Zakendoen in Venezuela

Laatst gecontroleerd op:
17 augustus 2023
Gepubliceerd op:
5 december 2019

Venezuela ligt in Zuid-Amerika aan de Caribische zee, tussen Colombia, Brazilië en Guyana. Voorheen een land met een sterk ontwikkelde toerismesector, maar sinds een paar jaar voornamelijk bekend door de binnenlandse spanningen die er heersen.

Ondernemen in Venezuela is daardoor momenteel lastig. Wanneer u toch zaken wilt doen in Venezuela kunt u het beste advies op maat vragen bij experts. Neem bijvoorbeeld contact op met onze regio-specialisten voor dat gebied. Uw vragen over exportdocumenten kunt u voorleggen aan de Kamer van Koophandel.

Op de website Nederland Wereldwijd van het Ministerie van Buitenlandse Zaken vind u het reisadvies voor Venezuela. Het is belangrijk dat u goed op de hoogte bent van de situatie, voordat u afreist naar het land.

Exportregels Venezuela

De Market Access Database van de Europese Commissie bevat de belangrijkste exportregels en praktische tips voor Venezuela. Heeft u niet eerder met de MADB gewerkt? Lees dan eerst ons stappenplan voor de MADB.

Meer weten?

  • Op onze factsheet Venezuela vindt u algemene informatie over het land, zoals de staatsvorm, economische data en de talen die er worden gesproken.
  • Op de website van het CBS vindt u statistieken over onze handel met Venezuela.

Overzicht handelscijfers

Het rapport hieronder biedt een overzicht van de import en export.

Sancties tegen Venezuela

De Europese Unie (EU) heeft sancties opgelegd aan Venezuela. Wilt u exporteren naar Venezuela, zorg er dan voor dat u zich houdt aan die sancties.

Lees meer over zakendoen in een land met sancties

Internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen (IMVO)

Zakendoen in Venezuela biedt kansen, maar kent ook uitdagingen. Deze vragen om een goede voorbereiding. Zo moet u zich houden aan de geldende sancties. Let er ook op dat u op een maatschappelijk verantwoorde manier onderneemt in het buitenland.

De Nederlandse overheid verwacht dat u de risico's voor mens en milieu in uw eigen bedrijfsvoering en internationale waardeketen in kaart brengt, en dat u negatieve gevolgen voorkomt en aanpakt. Ook moet u hierover communiceren. Dit heet due diligence (gepaste zorgvuldigheid). Hierbij volgt u de OESO-richtlijnen voor multinationale ondernemingen over maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Breng risico's in kaart

De volgende bronnen geven een indruk van de IMVO-risico's in Venezuela. Het is belangrijk dat u de risico's ook verder onderzoekt, voordat u in dit land zakendoet. En dat u op de hoogte blijft van de lokale situatie en ontwikkelingen.

Meer weten of hulp nodig?

  • RVO biedt ondernemers informatie over maatschappelijk verantwoord ondernemen. De Nederlandse ambassade ondersteunt u met informatie en contacten.
  • Het IMVO-steunpunt helpt u op weg met advies en informatie om maatschappelijk verantwoord ondernemen en due diligence toe te passen.

Heeft u na het lezen van bovenstaande informatie nog vragen over zakendoen met Venezuela? Neem dan contact op met een van onze experts. Samen met het diplomatieke netwerk van ambassades, consulaten en NBSO's helpen wij u om van uw export naar Venezuela een succes te maken.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?