degene die importeert en verhandelt) moet zich bij ons registreren. Lees meer op Uw intermediaire bedrijf.
Deze soorten mest mag u importeren:
- Gehygiëniseerde mest: mest die behandeld is in een op basis van artikel 24 van Verordening (EG) nr. 1069/2009 erkend technisch bedrijf, biogas- of composteerinstallatie.
- Onverwerkte paardenmest.
- Onverwerkte pluimveemest, voor toepassing op het land of voor vervoer naar een erkend technisch bedrijf, biogas- of composteerinstallatie (erkend op basis van Verordening (EG) nr. 1069/2009).
- Onverwerkte andere mestsoorten, voor toepassing op het land of voor vervoer naar een erkend technisch bedrijf, biogas- of composteerinstallatie (erkend op basis van Verordening (EG) nr. 1069/2009).
Voor de import van dierlijke mest heeft u een invoertoestemming nodig.
Als u dierlijke mest exporteert, kunt u de handleiding voor e-CertNL gebruiken.
Als u werkt met een bedrijfsmanagementsysteem (BMS) dan kunt u dit koppelen aan e-CertNL. U vraagt zo met uw BMS de exportdocumenten aan. Uw softwareleverancier kan uw BMS hiervoor inrichten.
U kunt dit bekijken in Mijn dossier. Hier kunt u per toestemming zien hoeveel u hiervan heeft gebruikt en hoeveel ruimte u nog over heeft. Deze informatie staat niet in e-CertNL.
- Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur