Do's-and-don'ts in Rwanda

Gepubliceerd op:
22 april 2021

Bij het zakendoen in Rwanda moet u rekening houden met de lokale cultuur en gebruiken. Verdiep u in deze do's-and-don'ts, tips en tricks. De ambassade in Kigali draagt bij aan deze pagina.

Zakelijke omgangsvormen in Rwanda

Neem de tijd voor begroetingen

Begroetingen zijn belangrijk in Rwanda. Begin daarom gesprekken met een begroeting. Het is gebruikelijk om handen te schudden en te vragen hoe het gaat. Rwandezen communiceren over het algemeen direct.

Houd rekening met de verschillende talen

In de Rwandese zakenwereld wordt Engels en Frans gesproken. Maar veel consumenten spreken alleen de lokale talen, Kinyarwanda of Swahili.
Promotiemateriaal voor de consumentenmarkt moet bij voorkeur in het Kinyarwanda zijn.

Wees op tijd

Kom op tijd voor afspraken. In Rwanda is tijd verder niet erg belangrijk bij het zakendoen. Houd er dus rekening mee dat afspraken geregeld kunnen uitlopen.

Bespreek geen gevoelige onderwerpen

Vermijd bij het zakendoen gevoelige onderwerpen als de genocide, oorlog, Hutu's en Tutsi's en politiek. Dit zijn erg gevoelige onderwerpen voor Rwandezen.

Draag geen informele kleding

Rwandezen houden ervan om aandacht te besteden aan hun uiterlijk. Kleed u zich conservatief bij het zakendoen. Voor mannen is een pak met das gebruikelijk. Vrouwen dragen rokken en jurken tot over de knie.

Vertrouw niet alleen op mondelinge afspraken

Rwandezen zeggen niet graag 'nee'. Vertrouw niet alleen op mondelinge afspraken; zorg er ook altijd voor dat afspraken op papier komen te staan.

Vragen over ondernemen in Rwanda?

Onze adviseurs helpen u graag verder.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?