Zakendoen in Kazachstan

Gepubliceerd op:
12 mei 2021
Laatst gecontroleerd op:
27 december 2022

Kazachstan is het meest welvarende land van Centraal-Azië én tegelijkertijd een van de dunstbevolkste landen ter wereld. Deze pagina helpt u op weg bij het zakendoen in Kazachstan.

Heeft u na het lezen van het onderstaande nog vragen over het exporteren naar Kazachstan? Neem dan contact op met een van onze adviseurs. Samen met het diplomatieke netwerk in dit land kunnen we u helpen om van uw export naar Kazachstan een succes te maken.

Wilt u meer weten over Kazachstan, zoals het bruto nationaal product, economische groei of demografische gegevens? Bekijk dan onze Factsheet Kazachstan.

Inwoners en maatschappij van Kazachstan

Als u zaken wilt doen in Kazachstan is het goed om de politieke en economische situatie van het land te kennen. Kazachstan ligt ingeklemd tussen China, Rusland, Oezbekistan, Turkmenistan en Kirgizië. Het land maakte tot 1991 onderdeel uit van de Sovjet-Unie. Russisch is dan ook nog steeds een van de belangrijkste talen, naast het Kazachs. Tegenwoordig is Kazachstan een presidentiële republiek met Astana als hoofdstad.

Het inwonersaantal schommelt rond de 18,6 miljoen (2019). De gemiddelde bevolkingsdichtheid in Kazachstan is 7 inwoners per km2. Daarmee is Kazachstan één van de dunstbevolkste landen ter wereld. Kazachstan is ook een multicultureel land: er wonen meer dan 50 verschillende nationaliteiten, waaronder Oezbeken, Oeigoeren en Wolga-Tataren. Het grootste gedeelte (ongeveer 70%) van de bevolking is moslim.

Economie van Kazachstan

Kazachstan ligt precies tussen China en Rusland in en verbindt deze snelgroeiende markten per spoor, over de weg en via een haven. De economie van Kazachstan is sinds haar onafhankelijkheid in 1991 enorm gegroeid. De belangrijkste exportproducten zijn olie, mineralen en gas. Daarnaast zijn internationale handel en landbouw belangrijk voor Kazachstan.

Gevolgen van de coronacrisis

Het coronavirus sloeg ook in Kazachstan hard toe. De Wereldbank schat in dat het bruto nationaal product (bnp) in 2020 met 2,5% kromp. In 2019 groeide het Kazachse bnp nog met 4,5%. Voor 2021 verwacht de Wereldbank een bescheiden groei van 2,5%. Wilt u meer weten? Lees dan het volledige rapport van de Wereldbank: Kazakhstan Economic Update: A Slow Recovery Through the COVID-19 Crisis (December 2020).

Meer informatie

Handel Nederland - Kazachstan

Kazachstan is een land waar we een stuk meer naar exporteren, dan dat we er producten uit importeren. Zowel de import als de export schommelen de laatste jaren op en neer. Sinds 2018 lijkt er een voorzichtige groeitrend in de export naar dit Centraal-Aziatische land te ontstaan.

In 2021 exporteerde Nederland voor € 399 miljoen naar Kazachstan. Kazachstan staat daarmee op de 76e plaats van landen waarnaar Nederland exporteert. Dat is vergelijkbaar met de export naar landen als Iran en Angola. Nederland exporteert vooral chemische producten en machines en vervoermaterieel naar Kazachstan. Bekijk ook het document met handelscijfers van Nederland en Kazachstan hieronder voor een overzicht van de import- en exportcijfers.

Effect coronacrisis op handel tussen Nederland en Kazachstan

De coronacrisis heeft uiteraard ook effect op de handel tussen Nederland en Kazachstan. Het CBS houdt cijfers bij. Als u de voorlopige import- en exportcijfers over 2020 vergelijkt met die van 2019 krijgt u een idee van de impact van corona op de handel.

Zakelijke kansen in Kazachstan

De economie van Kazachstan biedt kansen in verschillende sectoren, waaronder landbouw, duurzame energie en afvalbeheer. Waar liggen de beste kansen voor u?

Landbouw

De overheid van Kazachstan wil de landbouw verbeteren. Dat is onderdeel van het plan 'Strategy 2050'. Kazachstan richt zich vooral op investeringen, samenwerking in de sector en de export versterken. Daaronder valt ook de productie en marketing van landbouwproducten. Dit biedt concrete kansen voor Nederlandse ondernemers op het vlak van onder andere agro-logistiek, glastuinbouw en opslag- en koelfaciliteiten.

Duurzame energie

De Kazachse overheid wil ook het aandeel hernieuwbare en duurzame energie in de energiesector vergroten. Zo is te lezen in het plan 'Strategy 2050'. Rond 2030 moet dit aandeel 10% zijn, in 2050 zelfs 50%. Kazachstan wil de economie ook diverser maken door nieuwe technologieën voor energieproductie te introduceren.

Om de plannen waar te maken, wil de Kazachse overheid de komende jaren nog meer zonne-energie-, windenergie- en waterkrachtprojecten opzetten. Zij werkte hiervoor al vaak samen met Europese partners. Dat biedt kansen voor Nederlandse ondernemers die actief zijn op het gebied van duurzame energie.

Afvalbeheer

Kazachstan produceert veel afval, dat gestort wordt op stortplaatsen. Die zijn vaak in de jaren 60 aangelegd en dus bijna aan het einde van hun levensduur. Als onderdeel van het plan 'Strategy 2050' richt de overheid zich nu op afvalbeheer verbeteren en materialen verwerken in een gesloten kringloopsysteem.

Vooral in Oost-Kazachstan liggen kansen. De steden Öskemen (Oest-Kamenogorsk) en Semey hebben zich namelijk aangemeld voor het programma 'Green Cities' van de European Bank for Reconstruction and Development (EBRD). Dat kan ruim € 30 miljoen opleveren aan investeringen om het afvalbeheer te verbeteren. Lees hier meer over in het Engelstalige nieuwsbericht East Kazakhstan leadership act to transform two cities van de EBRD.

Vragen? Neem contact op met ons

Kazachstan biedt nog meer kansen, bijvoorbeeld in de transport en logistiek, bouw en ICT & telecommunicatie. Benieuwd of er kansen zijn voor uw sector, heeft u vragen over zakendoen in Kazachstan of zoekt u zakenpartners? Neem dan contact op met onze regio-adviseurs voor Kazachstan. Zij kunnen u meer vertellen over de sectoren en u helpen aan de wet- en regelgeving te voldoen.

Ondernemen in Kazachstan

Ease of Doing Business

Bij de Wereldbank vindt u informatie over alle praktische zaken die komen kijken bij het starten van een eigen bedrijf in Kazachstan. In de rubriek 'Ease of Doing Business' van de Wereldbank vindt u informatie over bouwvergunningen, onroerend goed registreren en belastingen betalen. Kazachstan staat op plaats 25 in de Ease of Doing Business (2020).

Let op! De Wereldbank heeft onregelmatigheden gevonden in de ranglijsten van 2018 en 2020. Na intern onderzoek (pdf) is besloten het ontwikkelen van de Doing Business-rapporten te stoppen. De bank werkt momenteel aan een nieuwe betrouwbare methode voor het beoordelen van het internationale zaken- en investeringsklimaat.

Hulp bij financiering nodig?

Wij helpen u graag uw financiering rond te krijgen. Lees op onze pagina hulp bij financiering hoe wij u kunnen helpen.

Kijk ook in de Subsidiewijzer welke subsidies er voor Kazachstan mogelijk zijn.

Exportregels voor Kazachstan

Access2Markets

De online portal Access2Markets (opvolger van de Market Access Database - MADB) van de Europese Commissie bevat de belangrijkste exportregels en praktische tips voor Kazachstan. Heeft u niet eerder met Access2Markets gewerkt? Lees dan eerst ons stappenplan voor Access2Markets.

Handelsakkoord EU-Kazachstan

De EU en Kazachstan hebben sinds 2015 een handelsakkoord. Op de website van de Europese Commissie leest u meer over deze Enhanced Partnership and Cooperation Agreement (EPCA). Wilt u weten of uw product onder dit akkoord in aanmerking komt voor lagere invoerrechten? Check dan de Access2Markets portal.

Wat mag u niet invoeren? 

Een aantal producten mag u niet of beperkt invoeren in Kazachstan. Soms moet u een vergunning aanvragen. In de Access2Markets portal vindt u in het hoofdstuk 'Procedures en formaliteiten' onder de kop 'Import Prohibitions' een lijst met goederen die u niet naar Kazachstan mag exporteren.

Als u zeker wilt weten of u uw product mag invoeren, kunt u het beste contact opnemen met het Comité voor Industriële Ontwikkeling en Veiligheid, dat valt onder het Kazachse ministerie van Industrie en Infrastructuurontwikkeling.

Andere bronnen

De volgende bronnen bieden ook informatie over exportregels:

Hulp van de ambassade

Loopt u vast bij uw zaken in Kazachstan? De ambassade in Astana staat klaar om u te helpen bij al uw ondernemersvragen over Kazachstan. De medewerkers kennen de lokale markt, signaleren kansen en geven praktische tips. Bovendien kunnen zij deuren openen die voor anderen gesloten blijven.

Meer weten over Kazachstan?

Heeft u na het lezen van deze pagina nog vragen over het exporteren naar Kazachstan? Neem dan contact op met een van onze adviseurs. Samen met de ambassade kunnen we u helpen om van uw export naar Kazachstan een succes te maken.

Heeft u na het lezen van deze pagina nog vragen over het exporteren naar Kazachstan? Neem dan contact op met een van onze adviseurs. Samen met de ambassade kunnen we u helpen om van uw export naar Kazachstan een succes te maken.

Bent u tevreden over deze pagina?