Zakendoen in Kosovo

Laatst gecontroleerd op:
27 september 2023
Gepubliceerd op:
24 juni 2019

Kosovo is een jonge staat in Zuidoost-Europa. De politieke situatie van het land vraagt om een goede voorbereiding als u er wilt zakendoen. Maar wat komt er allemaal kijken bij zakendoen? Of u nu wilt weten wat uw zakelijke kansen zijn, of hoe u internationaal maatschappelijk verantwoord onderneemt - wij helpen u op weg.

Inwoners en maatschappij

Als u zaken wilt doen in Kosovo, is het goed om de politieke situatie van het land te kennen. Kosovo is een jong land, waarvan de onafhankelijke status nog niet door alle landen is erkend. Het gebied was lange tijd een autonome Servische provincie binnen de republiek Joegoslavië.

Vanaf de jaren '80 werd de roep binnen Kosovo om onafhankelijkheid steeds luider. Na decennialange onrust en schermutselingen verklaarde Kosovo zich op 17 februari 2008 onafhankelijk. Sindsdien is er veel politieke spanning tussen het land en Servië, dat Kosovo niet als onafhankelijke staat erkent maar als zijn provincie ziet.

Het huidige Kosovo is een parlementaire republiek met 1,9 miljoen inwoners (2020). Het land grenst aan Albanië, Servië, Montenegro en Noord-Macedonië. In Kosovo is een meerderheid van de bevolking van Albanese herkomst, maar er zijn ook Bosniërs, Serviërs en Turken. Albanees is de officiële landstaal, islam de grootste godsdienst. Pristina, de hoofdstad, is de grootste stad van het land. Veel mensen die in de buurt van Pristina wonen, houden zich vooral bezig met kleinschalige landbouw. De inkomens in Kosovo zijn relatief laag.

Economie

Volgens de Wereldbank groeit de economie in Kosovo gestaag, met 3,5% in 2022. Dat jaar zorgden hogere exportopbrengsten en consumentenuitgaven voor groei. Een krimpende bouwsector en hoge inflatie remden de economie juist.

Kosovo kent een hoge werkloosheid, vooral onder jongeren. Hierdoor emigreren veel bewoners. Ook is er een aanzienlijke zwarte markt. De Kosovaarse economie leunt zwaar op geld dat geëmigreerde Kosovaren naar huis sturen. Dit stimuleert de binnenlandse consumptie. De focus verschuift wel langzaam naar investeringen en export. Zaken als genderongelijkheid, een laag opleidingsniveau en de grote zwarte markt maken het voor Kosovo lastig om zijn economische mogelijkheden helemaal te benutten.

De Wereldbank schat in dat Kosovo's gestage economische groei in 2023 doorzet tot 3,7%. Hogere ambtenarenlonen en investeringen dragen hieraan bij. Dit betekent ook dat steeds minder Kosovaren in armoede leven; naar verwachting nog 24,3% in 2023. De inflatie daalt waarschijnlijk ook, maar blijft relatief hoog in 2023.

Handelsverdrag met landen in de regio

Kosovo is lid van de Centraal-Europese Vrijhandelsassociatie (CEFTA). CEFTA is een handelsverdrag tussen Europese staten die (nog) geen lid zijn van de EU. Dit verdrag moet onder meer handelsbelemmeringen wegnemen tussen de deelnemende landen.

Handel Nederland – Kosovo

In 2022 bedroeg de export van Nederlandse goederen naar Kosovo € 70,0 miljoen.

Meer weten? De volgende bronnen bieden meer handelscijfers:

Zakelijke kansen

Wilt u weten wat de zakelijke kansen zijn in Kosovo? Neem dan contact op met onze regio-adviseurs. Zij kunnen u meer vertellen over de sectoren en u helpen te voldoen aan de wet- en regelgeving.

Projecten van de EBRD

De European Bank for Reconstruction and Development (EBRD) is actief in Kosovo. Deze ontwikkelingsbank houdt zich daar onder meer bezig met duurzame energie, infrastructuur en verbetering van het milieu. Er zijn regelmatig tenders voor projecten in Kosovo waarop u kunt reageren.

Zoek naar projecten in Kosovo

Uit de praktijk: Nederlands ontwerp helpt overstromingen tegengaan

Nederlandse bedrijven uit de watersector hebben Kosovo veel te bieden. Door extreem weer hebben steden vaak last van overstromingen en droogte. Architectenbureau Cityförster maakte een nieuw waterbouwkundig ontwerp voor de stad Peja in Kosovo. "Zo pakken we de problemen aan én verbeteren we de leefomgeving", zegt medeoprichter Martin Sobota.

Lees hun verhaal

Zakendoen in Kosovo

Ease of Doing Business

Bij de Wereldbank vindt u informatie over alle praktische zaken die komen kijken bij het starten van een eigen bedrijf in Kosovo. In het rapport Ease of Doing Business (pdf) van de Wereldbank vindt u informatie over bouwvergunningen, onroerend goed registreren en belastingen betalen.

Let op: De Wereldbank heeft onregelmatigheden gevonden in de ranglijsten van 2018 en 2020. Na intern onderzoek (pdf) is besloten om met de Doing Business-rapporten te stoppen. De Wereldbank werkt momenteel aan de nieuwe methode B-READY om een betrouwbare ranglijst te maken. Deze is nog niet beschikbaar. Kijk voor updates op de website van de Wereldbank.

Hulp bij financiering nodig?

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland helpt u graag uw financiering rond te krijgen. Lees op onze pagina Subsidies en financiering voor internationaal ondernemen hoe wij u kunnen helpen.

Kijk in de Subsidiewijzer welke subsidies voor Kosovo er mogelijk zijn.

Internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen

Internationaal zakendoen biedt kansen, maar kent ook uitdagingen. Deze vragen om een goede voorbereiding. Let erop dat u op een maatschappelijk verantwoorde manier onderneemt in het buitenland. Zo kunt u helpen de lokale situatie te verbeteren, bouwt u aan een goede reputatie en een toekomstbestendige onderneming.

De Nederlandse overheid verwacht dat u als ondernemer de risico's voor mens en milieu in uw bedrijfsvoering én in de internationale waardeketen in kaart brengt. En dat u de negatieve gevolgen daarvan voorkomt en aanpakt. Ook moet u hierover communiceren. Dit heet due diligence (gepaste zorgvuldigheid). Hierbij volgt u de OESO-richtlijnen voor multinationale ondernemingen over maatschappelijk verantwoord ondernemen.  

Onderzoek de risico's

Ondernemen is niet zonder risico's. Elk land biedt uitdagingen. De volgende bronnen geven u een eerste indruk van mogelijke MVO-risico's. Het is belangrijk dat u deze zelf goed onderzoekt, voordat u zakendoet in het buitenland. Blijf ook op de hoogte van lokale ontwikkelingen.

Meer weten of hulp nodig?

Exportregels

Handelsakkoord EU - Kosovo

De EU heeft sinds 2016 met Kosovo een handelsakkoord met onder andere afspraken over afschaffing van invoerrechten en overheidsaanbestedingen. Wilt u weten of uw product in aanmerking komt voor lagere invoerrechten? Gebruik dan de portal Access2Markets.

Tip: Kijk wat handelsakkoorden en handelsbelemmeringen voor uw handel kunnen betekenen.

Access2Markets

De online portal Access2Markets van de Europese Commissie bevat de belangrijkste exportregels en praktische tips voor Kosovo. Heeft u niet eerder met Access2Markets gewerkt? Lees dan eerst ons stappenplan voor Access2Markets.

Export strategische goederen

Op Rijksoverheid.nl vindt u meer informatie over de export van militaire en dual-use goederen (goederen die ook militair gebruikt kunnen worden).

Andere bronnen

De volgende bronnen bieden ook informatie over exportregels:

Hulp van de ambassade

De ambassade in Pristina staat klaar om u te helpen bij al uw ondernemersvragen. De medewerkers ter plekke kennen de lokale markt, signaleren kansen en geven praktische tips. Bovendien kunnen zij deuren openen die voor anderen gesloten blijven.

Lijkt de plaatselijke overheid niet mee te willen werken of zijn er andere drempels? Vaak kent de ambassade de mensen die deze obstakels weg kunnen nemen. Bij zakelijke conflicten kunnen de ambassademedewerkers u in contact brengen met juristen en fiscalisten.

Bekijk de contactinformatie van de ambassade op de website Netherlands and You. Op de website Nederland Wereldwijd vindt u het reisadvies voor Kosovo.

Meer weten?

In onze Factsheet over Kosovo vindt u gegevens zoals het bruto nationaal product, inwonersaantal en economische groei.

Vragen over zakendoen in Kosovo?

Onze adviseurs helpen u graag verder.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?