Subsidieregeling Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP) aanvragen | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Subsidieregeling Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP)

19-10-2021

Koopt of leaset u een volledig elektrische personenauto? Dan kunt u in aanmerking komen voor de Subsidie Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP). Deze regeling geldt voor nieuwe en gebruikte elektrische personenauto's in de kleinere en compacte middenklasse. 

Het subsidiebudget van 2021 voor nieuwe en gebruikte auto's is op. Vanaf 3 januari 2022 9:00 uur kunt u deze subsidie weer aanvragen.

De SEPP is alleen voor particulieren (natuurlijk persoon die privé een auto koopt of leaset). De regeling loopt van 1 juli 2020 tot 1 juli 2025. Elk jaar heeft het subsidiebudget een maximum. U kunt deze subsidie één keer krijgen als u voldoet aan de voorwaarden. Onder een personenauto verstaan we een voertuig in de RDW-voertuigcategorie M, met de voertuigclassificatie M1. De koop- of leaseovereenkomst van de auto moet zijn afgesloten in het kalenderjaar waarin u ook de subsidie aanvraagt. 

Subsidiebudget

Het totale subsidiebudget voor SEPP is verdeeld over de periode 2020 tot en met 2025. Voor 2021 zijn de jaarbudgetten voor nieuwe en gebruikte auto's op. De jaarbudgetten in 2022 zijn:

  • € 71 miljoen voor nieuwe elektrische personenauto’s (koop en lease) 
  • € 20,4 miljoen voor gebruikte elektrische personenauto's (koop en lease) 

Nieuwe elektrische personenauto’s 2021

Het budget voor subsidie voor nieuwe elektrische personenauto's is sinds 7 juni 2021 op. Heeft u een aanvraag gedaan op of na 7 juni 2021? Dan wijzen we deze af, omdat het subsidiebudget op is.

Gebruikte elektrische personenauto's 2021

Het budget voor subsidie voor gebruikte elektrische personenauto's is op. Op 28 augustus 2021 is dit budget overtekend. Er zijn hierna nog veel aanvragen binnengekomen. Daarom heeft het geen zin meer om subsidie aan te vragen.

Aanvragen die vanaf 8 september 2021 bij ons binnenkomen, wijzen we af. We hebben daarvoor geen budget meer.

Heeft u aangevraagd op of tussen 28 augustus en 7 september 2021? Dan krijgt u eind oktober 2021 een beslissing op uw aanvraag. Deze beslissing hangt af van mogelijke vrijval door afwijzing of intrekking van aanvragen.

Bedragen

Voor 2022 zijn de subsidiebedragen voor elektrische personenauto’s die aan de voorwaarden voldoen:

  • Gebruikte elektrische personenauto koop of private lease = € 2.000
  • Nieuwe elektrische personenauto koop of private lease = € 3.350

Voorwaarden elektrische personenauto's

Wilt u in aanmerking komen voor subsidie? Dan moet de elektrische personenauto voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • Een 100% elektrische personenauto met een actieradius* van minimaal 120 kilometer.
  • De catalogusprijs* (oorspronkelijke nieuwprijs) is niet lager dan € 12.000 en niet hoger dan € 45.000.
  • De auto is als elektrische personenauto geproduceerd en mag niet zijn omgebouwd tot elektrische auto.

* Een uitleg van de termen die in de subsidieregeling worden gebruikt en wat we er onder verstaan, vindt u in de Begrippenlijst.

Autolijst SEPP

Op de Autolijst SEPP staan merken, modellen (handelsbenamingen) en typen elektrische personenauto’s waarvan bij ons bekend is dat ze mogelijk in aanmerking komen voor de Subsidieregeling Elektrische Personenauto’s Particulieren. De lijst is samengesteld met informatie van importeurs en dealers. De autolijst helpt u om snel inzicht te krijgen of de auto voldoet aan de voorwaarden.

Bekijk de Autolijst SEPP

De hoogte van de geregistreerde catalogusprijs* in het kentekenregister van RDW, bepaalt of de auto valt binnen de bandbreedte van de subsidieregeling. Wij controleren bij de RDW of aan deze eis wordt voldaan.

Veelgestelde vragen

Achtergrond

Het kabinet wil de komende tijd het rijden met volledig elektrische kleine en compacte middenklasse personenauto’s aantrekkelijker maken. Elektrische auto’s stoten tijdens het rijden geen broeikasgassen uit. Ze zijn daarnaast energiezuinig, goed voor het klimaat en dragen bij aan schone lucht. Particulieren in Nederland die een nieuwe of gebruikte elektrische auto kopen of leasen kunnen daarom sinds 4 juni 2020 subsidie krijgen. Dat kan zolang de jaarbudgetten dit toelaten.

De subsidie verkleint het prijsverschil tussen een elektrische auto en een auto op fossiele brandstof (benzine en diesel). Ook de gebruikskosten zijn lager. In combinatie met vrijstelling van wegenbelasting tot 2025 wordt een elektrische auto ook in de (kleinere en compacte) middenklasse segmenten aantrekkelijk.

Meer weten?

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
Wij zoeken regelmatig respondenten voor gebruikersonderzoek op onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.