Do's-and-don'ts in IJsland

Laatst gecontroleerd op:
31 juli 2023
Gepubliceerd op:
8 juli 2019

Bij het zakendoen in IJsland moet u rekening houden met de lokale cultuur en gebruiken. Verdiep u in deze do's-and-don'ts, tips en tricks. De ambassade in Oslo, Noorwegen draagt bij aan deze pagina.

Zakelijke omgangsvormen in IJsland

Spreek Engels

IJslands is de moedertaal maar de IJslanders spreken goed Engels. In de zakenwereld is Engels de voertaal. Het land heeft een open economie en 1/3 van de IJslandse economie bestaat uit buitenlandse handel.

Gebruik de juiste naam

Het is de gewoonte om aan het begin en het eind van een vergadering iedereen de hand te schudden. IJslanders dragen de voornaam van de vader gevolgd door het woord zoon (son) of dochter (dóttir).

Kom ruim op tijd

Wees ruim op tijd aanwezig voor een afspraak. In IJsland is er bijna geen hiërarchie. Medewerkers zijn zelfstandig, maar de manager neemt uiteindelijk wel het besluit.

Sla visitekaartjes niet over

Het uitwisselen van visitekaartjes is een onderdeel van de ontmoeting, sla dit niet over. IJslanders komen snel ter zake. Uit beleefdheid vragen stellen over privézaken aan het begin van de bespreking kan, maar hoeft niet. 

Wees niet terughoudend

Wees niet terughoudend bij onderhandelingen over kosten. IJslanders zijn eerder verbaasd als er wel terughoudend wordt gereageerd. Verder waarderen IJslanders eerlijkheid. Een belofte niet nakomen is een zwaar minpunt.

Geef geen duur geschenk

Een relatiegeschenk is niet gebruikelijk. Kleine, niet al te dure Nederlandse geschenken stellen IJslanders wel op prijs.

Vragen over ondernemen in IJsland?

Onze adviseurs helpen u graag verder.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?