Do's-and-don'ts in Zwitserland

Laatst gecontroleerd op:
20 december 2023
Gepubliceerd op:
19 april 2019

Bij het zakendoen in Zwitserland moet u rekening houden met de lokale cultuur en gebruiken. Verdiep u in deze do's-and-don'ts, tips en tricks. De ambassade in Bern draagt bij aan deze pagina.

Zakelijke omgangsvormen in Zwitserland

Spreek de talen

Zwitserland kent maar liefst 4 officiële talen: Duits, Frans, Italiaans en Reto-Romaans (alleen gesproken in het kanton Graubünden). Welke taal er gesproken wordt, hangt af van de regio. De taal hoeft overigens geen barrière te zijn. Het merendeel van de Zwitsers spreekt ook goed Engels.

Wees formeel

Zwitsers zijn precies, correct en formeel. Het is belangrijk dat ondernemers tot in de puntjes voorbereid zijn, en dat ze de namen en functies van de aanwezigen kennen.

Wees op tijd

Zwitserland staat bekend om zijn precieze uurwerken. Ook de Zwitserse zakenman is in de regel stipt. Dit geldt zowel voor levertermijnen als voor het nakomen van afspraken. Lukt het niet om ergens op tijd te zijn? Laat dit dan zo snel mogelijk weten.

Leer het land kennen

Zwitsers stellen het op prijs als er interesse in hun land wordt getoond. Het is belangrijk om de Zwitserse gebruiken en de confederatie- en kantonstructuur goed te leren kennen.

Scheid werk & privé

Zwitsers hechten grote waarde aan het scheiden van werk en privézaken. Ze vinden hun privacy belangrijk en zullen niet snel 's avonds willen afspreken. Zwitsers beginnen dan ook vroeg en gaan vroeg op stok. Een zakenlunch is gebruikelijker dan een zakendiner.

Geef kleine geschenken van hoge kwaliteit

De Zwitsers waarderen typisch Nederlandse souvenirs, zoals tulpenbollen, Hollandse kaas of lokale kleinigheden. Zwitsers zijn een hoog kwaliteitsniveau gewend, hou daar rekening mee. Houd het echter klein. Het is in Zwitserland geen gewoonte om flink uit te pakken met cadeaus.

Wees niet gehaast

Zwitsers zijn gereserveerd en afwachtend bij het aangaan van een nieuwe zakelijke relatie. Er moet relatief veel tijd worden uitgetrokken om een potentiële Zwitserse klant te overtuigen van de kwaliteit van het product. Als het ‘klikt’, dan zijn ze trouw in hun zakelijke relaties en blijven ze dat vaak voor vele jaren.

Betaal niet te laat

Zwitsers staan erom bekend dat zij hun financiële verplichtingen op tijd nakomen. Wanbetaling komt zelden voor. Zwitsers verwachten een dergelijke stiptheid ook van hun zakelijke partners. Het is dus belangrijk om rekeningen van Zwitserse partners op tijd te betalen.

Zurich, Zwitserland

Overzicht van Zürich, grootste stad van Zwitserland

9 tips voor zakendoen in Zwitserland

Zakendoen in Zwitserland staat meer en meer op de radar van ondernemers. Reden om enkele van uw ondernemersvragen te beantwoorden, zoals: welke kansen liggen er in Zwitserland? Hoe kan ik me voorbereiden op zakendoen met dit land? Wat zijn de cultuurverschillen? Wij helpen u op weg met 9 tips om van uw export naar Zwitserland een succes te maken.

Lees de tips

Vragen over ondernemen in Zwitserland?

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?