Do's-and-don'ts in de Verenigde Arabische Emiraten

Laatst gecontroleerd op:
4 juli 2023
Gepubliceerd op:
12 november 2019

Bij het zakendoen in de Verenigde Arabische Emiraten moet u rekening houden met de lokale cultuur en gebruiken. Verdiep u in deze do's-and-don'ts, tips en tricks. De ambassade in Abu Dhabi draagt bij aan deze pagina.

Zakelijke omgangsvormen in de Verenigde Arabische Emiraten

Spreek een paar woorden Arabisch

Het wordt op prijs gesteld als u enkele Arabische woorden spreekt. 'Assalaam alaykoem' (letterlijk: vrede zij met u) is een traditionele islamitische begroeting. Deze begroeting kunt u beantwoorden met 'wa alaykoem assalaam' (letterlijk: en vrede zij ook met u).

Neem de tijd

Neem ruim de tijd voor een gesprek over algemene onderwerpen zoals Nederland, het weer en – niet te vergeten – de gezondheid. Vermijd gespreksonderwerpen als politiek, religie en seks. In het algemeen wordt verwacht dat u stipt op tijd bent, hoewel het vrij normaal is dat de zakenrelatie zelf wat later binnenkomt.

Spreek de zakenpartner persoonlijk

Persoonlijke ontmoetingen zijn essentieel. Schriftelijk contact alleen is niet voldoende. Op de Arabische zakencultuur is de kreet 'business is personal' van toepassing. Dit in tegenstelling tot de 'business is business'-houding van veel West-Europese en Noord-Amerikaanse zakenlieden.

Wees niet gehaast

Verwacht niet dat er meteen contracten kunnen worden afgesloten. Begin vooral met het opbouwen van een vertrouwensband met uw zakenpartner. Verstevig en onderhoud het contact na de eerste ontmoeting. Resultaat bereiken in de Verenigde Arabische Emiraten kost geduld.

Geef geschikte relatiegeschenken

Geschikte relatiegeschenken zijn onder meer luxe pennen met bedrijfslogo, agenda's, Delfts blauw en kalenders met Nederlandse taferelen. Dure geschenken mogen, maar het aanbieden van alcoholhoudende dranken is geen goed idee.

Ga niet informeel gekleed

De kleding in de zakenwereld van de VAE is formeel. Draag bij voorkeur een kostuum met das. Liefst een kostuum van licht materiaal, vanwege de hitte.

Vragen over ondernemen in de VAE?

Onze adviseurs helpen u graag persoonlijk verder.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?