Zakendoen in Soedan

Laatst gecontroleerd op:
30 oktober 2023
Gepubliceerd op:
26 augustus 2020

Soedan bestaat voor een groot deel uit woestijn. De politieke situatie vormt een serieuze uitdaging. Hoe doet u zaken in Soedan? Waar vindt u informatie over internationaal MVO? En waar liggen de kansen voor u? Deze pagina helpt u op weg bij het zakendoen in Soedan.

Let op: momenteel gelden er sancties tegen Soedan.

Inwoners en maatschappij van Soedan

Als u zaken wilt doen in Soedan, is het goed om de achtergronden van deze presidentiële republiek te kennen. Soedan is al sinds de steentijd bewoond, met name het land rondom hoofdstad Khartoum. Het ontwikkelde zich als een gebied waar tradities in elkaar overliepen. Islam en de Arabische taal kregen voet aan de grond in het noorden, terwijl Afrikaanse talen en culturen domineerden in het zuiden.

In 1956 werd Soedan onafhankelijk. Het land werd daarna verscheurd tussen Soedanezen die de islam strikt wilden navolgen en Soedanezen die geen religieuze staat wilden. Die situatie leverde een bloedige burgeroorlog op. Die duurde tot 2005, met een onderbreking tussen 1972 en 1983. Na een referendum in 2011 besloot de bevolking van Zuid-Soedan om alleen door te gaan.

Soedan heeft vaak te maken gehad met ondemocratische machtswisselingen. In 1958, 1985, 1989 en in 2019 werden er coups gepleegd. In het voorjaar van 2023 is het geweld weer opgelaaid.

In Soedan wonen zo'n 47,9 miljoen mensen (2023). De 3 grootste culturen in Soedan zijn:

  • Afrikaanse moslims in het uiterste westen van Soedan (Fur);
  • Humr-stam van de Baqqārah-Arabieren in West en Centraal Soedan;
  • Otoro-stam van de Nuba in Oost en Centraal Soedan.

De officiële taal van Soedan is Arabisch, de grootste religie is de islam maar er wonen ook christenen. Het land staat in de Human Development Index van de Verenigde Naties op de 172e plaats.

Economie van Soedan

Soedan is een voornamelijk agrarisch land. Meer dan 80% van de beroepsbevolking houdt zich daarmee bezig. De voornaamste gewassen zijn katoen, pinda’s, sesam, Arabische gom, sorghum en suikerriet. De bulk van commerciële gewassen bevindt zich rondom de Witte en Blauwe Nijl. De agrarische sector heeft nog alle ruimte om te groeien, een flink deel van het vruchtbare land wordt nog niet bewerkt. Daarvoor zijn wel grote investeringen nodig. De laatste jaren heeft de agrarische sector veel problemen met droogte.

In potentie is Soedan een rijk land. Goud is nu al een belangrijk exportproduct. Het land heeft meer onontgonnen mineralen. Hoewel na de afscheiding de meeste oliebronnen bij Zuid-Soedan horen, heeft Soedan zelf ook oliereserves. Daarnaast biedt Soedan grote kansen voor de ontwikkeling van waterkrachtcentrales.

De extreme armoede in het land is gedaald tot ongeveer 25% van de bevolking, maar Soedan heeft wel te kampen met hoge inflatie en schuldenlast. Lees het landenprofiel van de African Development Bank over Soedan voor meer informatie.

Recente economische ontwikkelingen

Soedan is erg getroffen door de coronacrisis. In veel landen veerde de economie terug maar in Soedan is de economie gekrompen in 2021 en 2022. Soedan heeft ook last van overstromingen die voor veel schade zorgen en binnenlandse conflicten.

Meer weten over de recente economische ontwikkelingen in Soedan? Bekijk dan ook de website van de Wereldbank.

Meer weten over de gevolgen van de coronacrisis? Bekijk dan het rapport van de Wereldbank: Monitoring COVID-19 Impacts on Households in Sudan.

Handel Nederland - Soedan

Voor Nederland staat Soedan op nummer 127 wat betreft landen waar we goederen heen exporteren (voorlopige cijfers 2022). In 2021 bedroeg de export van Nederlandse goederen naar Soedan € 67,0 miljoen.

Meer weten? De volgende bronnen bieden meer handelscijfers van Soedan:

Handelsrelatie EU-Soedan

Soedan valt onder het 'Everything But Arms' stelsel van de EU. Dit betekent dat alle producten behalve wapens en munitie onder voorwaarden tarief- en quotumvrij geïmporteerd kunnen worden in de EU. Kijk in deze tabel welke bewijsstukken u nodig heeft wanneer u importeert uit landen die onder dit stelsel vallen. Soedan valt onder de APS-landen.

Zakelijke kansen in Soedan

Aanbestedingen

Op de websites van de Wereldbank en de African Development Bank staan regelmatig aanbestedingen voor projecten in Soedan. Nog nooit samengewerkt met deze banken? Bekijk het filmpje over zakendoen met ontwikkelingsbanken.

Heeft u vragen over zakelijke kansen in Soedan? Of bent u op zoek naar zakenpartners? Neem dan contact op met onze landenadviseurs voor Soedan. Zij kunnen u meer vertellen over de sectoren en u helpen met het voldoen aan de wet- en regelgeving.

Ondernemen in Soedan

Sancties

Let op: er gelden momenteel sancties tegen Soedan.

Ease of Doing Business

Bij de Wereldbank vindt u informatie over alle praktische zaken die komen kijken bij het starten van een eigen bedrijf in Soedan. In de rubriek 'Ease of Doing Business' van de Wereldbank vindt u informatie over bouwvergunningen, de registratie van onroerend goed en het betalen van belastingen. Soedan staat op plaats 171 in de Ease of Doing Business 2020.

Let op: De Wereldbank heeft onregelmatigheden gevonden in de ranglijsten van 2018 en 2020. Na intern onderzoek (pdf) is besloten om met de Doing Business-rapporten te stoppen. De Wereldbank werkt momenteel aan de nieuwe methode B-READY om een betrouwbare ranglijst te maken. Deze is nog niet beschikbaar. Kijk voor updates op de website van de Wereldbank.

Internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen

Zakendoen in Soedan biedt kansen, maar kent ook uitdagingen. Deze vragen om een goede voorbereiding. Zo moet u zich houden aan de geldende sancties. Let er op dat u op een maatschappelijk verantwoorde manier onderneemt in het buitenland.

De Nederlandse overheid verwacht dat u de risico's voor mens en milieu in uw eigen bedrijfsvoering en internationale waardeketen in kaart brengt, en dat u negatieve gevolgen voorkomt en aanpakt. Ook moet u hierover communiceren. Dit heet due diligence (gepaste zorgvuldigheid). Hierbij volgt u de OESO-richtlijnen voor multinationale ondernemingen over maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Breng risico's in kaart

De volgende bronnen geven een indruk van de MVO-risico's in Soedan. Het is belangrijk dat u de risico's ook verder onderzoekt, voordat u in dit land zakendoet. En dat u op de hoogte blijft van de lokale situatie en ontwikkelingen.

Meer weten of hulp nodig?

  • RVO biedt ondernemers informatie over maatschappelijk verantwoord ondernemen. De Nederlandse ambassade ondersteunt u met informatie en contacten.
  • Het IMVO-steunpunt helpt u op weg met advies en informatie om maatschappelijk verantwoord ondernemen en due diligence toe te passen.

Hulp bij financiering

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland helpt u graag uw financiering rond te krijgen. Lees op onze pagina Subsidies en financiering voor internationaal ondernemen hoe wij u kunnen helpen. Kijk ook in de subsidiewijzer welke subsidies er voor Soedan mogelijk zijn.

Exportregels voor Soedan

Documenten en procedures

De volgende bronnen bieden ook informatie over exportregels:

Tijdelijke invoer

Soedan is geen ondertekenaar van de ATA-conventie, dus kunt u geen gebruik maken van een ATA-carnet.

Export strategische goederen

Op Rijksoverheid.nl vindt u meer informatie over de export van militaire en dual-use goederen (goederen die ook militair gebruikt kunnen worden).

Hulp van de ambassade

Op dit moment is de ambassade in Khartoem gesloten. Bekijk de informatie van de ambassade:

Meer weten?

Vragen over ondernemen in Soedan?

Onze adviseurs helpen u graag verder.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?