Do's-and-don'ts in Soedan

Gepubliceerd op:
2 november 2021

Bij het zakendoen in Soedan moet u rekening houden met de lokale cultuur en gebruiken. Verdiep u in deze do's-and-don'ts, tips en tricks.

Zakelijke omgangsvormen in Soedan

Wees geduldig en geïnteresseerd

Punctualiteit is in Soedan minder essentieel dan het bewaren van geduld en vriendelijkheid. Het is goed om te beginnen met een flinke handdruk, een glimlach en een groet als 'As-salamu alaykum'. Soedanezen waarderen gesprekken over het land en Soedanees eten.

Denk aan de hiërarchie

In Soedan spelen hiërarchie en leeftijd een grote rol in het zakendoen. In Soedanese families en stammen nemen ouderen doorgaans de beslissingen.

Wees tactvol

Ga in gesprekken tactvol om met de Soedaneze zakenpartners. Vraag bijvoorbeeld eerst aan de desbetreffende tolk of uw vraag of commentaar acceptabel is. Religie is belangrijk in Soedan dus ga bij het zakendoen respectvol om met islamitische gewoontes.

Wees niet onbeheerst

Voor een manager in Soedan zijn vriendelijkheid en zelfbeheersing zeer gewaardeerde eigenschappen. In Soedan houdt men van managers met een open houding en gevoel voor eerlijkheid.

Let op de culturele verschillen

Scheer niet alle Soedanezen over een kam. Soedan is een erg groot land en kent ook veel verschillen op het gebied van taal, religie, geschiedenis en etniciteit. Het land is minder homogeen dan veel mensen denken.

Let op de talen

Soedan kent 2 officiële talen: Arabisch en Engels. Het Arabisch is een specifieke Soedanese variant. Er worden nog 100 andere talen gesproken, zoals Nubische talen in het noorden en Dinka in het zuiden.

Vragen over ondernemen in Soedan?

Onze adviseurs helpen u graag verder.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?