Zakendoen in Soedan
Soedan bestaat voor een groot deel uit woestijn. De politieke situatie vormt een serieuze uitdaging. Hoe doet u zaken in Soedan? Waar vindt u informatie over internationaal MVO? En waar liggen de kansen voor u? Deze pagina helpt u op weg bij het zakendoen in Soedan.
Let op: momenteel gelden er sancties tegen Soedan.
Inwoners en maatschappij van Soedan
Als u zaken wilt doen in Soedan, is het goed om de achtergronden van deze presidentiële republiek te kennen. Soedan is al sinds de steentijd bewoond, met name het land rondom hoofdstad Khartoum. Het ontwikkelde zich als een gebied waar tradities in elkaar overliepen. Islam en de Arabische taal kregen voet aan de grond in het noorden, terwijl Afrikaanse talen en culturen domineerden in het zuiden.
In 1956 werd Soedan onafhankelijk. Het land werd daarna verscheurd tussen Soedanezen die de islam strikt wilden navolgen en Soedanezen die geen religieuze staat wilden. Die situatie leverde een bloedige burgeroorlog op. Die duurde tot 2005, met een onderbreking tussen 1972 en 1983. Na een referendum in 2011 besloot de bevolking van Zuid-Soedan om alleen door te gaan.
Soedan heeft vaak te maken gehad met ondemocratische machtswisselingen. In 1958, 1985, 1989 en in 2019 werden er coups gepleegd. In het voorjaar van 2023 is het geweld weer opgelaaid.
In Soedan wonen zo'n 47,9 miljoen mensen (2023). De 3 grootste culturen in Soedan zijn:
- Afrikaanse moslims in het uiterste westen van Soedan (Fur);
- Humr-stam van de Baqqārah-Arabieren in West en Centraal Soedan;
- Otoro-stam van de Nuba in Oost en Centraal Soedan.
De officiële taal van Soedan is Arabisch, de grootste religie is de islam maar er wonen ook christenen. Het land staat in de Human Development Index van de Verenigde Naties op de 170e plaats.
Economie van Soedan
Soedan is een voornamelijk agrarisch land. Meer dan 80% van de beroepsbevolking houdt zich daarmee bezig. De voornaamste gewassen zijn katoen, pinda's, sesam, Arabische gom, sorghum en suikerriet. De bulk van commerciële gewassen bevindt zich rondom de Witte en Blauwe Nijl. De agrarische sector heeft nog alle ruimte om te groeien, een flink deel van het vruchtbare land wordt nog niet bewerkt. Daarvoor zijn wel grote investeringen nodig. De laatste jaren heeft de agrarische sector veel problemen met droogte.
In potentie is Soedan een rijk land. Goud is nu al een belangrijk exportproduct. Het land heeft meer onontgonnen mineralen. Hoewel na de afscheiding de meeste oliebronnen bij Zuid-Soedan horen, heeft Soedan zelf ook oliereserves. Daarnaast biedt Soedan grote kansen voor de ontwikkeling van waterkrachtcentrales.
De extreme armoede in het land is gedaald tot ongeveer 25% van de bevolking, maar Soedan heeft wel te kampen met hoge inflatie en schuldenlast. Lees het landenprofiel van de African Development Bank over Soedan voor meer informatie.
Recente economische ontwikkelingen
Soedan is erg getroffen door de coronacrisis. In veel landen veerde de economie terug maar in Soedan kromp de economie in 2021 en 2022. Soedan heeft ook last van overstromingen die voor schade zorgen. Daarnaast zorgen de recente binnenlandse conflicten voor spanningen, met miljoenen vluchtelingen tot gevolg. Door deze ontwikkelingen krimpt de Soedanese economie al jaren op rij, in 2023 met 12% volgens de Wereldbank.
Meer weten over de recente economische ontwikkelingen in Soedan? Bekijk de website van de Wereldbank.
Handel Nederland - Soedan
In 2023 bedroeg de export van Nederlandse goederen naar Soedan € 175,0 miljoen.
Meer weten? De volgende bronnen bieden meer handelscijfers:
- Bekijk het overzicht van de handel tussen Soedan en Nederland op Trademap van het International Trade Center (ITC). Via criteria kunt u aanpassen of u naar 'import' of 'export' kijkt.
- Bekijk de website van het Centraal Bureau voor Statistiek voor informatie over de handel met Soedan.
- U vindt het bruto nationaal product, economische groei, demografische gegevens en meer in onze factsheet over Soedan.
Handelsrelatie EU-Soedan
Soedan valt onder het 'Everything But Arms' stelsel van de EU. Dit betekent dat alle producten behalve wapens en munitie onder voorwaarden tarief- en quotumvrij geïmporteerd kunnen worden in de EU. Kijk in deze tabel welke bewijsstukken u nodig heeft wanneer u importeert uit landen die onder dit stelsel vallen. Soedan valt onder de APS-landen.
Zakelijke kansen in Soedan
Aanbestedingen
Op de websites van de Wereldbank en de African Development Bank staan regelmatig aanbestedingen voor projecten in Soedan. Nog nooit samengewerkt met deze banken? Bekijk het filmpje over zakendoen met ontwikkelingsbanken.
Heeft u vragen over zakelijke kansen in Soedan? Of bent u op zoek naar zakenpartners? Neem dan contact op met onze landenadviseurs voor Soedan. Zij kunnen u meer vertellen over de sectoren en u helpen met het voldoen aan de wet- en regelgeving.
Ondernemen in Soedan
Sancties
Let op: er gelden momenteel sancties tegen Soedan.
Ease of Doing Business
Bij de Wereldbank vindt u informatie over alle praktische zaken die komen kijken bij het starten van een eigen bedrijf in Soedan. In de rubriek 'Ease of Doing Business' van de Wereldbank vindt u informatie over bouwvergunningen, de registratie van onroerend goed en het betalen van belastingen. Soedan staat op plaats 171 in de Ease of Doing Business 2020.
Let op: De Wereldbank heeft onregelmatigheden gevonden in de ranglijsten van 2018 en 2020. Na intern onderzoek (pdf) is besloten om met de Doing Business-rapporten te stoppen. Met de nieuwe methode Business Ready (B-Ready) wil de Wereldbank opnieuw een betrouwbare ranglijst maken. In 2024 lanceerde de bank een pilot met informatie over 50 landen. Bekijk de pilot B-Ready op de website van de Wereldbank.
Internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen
Zakendoen in Soedan biedt kansen, maar kent ook uitdagingen. Deze vragen om een goede voorbereiding. Zo moet u zich houden aan de geldende sancties. Let er op dat u op een maatschappelijk verantwoorde manier onderneemt in het buitenland.
De Nederlandse overheid verwacht dat u de risico's voor mens en milieu in uw eigen bedrijfsvoering en internationale waardeketen in kaart brengt, en dat u negatieve gevolgen voorkomt en aanpakt. Ook moet u hierover communiceren. Dit heet due diligence (gepaste zorgvuldigheid). Hierbij volgt u de OESO-richtlijnen voor multinationale ondernemingen over maatschappelijk verantwoord ondernemen.
Breng risico's in kaart
De volgende bronnen geven een indruk van de MVO-risico's in Soedan. Het is belangrijk dat u de risico's ook verder onderzoekt, voordat u in dit land zakendoet. En dat u op de hoogte blijft van de lokale situatie en ontwikkelingen.
- MVO Risico Checker (MVO Nederland)
- Corruption Perceptions Index (Transparency International)
- Human Development Index (Verenigde Naties)
- Status van conflicten (Crisis Group)
- ThinkHazard (Wereldbank)
- Reisadvies (Ministerie van Buitenlandse Zaken)
Meer weten of hulp nodig?
- RVO biedt ondernemers informatie over maatschappelijk verantwoord ondernemen. De Nederlandse ambassade ondersteunt u met informatie en contacten.
- Het MVO-steunpunt helpt u op weg met advies en informatie om maatschappelijk verantwoord ondernemen en due diligence toe te passen.
Hulp bij financiering
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland helpt u graag uw financiering rond te krijgen. Lees op onze pagina Subsidies en financiering voor internationaal ondernemen hoe wij u kunnen helpen. Kijk ook in de subsidiewijzer welke subsidies er voor Soedan mogelijk zijn.
Exportregels voor Soedan
Documenten en procedures
De volgende bronnen bieden ook informatie over exportregels:
- De Kamer van Koophandel heeft meer informatie over exportdocumenten.
- De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) geeft informatie over exportprocedures bij dierlijke producten en plantaardige producten.
- De online portal Access2Markets van de Europese Commissie bevat de belangrijkste exportregels en praktische tips voor Soedan. Heeft u niet eerder met Access2Markets gewerkt? Lees dan eerst ons stappenplan voor Access2Markets.
Tijdelijke invoer
Soedan is geen ondertekenaar van de ATA-conventie, dus kunt u geen gebruik maken van een ATA-carnet.
Export strategische goederen
Op Rijksoverheid.nl vindt u meer informatie over de export van militaire en dual-use goederen (goederen die ook militair gebruikt kunnen worden).
Hulp van de ambassade
Op dit moment is de ambassade in Khartoem gesloten. Bekijk de informatie van de ambassade:
- Bekijk de contactinformatie van de ambassade op de website Nederland Wereldwijd.
- Daar vindt u ook het reisadvies voor Soedan.
Meer weten?
- Bekijk onze informatie over zakendoen in Afrika.
- Kijk bij World Integrated Trade Solution (een initiatief van de Wereldbank en UNCTAD) voor statistieken over Soedan.
- Bekijk tips over de zakencultuur in Soedan.
- Kijk wat handelsakkoorden voor uw handel kunnen betekenen, en wat u kunt doen tegen handelsbelemmeringen.
- Bent u nog aan het oriënteren? Probeer dan de Exportwijzer.
Vragen over ondernemen in Soedan?
Onze adviseurs helpen u graag verder.
- Ministerie van Buitenlandse Zaken