Mestkwartaalopgave

Laatst gecontroleerd op:
5 mei 2024
Gepubliceerd op:
28 maart 2023

In de mestkwartaalopgave staan gegevens over de meststoffen die u levert. Bent u producent van substraat of mestkorrels? Of van mengsels van vaste meststoffen met maximaal 10% dierlijke meststoffen of champost? Dan doet u over elk kwartaal opgave. Dat doet u binnen 30 dagen na afloop van het kwartaal.

Wat is de mestkwartaalopgave?

De mestkwartaalopgave is deel van uw verplichte administratie. Als producent houdt u gegevens bij van de meststoffen die u afzet. Binnen 30 dagen na afloop van het kwartaal doet u opgave van die gegevens. Die opgave noemen we de mestkwartaalopgave. Heeft u een kwartaal niets afgezet? Ook dan doet u opgave.

Doet u opgave van meststoffen in de mestkwartaalopgave? Dan hoeft u voor die meststoffen bij het vervoer geen rVDM te gebruiken. Meer hierover leest u op Vervoeren met rVDM.

De mestkwartaalopgave is iets anders dan het formulier Aanvullende gegevens intermediair (AGI). U blijft de AGI doen. De AGI gaat vooral over uw mestvoorraden. De mestkwartaalopgave gaat over uw afzet. Lees meer over de AGI op Aanvullende gegevens intermediair.

Mestkwartaalopgave bekijken

U kunt geen opgave meer doen over het eerste kwartaal van 2024. Wel kunt u uw verstuurde opgave bekijken. U vindt uw verstuurde opgave in Mijn dossier onder Documenten.

Welke gegevens geeft u door?

Wij hebben verschillende gegevens van u nodig. Dit hangt af van het product dat u levert.

Veranderingen in de toekomst

U doet uw opgave nu nog via een formulier. Later verandert dit. Het is nog niet bekend wanneer dit gebeurt. Wanneer de verandering ingaat verandert ook de inhoud van de opgave. Wij hebben dan andere gegevens van u nodig. Het is handig om dit alvast te weten.

De verandering geldt voor leveringen buiten Nederland. En voor leveringen aan afnemers die geen landbouwer of intermediair zijn. Nu geeft u nog op hoeveel u in totaal aan alle afnemers heeft geleverd. Na de verandering vragen wij naar de gegevens per product dat u afzet. U geeft dan per product op hoeveel kilogram u heeft geleverd. En hoeveel gram stikstof en fosfaat in één kilogram van het geleverde product zit. Levert u een product met dezelfde samenstelling aan verschillende afnemers? Dan telt u die gegevens bij elkaar op.

Na uw opgave

Na het versturen ziet u direct een ontvangstbevestiging in het scherm. Deze kunt u zelf bewaren, maar staat ook in Mijn dossier onder Documenten. 

Heeft u de opgave verkeerd ingevuld? Dan kunt u die nog aanpassen. Doe dit wel ook binnen 30 dagen na afloop van het kwartaal. U verbetert uw opgave door hem opnieuw in te vullen met de juiste gegevens. Na het versturen wordt uw verbeterde opgave opgeslagen. Uw verkeerd ingevulde opgave verdwijnt dan. 
 

In opdracht van:
  • Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
Bent u tevreden over deze pagina?