Do's-and-don'ts in Zwitserland

Gepubliceerd op:
19 april 2019
Laatst gecontroleerd op:
21 november 2022

Bij het zakendoen in Zwitserland moet u rekening houden met de lokale cultuur en gebruiken. Verdiep u in deze do's-and-don'ts, tips en tricks. De ambassade in Bern draagt bij aan deze pagina.

Zakelijke omgangsvormen in Zwitserland

Spreek uw talen

Zwitserland kent maar liefst 4 officiële talen: Duits, Frans, Italiaans en Reto-Romaans (alleen gesproken in het kanton Graubünden). Welke taal of talen u tegenkomt bij het zakendoen, hangt af van de regio waar u zaken wilt doen. De taal hoeft overigens geen barrière te zijn. Het merendeel van de Zwitsers spreekt ook goed Engels.

Wees op tijd

Zwitserland staat bekend om zijn precieze uurwerken. Ook de Zwitserse zakenman is in de regel stipt. Dit geldt zowel voor levertermijnen als voor het nakomen van afspraken. Lukt het u niet om ergens op tijd te zijn? Laat dit dan zo snel mogelijk weten.

Volg de hiërarchie

In het Zwitserse zakenleven staat hiërarchie hoog in het vaandel. Leeftijd speelt daarbij een rol. De oudste in het bedrijf is in Zwitserland vaak de leidinggevende.

Ken de keuken

De Zwitserse keuken combineert invloeden uit de Duitse, Franse en Noord-Italiaanse keuken. Gerechten die in heel Zwitserland geliefd zijn, zijn onder meer: kaasfondue, raclette, rösti, alpenpasta en Zwitserse chocolade. Verder zijn de bekende Zwitserse wijnen populair.

Scheid werk & privé

De Zwitser hecht grote waarde aan het scheiden van werk en privézaken. Wees ook terughoudend met humor. Zwitsers staan namelijk niet bekend om hun zorgeloze benadering. Mensen ontmoeten is een formele gebeurtenis en kan aanvankelijk wat gespannen verlopen.

Geef kleine geschenken

De Zwitsers waarderen typisch Nederlandse souvenirs, zoals tulpenbollen, Hollandse kaas of lokale kleinigheden. Houd het echter klein en niet te duur. Het is in Zwitserland geen gewoonte om flink uit te pakken met cadeaus.

Wees niet gehaast

Zwitsers zijn gereserveerd en afwachtend bij het aangaan van een nieuwe zakelijke relatie. U moet relatief veel tijd uittrekken om een potentiële Zwitserse klant te overtuigen van de kwaliteit van het aangeboden product. Als het ‘klikt’, dan zijn ze trouw in hun zakelijke relaties en blijven dat vaak voor vele jaren.

Betaal niet te laat

Zwitsers staan erom bekend dat zij hun financiële verplichtingen op tijd nakomen. Wanbetaling komt zelden voor. Zwitsers verwachten een dergelijke stiptheid ook van hun zakelijke partners. Zorg er dan ook voor dat u op tijd uw rekeningen betaalt bij uw Zwitserse partners.

Vragen over ondernemen in Zwitserland?

Onze adviseurs helpen u graag verder.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?