Topsectoren & Internationaal zakendoen

Gepubliceerd op:
28 maart 2022
Laatst gecontroleerd op:
23 december 2022

Topsectoren zijn gebieden waar Nederland wereldwijd in uitblinkt. Topsectoren versterken de Nederlandse economie en het doel is om deze positie nog sterker te maken. U kunt daaraan bijdragen en ervan profiteren door internationaal te ondernemen in een van de topsectoren.

Ontdek welke kansen topsectoren bieden

Nederland richt zich op 9 topsectoren.  Lees meer over deze 9 topsectoren en ontdek waar kansen liggen voor ondernemers die internationaal succesvol willen zijn. RVO kan u hierbij helpen, bijvoorbeeld met advies, financieringen of een landenvergelijking.

Ontdek de sectoren

De topsector logistiek speelt in op de wereldwijde groei van goederentransport. Daarbij stellen klanten hoge eisen aan de kwaliteit van het transport. Het vervoer moet bijvoorbeeld zo duurzaam en zo snel mogelijk zijn. 

De topsector chemie wil oplossingen bedenken voor grote maatschappelijke uitdagingen. Chemie richt zich op 5 uitdagingen: gezondheid, voeding, energie, transport, en klimaat en grondstoffen. De sector wil daarnaast leidend zijn in de overgang naar 'groene chemie'.

Life sciences & health zet in op innovatie in de sector. Deze topsector zet in op financiering, het delen van best practices en een sterke positionering. Dit versterkt de internationale positie van Nederland in het aanpakken van maatschappelijke uitdagingen in de sector.

De topsector energie zet in op innovaties die nodig zijn voor een betaalbaar, betrouwbaar, veilig en duurzaam energiesysteem. Bijvoorbeeld met nieuwe initiatieven die de overgang naar duurzame energie versnellen. Dit alles versterkt de internationale concurrentiepositie van de sector.

De creatieve industrie bestaat uit ondernemers en creatieve professionals. De sector is onder te verdelen in creatieve zakelijke dienstverlening, en media en entertainment. Nederland is de grootste exporteur van creatieve diensten en wil dat blijven.

De topsector tuinbouw is internationaal marktleider en een sterke, innovatieve en hoogproductieve sector. Ook is de tuinbouw zeer efficiënt op het gebied van logistiek en voedselverwerking. De sector wil toonaangevend zijn in oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen rond tuinbouw en voeding, en groene omgeving.

De topsector water en maritiem wil een speler van wereldformaat zijn en blijven. Nederland speelt wereldwijd een vooraanstaande rol in verschillende maatschappelijke uitdagingen rond water. Een positie die we alleen kunnen houden door in te zetten op innovatie en goede samenwerking.

De topsector Hightech Systemen & Materialen en het thema ICT zijn nauw met elkaar verweven. Nederland heeft een sterke positie in bepaalde (niche)markten van de hightechsector en wil die positie laten groeien.

De Nederlandse agri & foodsector is de wereldwijde marktleider en blinkt uit in productie, innovatie en logistiek. De kennis van Nederlandse agri & foodbedrijven kan helpen om innovatieve oplossingen te vinden voor lokale problemen.

Vragen over internationaal zakendoen?

Onze adviseurs helpen u graag verder.

Bent u tevreden over deze pagina?