Start-ups en scale-ups in het Verenigd Koninkrijk

Laatst gecontroleerd op:
17 december 2020
Gepubliceerd op:
11 november 2020

Heeft u een start-up of is uw bedrijf aan het opschalen? Dan kan het Verenigd Koninkrijk een interessante markt zijn voor u. Londen is Europa's 'Startup Capital'.

Een bruisende community, een grote hoeveelheid talent en een oneindig lijkende hoeveelheid kapitaal, maken Londen de nummer 1 van de Europese start-up-ecosystemen. Dit alles wordt onderstreept met een recordbedrag aan venture capital-investeringen van meer dan £ 10 miljard in 2019.

Ook na corona en Brexit

De Britse regering ziet de techsector als een van de belangrijkste sectoren voor economische groei. Ook na de coronapandemie en Brexit. Zij vestigen daar hun hoop op door de volgende ontwikkelingen in de Britse digitale economie:

 • De Britse topsector groeide in 2018 2,6 keer sneller dan de Britse economie in het algemeen.
 • De totale bijdrage van de techsector aan de Britse economie is £ 97 miljard.
 • Er werken bijna 2 miljoen mensen in de Britse techsector, waarvan ongeveer 260.000 in Londen.
 • Londen heeft momenteel 46 unicorns (van de 79 in het VK). Unicorns zijn techbedrijven met een waarde boven $ 1 miljard dollar.

De coronacrisis heeft voor veranderingen gezorgd in het Britse start-up ecosysteem. Maar er is toch nog veel geïnvesteerd. De Britse regering steunt start-ups en scale-ups ook goed met het Future Fund. Dit fonds is opgericht voor bedrijven die lijden onder de coronacrisis. Ook Brexit kan voor veranderingen zorgen. Dat komt vooral door het nieuwe visumbeleid, waardoor het lastiger kan worden om getalenteerd buitenlands personeel aan te nemen.

Over het algemeen heeft het Verenigd Koninkrijk nog steeds een gunstig klimaat voor start-ups en scale-ups. Belangrijke positieve factoren blijven:
 • de sterke kennisinfrastructuur;
 • Londen, een van de grootste culturele en zakelijke hubs ter wereld, met een grote aantrekkingskracht op jonge ondernemers;
 • het succesvolle overheidsbeleid, dat al jaren is gericht op ondersteuning van start-ups en scale-ups.

Kansen in het Verenigd Koninkrijk

Nederland heeft Londen ook aangewezen als een van de prio-hubs voor start-ups en scale-ups in de komende jaren. Er liggen dus veel kansen voor Nederlandse bedrijven. Vooral op het gebied van medtech/life sciences, fintech, edtech, agritech, cleantech, duurzame mobiliteit en cyber.

Naast London zijn er in het VK ook andere bloeiende en interessante hubs voor start-ups en scale-ups. Denk aan Oxford, Cambridge, de regio van Manchester en Liverpool, Bristol en Schotland (Glasgow en Edinburgh). Meer informatie over de start-up hubs in het VK vindt u in het jaarlijkse rapport van Technation.

Meer weten over uw kansen op het gebied van cybersecurity? Download dan het rapport Breaking into the UK Cyber Security Market:

Wat kan de ambassade voor u betekenen?

Wilt u de Britse markt betreden? Dan helpt het als u al succesvol actief bent op de Nederlandse markt en een 'marktklaar' product of dienst heeft. Het advies van de Nederlandse ambassade in Londen: neem de tijd om de Britse markt te ontdekken. En zorg dat u voldoende financiële middelen tot uw beschikking heeft.

De Nederlandse ambassade – en in het bijzonder de start-up liaison – ondersteunt uw start-up of scale-up bij het groeien in het VK. De liaison beschikt over specifieke kennis en expertise, een goed netwerk in het Britse ecosysteem, en een eigen mentorennetwerk van Nederlandse founders en co-founders in Londen.

Ze kan bijvoorbeeld het volgende voor u doen:

 • gezamenlijk organiseren van live of online evenementen, missies of bootcamps;
 • hulp bieden bij uw deelname aan evenementen;
 • u introduceren in het Britse ecosysteem, bijvoorbeeld tijdens netwerkbijeenkomsten met Nederlandse bedrijven in het Verenigd Koninkrijk.

Heeft u vragen? Neem dan contact op met de start-up liaison bij de ambassade in Londen:

Lieke Conijn
E: lieke.conijn@minbuza.nl

Hulp bij uw zaken in het Verenigd Koninkrijk?

De economische experts ter plaatse helpen u graag verder!

In opdracht van:
 • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?