Zakendoen in Kosovo

Gepubliceerd op:
24 juni 2019
Laatst gecontroleerd op:
11 november 2021

Kosovo is een jonge staat in Zuidoost-Europa. De politieke situatie van het land vraagt om een goede voorbereiding als u er wilt handelen. Maar hoe doet u zaken en waar liggen uw kansen? Deze pagina helpt u op weg bij het zakendoen in Kosovo.

Geschiedenis en inwoners van Kosovo

Als u zaken wilt doen in Kosovo, is het goed om de politieke situatie van het land te kennen. Kosovo is een jong land, waarvan de onafhankelijke status nog niet door alle landen is erkend. Het gebied was lange tijd een autonome Servische provincie binnen de republiek Joegoslavië.

Vanaf de jaren '80 werd de roep binnen Kosovo om onafhankelijkheid steeds luider. Na decennialange onrust en schermutselingen verklaarde Kosovo zich op 17 februari 2008 onafhankelijk. Sindsdien is er veel politieke spanning tussen het land en Servië, dat Kosovo niet als onafhankelijke staat erkent maar als zijn provincie beschouwt.

Het huidige Kosovo is een parlementaire republiek met 1,9 miljoen inwoners (2020). Het land grenst aan Albanië, Servië, Montenegro en Noord-Macedonië. In Kosovo is een meerderheid van de bevolking van Albanese herkomst, maar er zijn ook Bosniërs, Serviërs en Turken. Albanees is de officiële landstaal, islam de grootste godsdienst. Pristina, de hoofdstad, is de grootste stad van het land. Veel mensen die in de buurt van Pristina wonen, houden zich vooral bezig met kleinschalige landbouw. De inkomens in Kosovo zijn relatief laag.

Economie van Kosovo

De economie in Kosovo groeit, in 2018 met 4%. Aan de andere kant kent Kosovo een hoge werkloosheid, vooral onder jongeren ligt deze extreem hoog. Hierdoor emigreren veel bewoners en is er een aanzienlijke zwarte markt. De Kosovaarse economie richt zich voornamelijk op binnenlandse consumptie, al verschuift de focus inmiddels naar investeringen en export. Zaken als genderongelijkheid, laag opleidingsniveau, onvoldoende energievoorziening en een groot informeel circuit maken het voor Kosovo lastig om zijn economische mogelijkheden volledig te benutten.

Kosovo is lid van de Centraal-Europese Vrijhandelsassociatie (CEFTA). CEFTA is een handelsverdrag tussen Europese staten die (nog) geen lid zijn van de EU. Het doel van het verdrag is (onder meer) het wegnemen van handelsbelemmeringen tussen de deelnemende landen.

Handel Nederland – Kosovo

Voor Nederland staat Kosovo op nummer 139 wat betreft landen waar we goederen heen exporteren (cijfers 2020). In 2021 bedroeg de export van Nederlandse goederen naar Kosovo € 61,0 miljoen. Nederland importeerde in 2021 voor € 17,0 miljoen aan goederen uit Kosovo. Download ook het rapport hieronder voor een overzicht van de handel- en investeringscijfers van Nederland en Kosovo.*

Wilt u meer weten over het land Kosovo, zoals het bruto nationaal product, economische groei of andere demografische gegevens? Bekijk dan onze Factsheet over Kosovo.

* Staat er een streepje (-) in een tabel in het rapport? Dan zijn er geen cijfers bekend, of ligt het bedrag < € 1 miljoen.

Zakelijke kansen in Kosovo

Samen met het buitenlandnetwerk van de ambassade publiceren we regelmatig rapporten over kansrijke sectoren in het buitenland. Op dit moment zijn er geen actuele marktrapporten over Kosovo. Bent u benieuwd of er zakelijke kansen zijn voor uw specifieke sector? Neem dan contact op met ons.

Vragen? Neem contact op met ons

Heeft u vragen over het zakendoen in Kosovo? Of bent u op zoek naar zakenpartners in de luchtvaart, landbouw of een andere sector? Neem dan contact op met onze landenadviseurs voor Kosovo. Zij kunnen u meer vertellen over de sectoren en u helpen met het voldoen aan de wet- en regelgeving.

Zakendoen in Kosovo

Ease of Doing Business

Bij de Wereldbank vindt u informatie over alle praktische zaken die komen kijken bij het starten van een eigen bedrijf in Kosovo. In de rubriek 'Ease of Doing Business' van de Wereldbank vindt u informatie over bouwvergunningen, de registratie van onroerend goed en het betalen van belastingen. Kosovo staat op plaats 57 in de Ease of Doing Business (2020).

Let op! De Wereldbank heeft onregelmatigheden gevonden in de ranglijsten van 2018 en 2020. Na intern onderzoek (pdf) is besloten het ontwikkelen van de Doing Business-rapporten te stoppen. De bank werkt momenteel aan een nieuwe betrouwbare methode voor het beoordelen van het internationale zaken- en investeringsklimaat.

Hulp bij financiering nodig?

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland helpt u graag uw financiering rond te krijgen. Lees op onze pagina hulp bij financiering om te kijken hoe wij u kunnen helpen.

Kijk ook in de Subsidiewijzer welke subsidies voor Kosovo er mogelijk zijn.

Exportregels voor Kosovo

Handelsakkoord EU-Kosovo

De EU heeft sinds 2016 met Kosovo een handelsakkoord met onder andere afspraken over afschaffing van invoerrechten en overheidsaanbestedingen. Wilt u weten of uw product in aanmerking komt voor lagere invoerrechten? Raadpleeg dan de portal Access2Markets.

Access2Markets

De online portal Access2Markets (opvolger van de Market Access Database - MADB) van de Europese Commissie bevat de belangrijkste exportregels en praktische tips voor Kosovo. Heeft u niet eerder met Access2Markets gewerkt? Lees dan eerst ons stappenplan voor Access2Markets.

Export strategische goederen

Op Rijksoverheid.nl vindt u meer informatie over de export van militaire en dual-use goederen (goederen die ook militair gebruikt kunnen worden).

Andere bronnen

De volgende bronnen bieden ook informatie over exportregels:

Hulp van de ambassade

De ambassade in Pristina staat klaar om u te helpen bij al uw ondernemersvragen. De medewerkers ter plekke kennen de lokale markt, signaleren kansen en geven praktische tips. Bovendien kunnen zij deuren openen die voor anderen gesloten blijven.

Lijkt de plaatselijke overheid niet mee te willen werken of zijn er andere drempels? Vaak kent de ambassade de mensen die deze obstakels weg kunnen nemen. Bij zakelijke conflicten kunnen de ambassademedewerkers u in contact brengen met juristen en fiscalisten. Bekijk de contactinformatie van de ambassade op de website Netherlands and You. Op de website Nederland Wereldwijd vindt u het reisadvies voor Kosovo.

Meer weten over Kosovo?

Vragen over zakendoen in Kosovo?

Onze adviseurs helpen u graag verder.

Bent u tevreden over deze pagina?