Do's-and-don'ts in Mozambique

Gepubliceerd op:
2 november 2021

Bij het zakendoen in Mozambique moet u rekening houden met de lokale cultuur en gebruiken. Verdiep u in deze do's-and-don'ts, tips en tricks. De ambassade in Maputo draagt bij aan deze pagina.

Zakelijke omgangsvormen in Mozambique

Schud handen bij begroetingen

Begroetingen zijn belangrijk in Mozambique. De hand schudden is de meest normale vorm van elkaar begroeten. Het is geen probleem als mannen en vrouwen elkaar de hand schudden.

Neem de tijd

Neem de tijd voor het opbouwen van een zakenrelatie. Mozambikanen willen graag hun zakenrelaties eerst beter leren kennen. Kom op tijd bij meetings, ook al beginnen ze zelden op het afgesproken tijdstip.

Spreek Portugees

De zakentaal in Mozambique is Portugees. Ga er niet vanuit dat je zakenpartner de Engelse taal machtig is. Spreek portugees of maak gebruik van een tolk.

Voorkom overdaad

Mozambikanen waarderen relatiegeschenken. Zeker als dit een typisch Hollands souvenir is. Houd de relatiegeschenken wel eenvoudig; voorkom overdadige cadeaus.

Wees niet te gehaast

Mozambikanen nemen de tijd voor het onderhandelen en het nemen van beslissingen. Daardoor kan dit proces lang duren. Plan geen onderhandelingen in in januari, in verband met de vakanties.

Ga niet informeel gekleed

Ga netjes en formeel gekleed bij het zakendoen. Een pak is voor een man geschikt. Voor vrouwen is een blazer met een jurk of rok met een acceptabele lengte prima.

Vragen over ondernemen in Mozambique?

Onze adviseurs helpen u graag verder.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?