Subsidieregeling Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP) aanvragen | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Subsidieregeling Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP)

16-06-2021

Bent u een particulier en koopt of leaset u een volledig elektrische personenauto in de kleinere of compacte middenklasse? Dan kunt u in aanmerking komen voor de Subsidie Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP). De subsidieregeling is voor zowel nieuwe als gebruikte elektrische personenauto’s.

Deze subsidie is alleen voor particulieren (natuurlijk persoon die privé een auto koopt of leaset). U komt eenmalig in aanmerking voor subsidie als wordt voldaan aan de voorwaarden. De subsidieregeling loopt van 1 juli 2020 tot 1 juli 2025. De beschikbare subsidie is per jaar gemaximeerd.

Subsidiebudget

Het totale subsidiebudget voor SEPP is verdeeld over de periode 2020 tot en met 2025. Het jaarbudget 2021 voor nieuwe elektrische personenauto’s is € 14.400.000. Voor gebruikte elektrische personenauto's is het jaarbudget € 13.500.000.

Stand 5 januari 2021 09:00 uur - Nieuwe elektrische personenauto’s:

Totaal jaarbudget 2021 is € 14.400.000

Aangevraagd in 2020 (doorschuifbepaling) € 13.292.000-
Nog beschikbaar budget op 4 januari 2021 € 1.108.000
Aangevraagd op 4 januari 2021 € 1.108.000-
Nog beschikbaar jaarbudget 2021 is € 0*

*Dit is ongeveer de stand van het budget na het aantal op dat moment ingediende aanvragen. Dit is dus niet het aantal afgehandelde aanvragen. Het verschil zit in de tijd tussen het indienen van aanvragen en het wel of niet verlenen van de subsidie.

Uitleg:

Het budget voor subsidie voor nieuwe elektrische personenauto’s is op. Op 7 juni 2021 overschreden we de kleine ruimte die nog beschikbaar was. Heeft u al een aanvraag ingediend, dan beoordelen we die nog. Valt deze aanvraag buiten het subsidieplafond voor 2021? Dan komt deze mogelijk door afwijzing van andere aanvragen toch nog in aanmerking voor subsidie.

Stand tot en met 16 juni 2021 08:15 uur - Gebruikte elektrische personenauto’s:

Totaal jaarbudget 2021 is € 13.500.000
Aangevraagd is € 6.686.000
Nog beschikbaar jaarbudget 2021 is € 6.814.000*

Wij zijn precies met het geven van betrouwbare en actuele informatie aan bezoekers van onze website. Maar we geven niet de garantie dat deze informatie altijd foutloos, volledig en actueel is. U kunt daarom aan de informatie op deze pagina geen rechten ontlenen.

*Dit is ongeveer de stand van het budget na het aantal op dat moment ingediende aanvragen. Dit is dus niet het aantal afgehandelde aanvragen. Het verschil zit in de tijd tussen het indienen van aanvragen en het wel of niet verlenen van de subsidie.

Bedragen

Voor 2021 zijn de subsidiebedragen voor elektrische personenauto’s die aan de voorwaarden voldoen:

  • Gebruikte elektrische personenauto koop of private lease = € 2.000
  • Nieuwe elektrische personenauto koop of private lease = € 4.000

Voorwaarden elektrische personenauto's

Wilt u in aanmerking komen voor subsidie? Dan moet de elektrische personenauto voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • Een 100% elektrische personenauto met een actieradius* van minimaal 120 kilometer.
  • De catalogusprijs* (oorspronkelijke nieuwprijs) is niet lager dan € 12.000 en niet hoger dan € 45.000.
  • De auto is als elektrische personenauto geproduceerd en mag niet zijn omgebouwd tot elektrische auto.

* Een uitleg van de termen die in de subsidieregeling worden gebruikt en wat we er onder verstaan, vindt u in de Begrippenlijst.

Autolijst SEP

Op de Autolijst SEPP staan merken, modellen (handelsbenamingen) en typen elektrische personenauto’s waarvan bij ons bekend is dat ze mogelijk in aanmerking komen voor de Subsidieregeling Elektrische Personenauto’s Particulieren. De lijst is samengesteld met informatie van importeurs en dealers. De autolijst helpt u om snel inzicht te krijgen of de auto voldoet aan de voorwaarden.

Bekijk de Autolijst SEPP

De hoogte van de geregistreerde catalogusprijs* in het kentekenregister van RDW, bepaalt of de auto valt binnen de bandbreedte van de subsidieregeling. Wij controleren bij de RDW of aan deze eis wordt voldaan.

Veelgestelde vragen

Achtergrond

Het kabinet wil de komende tijd rijden met volledig elektrische kleine en compacte middenklasse personenauto’s aantrekkelijker maken. Elektrische auto’s stoten tijdens het rijden geen broeikasgassen uit. Ze zijn daarnaast energiezuinig, goed voor het klimaat en dragen bij aan schone lucht. Particulieren in Nederland die een nieuwe of gebruikte elektrische auto kopen of leasen komen daarom vanaf 4 juni 2020 in aanmerking voor een subsidie.

Met de subsidie wordt het prijsverschil tussen een elektrische auto en een auto op fossiele brandstof (benzine en diesel) kleiner. Ook de gebruikskosten zijn lager. In combinatie met vrijstelling van wegenbelasting tot 2025 wordt een elektrische auto ook in de (kleinere en compacte) middenklasse segmenten aantrekkelijk.

Meer weten?

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.