Marktrapport Kazachstan: kansen in hernieuwbare energie

Gepubliceerd op:
19 april 2023
Laatst gecontroleerd op:
25 april 2024

Wat gebeurt er op het gebied van hernieuwbare energie in Kazachstan? En welke kansen biedt dit voor Nederlandse bedrijven? Op deze pagina vindt u een samenvatting van het rapport 'Wind and Solar Energy Market in Kazakhstan'. Vraag het rapport aan via het formulier op deze pagina. 

Rapport 'Wind and Solar Energy Market in Kazakhstan'

In opdracht van RVO en de Nederlandse ambassade in Astana is in 2022 een marktstudie uitgevoerd naar de hernieuwbare energiesector in Kazachstan. Het rapport geeft inzicht in:

  • marktkansen op het gebied van duurzame energie, vooral zonne- en windenergie;
  • relevante wetten en regels in Kazachstan voor deze sector;
  • ontwikkelingen en middelen die Nederlandse bedrijven verder kunnen helpen.

Van fossiele naar hernieuwbare energie

Kazachstan is altijd een belangrijke speler geweest op het gebied van energie. Het land staat voor de belangrijke opgave om over te schakelen van de productie van fossiele naar hernieuwbare energie. De voorwaarden hiervoor lijken gunstig in het land. Kazachstan heeft veel uitgestrekte steppes en vlakten, en een geschikt klimaat. Ook stimuleert de Kazachse overheid de sector actief. Dit maakt de overgang naar hernieuwbare energie gemakkelijker. Tegelijkertijd moet er nog veel gebeuren. Dit biedt Nederlandse bedrijven kansen.

Kansen voor Nederlandse bedrijven

  • Het Kazachse landschap en klimaat leent zich goed voor de productie van zonne- en windenergie. In het zuiden van het land zijn er 2.200 tot 3.000 zonne-uren per jaar. Het windenergiepotentieel wordt geschat op 1,8 biljoen kWh per jaar.
  • Er lopen verschillende internationale aanbestedingen voor deze sector in Kazachstan.
  • De Kazachse overheid stimuleert hernieuwbare energie. Maatregelen zijn onder meer de gegarandeerde aankoop van elektriciteit en vrijstelling van bepaalde kosten voor gebruik van het elektriciteitsnet.

3 tips voor de Kazachse duurzame-energiemarkt

Tip 1. Werk samen met een Kazachse partner

Het is verstandig om (eventueel via partnerschappen) samen te werken met lokale spelers uit de Kazachse energiesector. Een goede manier om dit te doen is meedoen aan gezamenlijke evenementen en trainingen in Kazachstan.

Tip 2. Sluit u aan bij 'Qazaq Green'

Qazaq Green is een vereniging voor groene energie in Kazachstan. Sluit u hierbij aan om handige ondersteuning te krijgen, bijvoorbeeld bij het netwerken.

Tip 3. Leer de Kazachse cultuur goed kennen

Om de markt met succes te betreden, heeft u kennis nodig van de unieke cultuur en de bedrijfsprocessen in Kazachstan. Bekijk onze zakelijke do's-and-don'ts voor Kazachstan.

Ontvang gratis het volledige rapport

Het volledige marktrapport gaat uitgebreid in op de kansen in deze sector, en hoe u de markt kunt benaderen. Vul het onderstaande formulier in en ontvang het rapport direct gratis in uw mailbox. 

Wij gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens. Lees meer over ons privacybeleid.
Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Meer weten?

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?