Zakencultuur in Kosovo

Gepubliceerd op:
24 juli 2019

Wilt u weten hoe de zakencultuur is in Kosovo? Deze praktische do's-and-don'ts wijzen u de weg in de zakelijke etiquette van Kosovo. De Nederlandse ambassade in Pristina draagt bij aan deze pagina.

Onze informatie is met zorg samengesteld, maar houdt nog geen rekening met de volledige impact van de coronacrisis. Wanneer we meer informatie hebben, passen wij de tekst aan. Heeft u vragen of opmerkingen? Neem contact met ons op.

Tips voor de zakencultuur in Kosovo

Huur een tolk in

De meeste zakenmensen in Kosovo spreken Engels. Als één van de zakenpartners beperkt Engels spreekt, is het verstandig om een goede tolk in te huren. Er kan verder een goede indruk gemaakt worden met een paar woorden in de taal van de Kosovaarse gesprekspartner. Zoek uit welke taal dit is, want Kosovo kent verschillende talen naast het officiële Albanees en Servisch.

Maak visitekaartjes meertalig

Het is verstandig om bij visitekaartjes de ene kant in het Engels te bedrukken en de andere kant in de taal van de gesprekspartner. Dit kan bijvoorbeeld het Albanees, Servisch, Bosnisch of Turks zijn.

Respecteer familierelaties

Familierelaties zijn erg belangrijk in Kosovo. Toon hier respect voor en weet dat veel zakelijke contacten via deze informele netwerken gelegd worden.

Sla geen eten of drinken af

Kosovaren zijn gastvrij en kunnen hun zakenpartners uitnodigen voor de lunch, een diner of recepties. Ga op deze uitnodigingen in wanneer mogelijk. Accepteer ook een aanbod van koffie, thee of andere drankjes. Hiermee toont u respect voor uw gastheer.

Wees niet te direct

Bij een kennismaking besteden Kosovaren vrij veel tijd aan luchtige gesprekken, voordat er over zaken gesproken wordt. Kom daarom niet direct te zake. Vraag bijvoorbeeld eerst naar het welzijn van de familie van de gastheer. Informele gesprekken horen bij het opbouwen van een zakenrelatie. Vermijd politieke onderwerpen.

Geef niet meteen geschenken

Kosovaarse zakenpartners verwachten niet per se een geschenk. Het is dan ook beter geen relatiegeschenk te geven, tenzij er al een goede relatie is opgebouwd. Een persoonlijk cadeau werkt vaak beter dan een duur cadeau.

Vragen over ondernemen in Kosovo?

Onze adviseurs helpen u graag verder.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?