Do's-and-don'ts in Kazachstan

Laatst gecontroleerd op:
25 april 2024
Gepubliceerd op:
2 augustus 2019

Wilt u weten hoe de zakencultuur is in Kazachstan? Deze praktische do's-and-don'ts wijzen u de weg in de zakelijke etiquette van Kazachstan. De Nederlandse ambassade in Astana draagt bij aan deze pagina.

Tips voor de zakencultuur in Kazachstan

Check wat de voertaal is

Kazachstan is een 2-talig land, waar ze zowel Kazachstaans als Russisch spreken. Zakenmensen in Kazachstan kunnen vaak Engels, maar spreken vooral Russisch. Vraag dus voor de zekerheid na wat de voertaal is. Schakel indien nodig een tolk in.

Gebruik visitekaartjes

Kazachen vinden een visitekaartje belangrijk, dus neem deze mee. Bedruk visitekaartjes zowel in het Russisch als het Engels. Zorg er verder voor dat eventuele titels op de visitekaartjes staan. Het uitwisselen van de kaartjes kent geen speciale regels.

Geef een klein cadeau

Kazachen nodigen mensen graag uit bij hen thuis. Neem dan een cadeautje mee voor de gastheer. Zoete gebakjes zijn hierbij een goede keuze. Geef voor de zekerheid geen alcohol, want veel Kazachen zijn moslim.

Respecteer de hiërarchie

In Kazachstan is hiërarchie belangrijk. Mensen met de hoogste posities nemen de beslissingen. Leg daarom alleen met hen afspraken vast. Spreek hen – en ouderen – niet tegen en bekritiseer hen niet waar anderen bij zijn. Ook spreken Kazachen graag met mensen met dezelfde positie. Geef daarom bij een overleg van tevoren de functie van de deelnemers door.

Geef een handdruk met beide handen

Begroet iemand met een zachte handdruk en gebruik daarbij beide handen. Glimlach en kijk iemand aan tijdens de begroeting. Schud ook weer de handen bij het weggaan na een vergadering. Omdat veel Kazachen moslim zijn, kan het zijn dat mannen een vrouw geen hand willen geven en andersom. Een beleefd knikje is dan genoeg.

Bouw vertrouwen op

Voor Kazachen is vertrouwen belangrijk. Neem de tijd om dit op te bouwen. Ga bijvoorbeeld bij een overleg niet gelijk over tot zakendoen, maar begin eerst met een informeel praatje. Gebruik ook niet meteen iemands voornaam, maar spreek Kazachen aan met hun titel en achternaam. De zakenpartner geeft het aan als de voornaam gebruikt mag worden.

Sla een uitnodiging niet af

Gastvrijheid is belangrijk voor Kazachen. Sla een uitnodiging voor een etentje bij een zakenpartner thuis, niet af. Kom niet meer dan 30 minuten te laat en draag formele kantoorkleding. Laat iets op het bord liggen om aan te geven dat er genoeg eten is geserveerd. Zakelijke onderhandelingen tijdens het eten zijn normaal.

Kleed u niet te informeel

Zakelijke kleding is vrij formeel in Kazachstan. Draag als man een nette broek, overhemd en stropdas. In de zomer is een overhemd met korte mouwen, stropdas en katoenen broek normaal. Draag als vrouw een nette rok, broek of jurk. Vrouwen kunnen zich wat minder conservatief kleden dan mannen.

Wees niet te direct

Kazachen communiceren vaak op een diplomatieke manier. Soms verheffen zij hun stem om een punt te maken. Houd er echter rekening mee dat indirect communiceren tijdens het zakendoen effectiever is dan een directe aanpak.

Vragen over ondernemen in Kazachstan?

Onze adviseurs helpen u graag verder.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?