Zakendoen in Mozambique

Gepubliceerd op:
3 september 2019
Laatst gecontroleerd op:
18 mei 2022

Mozambique is een voormalige Portugese kolonie in het zuiden van Afrika. Het land biedt veel kansen voor Nederlandse ondernemers. Maar hoe doet u zaken in Mozambique? En waar liggen de kansen voor u? Deze pagina helpt u op weg bij het zakendoen in Mozambique.

Heeft u na het lezen van het onderstaande nog vragen over het exporteren naar Mozambique? Neem dan contact op met een van onze adviseurs. Samen met het diplomatieke netwerk in dit land kunnen we u helpen om van uw export naar Mozambique een succes te maken.

Inwoners en maatschappij van Mozambique

Mozambique was eeuwenlang een Portugese kolonie voordat het in 1975 onafhankelijk werd. Na de onafhankelijkheid kende het land een lange periode van burgeroorlog, grootschalige emigratie en droogte. In 1992 eindigde de burgeroorlog officieel, hoewel er regelmatig nog schermutselingen plaatsvonden.

Tegenwoordig is Mozambique een presidentiële republiek met zo’n 33,0 miljoen inwoners (2022), waarvan ruim 1 miljoen in hoofdstad Maputo. Het grootste deel van de inwoners woont en werkt op het platteland. Mozambique heeft een arme, extreem jonge bevolking. Zo’n 45% van de Mozambikanen is jonger dan 15 jaar. Het land kent een grote verscheidenheid aan etnische groepen (waaronder Makhuwa, Tsonga en Lomwe). Maar ook van talen (waaronder Portugees, Emakhuwa, en Elomwe). Meer dan helft van de bevolking is christelijk. Moslims vormen een flinke minderheid.

Economie van Mozambique

Mozambique is een land met veel economische potentie. Het land heeft zeehavens, vruchtbaar land en verscheidene energiebronnen. Van de 6 grenslanden (Tanzania, Malawi, Zuid-Afrika, Zambia, Eswatini en Zimbabwe) zijn er 4 ingesloten door land. Die landen zijn daarmee afhankelijk van Mozambique als toegangspoort naar buitenlandse markten.

De economie van Mozambique drijft op landbouw (katoen, noten, thee) en mijnbouw. De Mozambikanen verwachten veel van de exploitatie van een groot aardgasgebied. Dat is in 2011 ontdekt voor de kust van Mozambique.

Na een economische groei van ruim 7% in de jaren 2011-2015, groeide de economie in de jaren daarop wat minder hard. De groei zat rond de 3%. Dat kwam deels door het stoppen van de hulp van donororganisaties. Dat had te maken met een corruptiezaak van de Mozambikaanse overheid. Naast politieke instabiliteit is de Mozambikaanse economie kwetsbaar voor natuurrampen en wisselende marktprijzen. Ook de hoge staatsschuld is een probleem.

Recente economische ontwikkelingen

In Mozambique zorgde de coronacrisis voor de eerste economische krimp in 28 jaar. De meest getroffen sectoren waren bouw, toerisme en transport. Desondanks hebben andere landen in deze regio te maken met een grotere economische krimp dan Mozambique. In 2021 was er sprake van een bescheiden herstel. Lees de analyse van de African Development Bank op pagina 142.

De Wereldbank heeft in 2021 een rapport gepubliceerd over de economische situatie van Mozambique. Download het rapport 'Mozambique Economic Update, February 2021: Setting the Stage for Recovery' op de website van de Wereldbank.

Meer weten over de recente economische ontwikkelingen in heel Afrika? Bekijk dan ook het rapport Africa's Pulse van de Wereldbank.

Handel Nederland-Mozambique

Voor Nederland staat Mozambique op nummer 120 wat betreft landen waar we goederen heen exporteren (cijfers 2021), vergelijkbaar met Soedan en Benin. In 2021 bedroeg de export van Nederlandse goederen naar Mozambique € 74,0 miljoen.

Bekijk ook het rapport Handelscijfers Mozambique - Nederland uit september 2020 voor een overzicht van de import- en exportcijfers.

Wilt u meer weten over het land Mozambique, zoals het bruto nationaal product, economische groei of andere demografische gegevens? Bekijk dan onze factsheet over Mozambique.

EU-SADC handelsakkoord

De EU heeft sinds 2016 een handelsakkoord met landen in de Southern African Development Community (Botswana, Lesotho, Mozambique, Namibië, Zuid-Afrika en eSwatini), met daarin afspraken over afschaffing of verlaging van Europese invoerrechten op tal van producten en tariefverlagingen voor een grote groep Europese producten. Mozambique valt sinds februari 2018 onder het akkoord. Wil u weten of uw product in aanmerking komt voor lagere invoerrechten? Raadpleeg dan de portal Access2Markets.

Zakelijke kansen in Mozambique

Onder meer tuinbouw, water en energie zijn kansrijke sectoren voor Nederlandse ondernemers in Mozambique. In de marktrapporten hieronder leest u meer over de kansen per sector in Mozambique. Bekijk de infographic van de Nederlandse overheid over de relatie van Nederland en Mozambique.

Heeft u vragen over het zakendoen in Mozambique? Of bent u op zoek naar zakenpartners in de tuinbouw, energie of een andere sector? Neem dan contact op met onze adviseurs voor Mozambique. Zij kunnen u meer vertellen over de sectoren en u helpen met het voldoen aan de wet- en regelgeving.

Ondernemen in Mozambique

Ease of Doing Business

Bij de Wereldbank vindt u informatie over alle praktische zaken die komen kijken bij het starten van een eigen bedrijf in Mozambique. In de rubriek 'Ease of Doing Business' van de Wereldbank vindt u informatie over bouwvergunningen, de registratie van onroerend goed en het betalen van belastingen. Mozambique staat op plaats 138 in de Ease of Doing Business (2020).

Let op: De Wereldbank heeft onregelmatigheden gevonden in de ranglijsten van 2018 en 2020. Na intern onderzoek (pdf) is besloten om met de Doing Business-rapporten te stoppen. De Wereldbank werkt momenteel aan de nieuwe methode B-READY om een betrouwbare ranglijst te maken. Deze is nog niet beschikbaar. Kijk voor updates op de website van de Wereldbank.

Hulp bij financiering nodig?

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland helpt u graag uw financiering rond te krijgen. Lees op onze pagina hulp bij financiering om te kijken hoe wij u kunnen helpen.

Kijk ook in de Subsidiewijzer welke subsidies er voor Mozambique mogelijk zijn.

Exportregels voor Mozambique

Documenten en procedures

De volgende bronnen bieden ook informatie over exportregels:

Tijdelijke invoer

Voert u tijdelijk producten in? Voor Mozambique kunt u geen ATA-carnet gebruiken.

Export strategische goederen

Op Rijksoverheid.nl vindt u informatie over de export van militaire en dual-use goederen (goederen die ook militair gebruikt kunnen worden).

Hulp van de ambassade

De ambassade in Maputo staat klaar om u te helpen bij al uw ondernemersvragen. De medewerkers ter plekke kennen de lokale markt, signaleren kansen en geven praktische tips. Bovendien kunnen zij deuren openen die voor anderen gesloten blijven.

Lijkt de plaatselijke overheid niet mee te willen werken of zijn er andere drempels? Vaak kent de ambassade de mensen die deze obstakels weg kunnen nemen. Bij zakelijke conflicten kunnen de ambassademedewerkers u in contact brengen met juristen en fiscalisten.

Bekijk de contactinformatie van de ambassade op de website Nederland Wereldwijd. Daar vindt u ook het reisadvies voor Mozambique.

Meer weten?

 

Vragen over ondernemen in Mozambique?

Onze adviseurs helpen u graag verder.

Bent u tevreden over deze pagina?