Zakencultuur in Tanzania

Gepubliceerd op:
2 augustus 2023
Laatst gecontroleerd op:
3 augustus 2023

Wilt u zakendoen in Tanzania? Zorg er dan voor dat u op de hoogte bent van de Tanzaniaanse bedrijfscultuur en gebruiken. Op deze pagina geven we u enkele praktische tips. De ambassade in Dar-es-Salaam draagt bij aan deze pagina.

9 Tips voor zakendoen in Oost-Afrika

De markten in Oost-Afrika bieden veel kansen. Belangrijk hiervoor is gedegen kennis van zakencultuur. Bekijk 9 tips voor zakendoen in Noord-Afrika van 3 experts en 2 ondernemers.

 

 

Tips over de Tanzaniaanse bedrijfscultuur

Bouw relaties op

Bouw relaties op en investeer betrouwbare lokale partnerschappen. Hierdoor komt u snel meer te weten over de markt en netwerken in het land. Uw partners kunnen u ook meer vertellen over de manier van zakendoen in Afrika en Tanzania. 

Wees goed voorbereid

Verdiep u in het land. Denk aan cultuurverschillen, taal, wet- en regelgeving, intellectueel eigendom, handelsbelemmeringen, logistiek, personeel en bureaucratie. Maak daarvoor gebruik van de kennis en diensten van handelsverenigingen en overheidsinstanties. Run je bedrijf niet alleen vanuit Nederland, maar reis ook naar Tanzania om het land zelf te ervaren.

Blijf goed geïnformeerd

Wees goed geïnformeerd. Dat is belangrijk bij het zakendoen in Tanzania. Stel een solide businessplan op en voer marktonderzoek uit. Zet duidelijke doelen en ken de niche en de concurrenten. Controleer regelmatig de voortgang en de kwaliteit van producten.

Neem je verantwoordelijkheid

Houd er rekening mee dat corruptie nog steeds veel voorkomt in Tanzania, ook al is de Tanzaniaanse overheid bezig om dit te bestrijden. Het is niet alleen slecht voor je bedrijf, maar ook strafbaar in Nederland. De Nederlandse overheid ondersteunt alleen bedrijven die zich houden aan de regels voor verantwoord zakendoen.

Denk aan visitekaartjes

Zorg voor professionele visitekaartjes. Deze zijn erg belangrijk in Tanzania en worden veel gebruikt. Bewaar gekregen visitekaartjes goed en overzichtelijk.

Wees niet ongeduldig

Zakendoen in Tanzania vraagt vaak veel geduld van Nederlandse ondernemers. Vergaderingen beginnen niet altijd op tijd en het kan gebeuren dat mensen niet op komen dagen. Overheidsvertegenwoordigers moeten soms op korte termijn andere prioriteiten afhandelen. Neem dit niet persoonlijk en probeer flexibel te zijn.

Bespaar niet op een tolk

Hoewel Engels de zakelijke taal is in Tanzania, kan het handig zijn om betrouwbare tolken in te schakelen voor belangrijke zakelijke ontmoetingen. Om het ijs te breken, is het prettig om enkele begroetingen en eenvoudige zinnen in het Kiswahili te leren.

Vragen over ondernemen in Tanzania?

Onze adviseurs helpen u graag persoonlijk verder.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?