Open voor aanvragen

Subsidie voor koop van een nieuwe elektrische personenauto

Gepubliceerd op:
23 maart 2020
Laatst gecontroleerd op:
30 november 2023

Koopt u een nieuwe elektrische personenauto? Vraag de Subsidie Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP) aan. Op deze pagina leest u meer over de voorwaarden en het aanvragen van de subsidie.

Budget en looptijd

Startdatum:
dinsdag 10 januari 2023
08:00 (CET)
Einddatum:
vrijdag 29 december 2023
11:00 (CET)
€ 2.950
Totaal budget:
€ 67.000.000
Verleend:
€ 41.840.000
Nog beschikbaar op 4-12-2023:
38 % (€ 25.160.000)
Aanvullende informatie:
Het budget kan nog veranderen omdat sommige aanvragen mogelijk worden afgewezen of ingetrokken. Daardoor komt er weer geld vrij.
Elektrische auto

SEPP in 2024

In 2024 vraagt u SEPP aan vanaf 9 januari, 9:00 uur tot en met 27 december, 12:00 uur.

Als u voldoet aan de voorwaarden is de hoogte van de subsidie in 2024 € 2.950. Voor aanvragen in 2024 geldt: uw overeenkomst is afgesloten op of na 1 januari 2024. En uw auto staat op of na 1 januari 2024 op uw naam in het kentekenregister.

Voor wie?

Bent u een particulier en koopt u in 2023 een nieuwe elektrische personenauto? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor de SEPP.

Hoeveel subsidie?

Als u voldoet aan de voorwaarden kunt u € 2.950 subsidie aanvragen. Het totaalbudget van € 67.000.000 is voor de koop en private lease van nieuwe elektrische personenauto's samen.

Welke auto?

Op de Autolijst SEPP staan merken en modellen elektrische personenauto’s waarvan we weten dat ze mogelijk in aanmerking komen voor de subsidie. De lijst is samengesteld met informatie van importeurs en dealers. Of de auto voldoet aan de voorwaarden, hangt óók af van de keuzes die u maakt in de uitvoering. We controleren onder andere de geregistreerde catalogusprijs van uw auto via de RDW-kentekencheck op de site van RDW. Zo bepalen we of de auto voldoet aan de voorwaarden van de subsidieregeling.

Voorwaarden koop nieuwe elektrische personenauto

Voorwaarden

Om SEPP aan te vragen, moet u voldoen aan deze voorwaarden:

Uzelf

 • U bent een particulier.
 • U heeft een geldig woonadres in Nederland.
 • In de looptijd van SEPP kunt u één keer subsidie krijgen als u voldoet aan de voorwaarden.

De koopovereenkomst

 • U heeft een schriftelijke koopovereenkomst van de aankoop van de nieuwe elektrische personenauto.
 • De koopovereenkomst staat op uw naam: de naam van de subsidieaanvrager.
 • De koopovereenkomst is gesloten op of na 1 januari 2023.

De auto

 • Het gaat om een nieuwe elektrische personenauto.
 • De elektrische personenauto staat op of na 1 januari 2023 op uw naam in het kentekenregister.
 • De 100% elektrische personenauto heeft een actieradius van minimaal 120 kilometer (WLTP gemeten).
 • De nieuwprijs (catalogusprijs) van de elektrische personenauto die op uw naam komt in het kentekenregister (RDW), is minimaal € 12.000 en maximaal € 45.000. Let op: de catalogusprijs in het kentekenregister is leidend voor ons.
 • Zodra de auto is geleverd, zet u die op uw naam in het kentekenregister. Uw auto hoeft nog niet geleverd te zijn als u subsidie aanvraagt.
 • De gekochte nieuwe elektrische personenauto staat minimaal 3 jaar op uw naam. Dit is gerekend vanaf de datum van 1e inschrijving en tenaamstelling in het kentekenregister. We controleren regelmatig bij de RDW of de elektrische auto nog op uw naam staat in het kentekenregister. Verkoopt u de auto eerder dan de afgesproken 3 jaar? Dan meldt u dit aan ons en betaalt u (mogelijk) een deel van de subsidie terug.

Van auto wisselen

Ontvangt u subsidie en wilt u eerder dan de afgesproken 3 jaar een andere auto? Dat kan alleen als uzelf, de koopovereenkomst en de andere auto voldoen aan de bovenstaande voorwaarden. Geef de wijziging van auto aan ons door. Daarvoor logt u in op mijn.rvo.nl en gaat u naar ‘Een verzoek tot kenteken wijziging’. Stuur de nieuwe koopovereenkomst mee die u en het autobedrijf hebben ondertekend. Wij nemen uw verzoek om te wijzigen in behandeling.

Wanneer krijgt u subsidie voor een nieuwe auto?

U komt in aanmerking voor subsidie voor een nieuwe auto als deze 3 punten in het kentekenregister of op uw kentekenbewijs dezelfde datum hebben:

Data nieuwe auto

Kentekenregister / Kentekenbewijs     OVI-kentekencheck RDW*   
1. Datum 1e toelating 1. Datum 1e toelating
2. Datum 1e inschrijving in Nederland 2. Datum 1e tenaamstelling in Nederland
3. Datum tenaamstelling 3. Datum laatste tenaamstelling

*Let op: de RDW (OVI-kentekencheck) gebruikt andere termen voor deze 3 data dan het kentekenregister/ uw kentekenbewijs. Deze data zijn echter gelijk.

Stond uw nieuwe auto eerder geregistreerd op bijvoorbeeld de naam van het autobedrijf? Of had de auto een andere voorregistratie? Dan beschouwen wij de auto als gebruikt. Ook als de kilometerstand op 0 staat. U kunt dan de subsidie aanvragen voor een gebruikte auto.

Hieronder ziet u in het kort de stappen die u doorloopt als u deze subsidie aanvraagt. U leest hierover meer onder Aanvraag voorbereiden, Aanvragen en Na de aanvraag.

Aanvraag voorbereiden

 • U kunt vanaf 10 januari 2023, 9:00 uur subsidie aanvragen voor uw nieuwe elektrische personenauto.

Let op: de datum van indienen telt
Stel: de subsidiepot raakt op 1 maart 2023 leeg. We verloten het budget dat die dag nog beschikbaar was dan over alle aanvragen van 1 maart. Het tijdstip van indienen maakt niet uit. Als u de aanvraag verstuurt op 1 maart 0:01 uur, maakt u net zoveel kans als iemand die indient op 1 maart 23:59 uur.

 • Heeft u op of na 1 januari 2023 een koopovereenkomst gesloten? Dan kunt u vanaf 10 januari subsidie aanvragen. Wij raden u aan dat ook te doen. Uw auto hoeft nog niet geleverd te zijn als u subsidie aanvraagt.

Tip: ontbindende voorwaarde

Wilt u van de koop kunnen afzien als u geen subsidie krijgt? Neem dan een ontbindende voorwaarde op in de overeenkomst. Daarmee kunt u onder de koop uitkomen als u geen subsidie krijgt.

 • U logt in met DigiD. Heeft u dit niet? DigiD aanvragen duurt ongeveer 3 werkdagen.

Aanvragen

Vanaf 10 januari 2023, 9:00 uur kunt u de subsidie aanvragen voor de koop van een nieuwe volledig elektrische personenauto.

Houd daarvoor deze gegevens bij de hand:

 • Adres, e-mailadres en burgerservicenummer
 • DigiD-app óf DigiD met sms-controle
 • Merk en model (handelsbenaming) van de auto zoals op de koopovereenkomst staat
 • Datum ondertekening koopovereenkomst. Houd uw digitale overeenkomst bij de hand
 • IBAN-bankrekeningnummer
 • Indien bekend het kenteken (Het kenteken is niet noodzakelijk om een aanvraag in te dienen. U kunt het later doorgeven)

Na de aanvraag

Na uw subsidieaanvraag ontvangt u altijd een bevestiging per e-mail. U vindt deze bevestiging ook in onze digitale aanvraagomgeving. Wij behandelen de aanvragen op volgorde van binnenkomst per datum. We streven ernaar binnen 4 weken te beslissen over uw aanvraag. De beslistermijn is uiterlijk 13 weken. U kunt de status van uw aanvraag ook volgen in onze digitale aanvraagomgeving. U kunt inloggen via onderstaande knop.

Bewaar uw documenten

Ontvangt u subsidie? Wij controleren of het juist is dat u subsidie krijgt. Bewaar daarom uw koopovereenkomst minimaal 3 jaar. Tijdens een controle kunnen we hierom vragen.

Wanneer ontvangt u de subsidie?

Als wij uw aanvraag goedkeuren, ontvangt u de brief ‘Subsidieverlening’. Wanneer u het subsidiebedrag ontvangt, hangt af van de vraag of het kenteken al op uw naam stond bij de aanvraag.

Kenteken al op naam

Stond uw auto al op naam toen u de subsidie aanvroeg? Dan krijgt u het subsidiebedrag binnen 2 weken op uw rekening als u van ons de brief ‘Subsidieverlening’ heeft ontvangen. U hoeft daarvoor niets te doen.

Kenteken nog niet op naam

Stond uw kenteken nog niet op uw naam op het moment van de aanvraag? Geef het kenteken en uw IBAN-bankrekeningnummer later aan ons door via onze digitale aanvraagomgeving. U doet dat zodra het kenteken op uw naam staat en als u de brief 'Subsidieverlening' heeft gekregen. Dit moet binnen 18 maanden, gerekend vanaf de datum op de brief ‘Subsidieverlening’.

Lees ook het stappenplan ‘Kenteken doorgeven’

Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen SEPP

In opdracht van:
 • Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat
Bent u tevreden over deze pagina?