Do's-and-don'ts in IJsland

Gepubliceerd op:
8 juli 2019

Bij het zakendoen in IJsland moet u rekening houden met de lokale cultuur en gebruiken. Verdiep u in deze do's-and-don'ts, tips en tricks. De ambassade in Oslo, Noorwegen draagt bij aan deze pagina.

Zakelijke omgangsvormen in IJsland

Spreek Engels

IJslands is de moedertaal maar de IJslanders spreken goed Engels. In de zakenwereld is Engels de voertaal. IJsland is daarnaast een kleine markt met een beperkt aantal inwoners. Het land heeft een open economie en een derde van de IJslandse economie bestaat uit buitenlandse handel.

Gebruik de juiste naam

Het is de gewoonte om aan het begin en het eind van een vergadering iedereen de hand te schudden. IJslanders dragen de voornaam van de vader gevolgd door het woord zoon (son) of dochter (dóttir).

Respecteer de stiptheid

Stiptheid staat bij de IJslanders hoog in het vaandel, zorg ervoor dat de aanwezigheid voor een meeting ruim op tijd is. In IJsland is er bijna geen sprake van hiërarchie. De medewerkers zijn zelfstandig maar de manager neemt uiteindelijk wel het besluit.

Sla visitekaartjes niet over

Het uitwisselen van visitekaartjes is een onderdeel van de ontmoeting, sla dit niet over. IJslanders komen snel ter zake. Vragen naar privézaken aan het begin van de bespreking kan maar hoeft niet. Maak een presentatie concreet om verwarring te voorkomen.

Wees niet terughoudend

Wees niet terughoudend als het gaat om prijsonderhandelingen. IJslanders zijn eerder verbaasd als er wél terughoudend wordt gereageerd. IJslanders waarderen verder eerlijkheid. Een belofte niet nakomen is een zwaar minpunt.

Geef geen duur geschenk

Een relatiegeschenk is niet gebruikelijk. Kleine, niet al te dure Nederlandse geschenken worden wel op prijs gesteld.

Vragen over ondernemen in IJsland?

Onze experts helpen u graag verder.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?