Do's-and-don'ts in Luxemburg

Gepubliceerd op:
3 januari 2022

Bij het zakendoen in Luxemburg moet u rekening houden met de lokale cultuur en gebruiken. Verdiep u in deze do's-and-don'ts, tips en tricks.

Wilt u meer weten over de cultuur en omgangsvormen bij het zakendoen in Luxemburg? Samen met de Nederlandse ambassade in Luxemburg helpen we u verder.

Zakelijke omgangsvormen in Luxemburg

Zakelijke omgangsvormen in Luxemburg

Houd rekening met de taalsituatie

Luxemburg kent 3 officiële talen: Frans, Duits en Luxemburgs. De Franse en Duitse taal beheersen is erg handig, maar het is ook goed om te weten dat er in het zakenleven steeds vaker Engels wordt gebruikt.

Wees formeel

Beleefdheid en respect zijn erg belangrijk in Luxemburg en vergroten de zakelijke kansen. Begroet de zakenpartners met 'Monsieur' of 'Madame'. Zakenpartners spreken elkaar zelden aan met de voornaam. Na verloop van tijd kan de zakenrelatie persoonlijker worden. Hou er rekening mee dat de communicatie van de zakenpartner zowel direct als tactvol en diplomatiek is.

Neem visitekaartjes mee

Tijdens een eerste ontmoeting worden meestal visitekaartjes uitgewisseld. Het is aan te raden om visitekaartjes in zowel het Frans als het Duits te laten drukken.

Kom niet te laat

Punctualiteit is in Luxemburg erg belangrijk, dus wees op tijd voor afspraken.

Wees niet ongeduldig

Luxemburgers nemen besluiten meestal in hun eigen tijd, buiten werkuren. Zij bestuderen de korte- en langetermijneffecten van een besluit ook eerst grondig. Hierdoor kan het even duren voordat er knopen worden doorgehakt.

Neem geen relatiegeschenken mee

Bij zakelijke bijeenkomsten worden geen relatiegeschenken uitgewisseld. Neem een kleine attentie mee bij een uitnodiging thuis voor een diner. Denk aan een fles wijn of bos bloemen. Het is niet ongebruikelijk om de volgende dag een handgeschreven bedankbriefje of kaart naar de zakenpartner te sturen. Dit wordt zeer gewaardeerd.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?