Zakendoen in Soedan

Gepubliceerd op:
26 augustus 2020
Laatst gecontroleerd op:
18 april 2023

Soedan bestaat voor een groot deel uit woestijn. De politieke situatie vormt een serieuze uitdaging. Hoe doet u zaken in Soedan? En waar liggen de kansen voor u? Deze pagina helpt u op weg bij het zakendoen in Soedan.

Let op: momenteel gelden er sancties tegen Soedan.

Inwoners en maatschappij van Soedan

Als u zaken wilt doen in Soedan, is het goed om de achtergronden van deze presidentiële republiek te kennen. Soedan is al sinds de steentijd bewoond, met name het land rondom hoofdstad Khartoum. Het ontwikkelde zich als een gebied waar tradities in elkaar overliepen. Islam en de Arabische taal kregen voet aan de grond in het noorden, terwijl Afrikaanse talen en culturen domineerden in het zuiden.

In 1956 werd Soedan onafhankelijk. Het land werd daarna verscheurd tussen Soedanezen die de islam strikt wilden navolgen en Soedanezen die geen religieuze staat wilden. Die situatie leverde een bloedige burgeroorlog op. Die duurde tot 2005, met een onderbreking tussen 1972 en 1983. Na een referendum in 2011 besloot de bevolking van Zuid-Soedan om alleen door te gaan.

Soedan heeft vaak te maken gehad met ondemocratische machtswisselingen. In 1958, 1985, 1989 en in 2019 werden er coups gepleegd. In het voorjaar van 2023 is het geweld weer opgelaaid.

In Soedan wonen zo'n 46,7 miljoen mensen (2022). De 3 grootste culturen in Soedan zijn:

  • Afrikaanse moslims in het uiterste westen van Soedan (Fur);
  • Humr-stam van de Baqqārah-Arabieren in West en Centraal Soedan;
  • Otoro-stam van de Nuba in Oost en Centraal Soedan.

De officiële taal van Soedan is Arabisch, de grootste religie is de islam maar er wonen ook christenen. Het land staat in de Human Development Index van de Verenigde Naties op de 172e plaats.

Denk aan verantwoord ondernemen

Zakendoen in Soedan kent uitdagingen die om een goede voorbereiding vragen. Zo gelden er sancties waar u zich aan moet houden. Maar u moet er ook goed op letten dat u internationaal maatschappelijk verantwoord onderneemt (IMVO).

Uw bedrijf mag geen negatieve invloed hebben op de plaatselijke situatie. Onderzoek bijvoorbeeld of er in uw keten of bij uw zakenpartner geen mensenrechtenschending of schade aan het milieu plaatsvindt. Wilt u weten hoe u dit aanpakt?

Economie van Soedan

Soedan is een voornamelijk agrarisch land. Meer dan 80% van de beroepsbevolking houdt zich daarmee bezig. De voornaamste gewassen zijn katoen, pinda’s, sesam, Arabische gom, sorghum en suikerriet. De bulk van commerciële gewassen bevindt zich rondom de Witte en Blauwe Nijl. De agrarische sector heeft nog alle ruimte om te groeien, een flink deel van het vruchtbare land wordt nog niet bewerkt. Daarvoor zijn wel grote investeringen nodig. De laatste jaren heeft de agrarische sector veel problemen met droogte.

In potentie is Soedan een rijk land. Goud is nu al een belangrijk exportproduct. Het land heeft meer onontgonnen mineralen. Hoewel na de afscheiding de meeste oliebronnen bij Zuid-Soedan horen, heeft Soedan zelf ook oliereserves. Daarnaast biedt Soedan grote kansen voor de ontwikkeling van waterkrachtcentrales.

De extreme armoede in het land is gedaald tot ongeveer 25% van de bevolking, maar Soedan heeft wel te kampen met hoge inflatie en schuldenlast. Lees het landenprofiel van de African Development Bank over Soedan voor meer informatie.

Recente economische ontwikkelingen

Soedan had voor de coronacrisis al te maken met een economische krimp. Door de coronacrisis is die verergerd tot een krimp van ruim 8% in 2020. Daarmee is Soedan een van de ergst getroffen landen in de regio. Daar komen ook nog geregeld overstromingen bij die voor veel schade zorgen. Lees de analyse van de African Development Bank op pagina 125 voor meer informatie.

Meer weten over de recente economische ontwikkelingen in heel Afrika? Bekijk dan ook het rapport Africa's Pulse van de Wereldbank.

Handel Nederland - Soedan

Voor Nederland staat Soedan op nummer 125 wat betreft landen waar we goederen heen exporteren (voorlopige cijfers 2021), vergelijkbaar met de exportwaarde naar landen als Gabon en Congo. In 2021 bedroeg de export van Nederlandse goederen naar Soedan € 67,0 miljoen miljoen. Bekijk ook hieronder de handelscijfers van Nederland en Soedan met een overzicht van de import- en exportcijfers.

Wilt u meer weten over het land Soedan, zoals het bruto nationaal product, economische groei of andere demografische gegevens? Bekijk dan onze Factsheet  Soedan.

Handelsrelatie EU-Soedan

Soedan valt onder het 'Everything But Arms' stelsel van de EU. Dit betekent dat alle producten behalve wapens en munitie onder voorwaarden tarief- en quotumvrij geïmporteerd kunnen worden in de EU. Kijk in deze tabel welke bewijsstukken u nodig heeft wanneer u importeert uit landen die onder dit stelsel vallen. Soedan valt onder de APS-landen.

Zakelijke kansen in Soedan

Aanbestedingen

Op de websites van de Wereldbank en de African Development Bank staan regelmatig aanbestedingen voor projecten in Soedan. Nog nooit samengewerkt met deze banken? Bekijk het filmpje over zakendoen met ontwikkelingsbanken.

Heeft u vragen over zakelijke kansen in Soedan? Of bent u op zoek naar zakenpartners? Neem dan contact op met onze landenadviseurs voor Soedan. Zij kunnen u meer vertellen over de sectoren en u helpen met het voldoen aan de wet- en regelgeving.

Ondernemen in Soedan

Sancties

Let op: er gelden momenteel sancties tegen Soedan.

Ease of Doing Business

Bij de Wereldbank vindt u informatie over alle praktische zaken die komen kijken bij het starten van een eigen bedrijf in Soedan. In de rubriek 'Ease of Doing Business' van de Wereldbank vindt u informatie over bouwvergunningen, de registratie van onroerend goed en het betalen van belastingen. Soedan staat op plaats 171 in de Ease of Doing Business 2020.

Let op! De Wereldbank heeft onregelmatigheden gevonden in de ranglijsten van 2018 en 2020. Na intern onderzoek (pdf) is besloten het ontwikkelen van de Doing Business-rapporten te stoppen. De bank werkt momenteel aan een nieuwe betrouwbare methode voor het beoordelen van het internationale zaken- en investeringsklimaat.

Hulp bij financiering

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland helpt u graag uw financiering rond te krijgen. Lees op onze pagina hulp bij financiering om te kijken hoe wij u kunnen helpen. Kijk ook in de subsidiewijzer welke subsidies er voor Soedan mogelijk zijn.

Exportregels voor Soedan

Documenten en procedures

De volgende bronnen bieden ook informatie over exportregels:

Tijdelijke invoer

Soedan is geen ondertekenaar van de ATA-conventie, dus kunt u geen gebruik maken van een ATA-carnet.

Export strategische goederen

Op Rijksoverheid.nl vindt u meer informatie over de export van militaire en dual-use goederen (goederen die ook militair gebruikt kunnen worden).

Hulp van de ambassade

Op dit moment is de ambassade in Khartoem gesloten.

Lees de veelgestelde vragen over de gevechten in Sudan

Bekijk de contactinformatie van de ambassade op de website Nederland Wereldwijd. Daar vindt u ook het reisadvies voor Soedan.

Meer weten?

Ontdek uw kansen

Loopt u rond met exportplannen voor Soedan? Neem dan contact op met onze adviseurs. Zij denken graag met u mee.

Bent u tevreden over deze pagina?