Open voor aanvragen

Subsidie voor koop van een gebruikte elektrische personenauto

Gepubliceerd op:
23 maart 2020
Laatst gecontroleerd op:
2 oktober 2023

Koopt u een gebruikte elektrische personenauto? Vraag de Subsidie Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP) aan. Op deze pagina leest u meer over de voorwaarden en het aanvragen van de subsidie.

Budget en looptijd

Startdatum:
dinsdag 10 januari 2023
08:00 (CET)
Einddatum:
vrijdag 29 december 2023
11:00 (CET)
€ 2.000
Totaal budget:
€ 32.400.000

Stand budget

Voor 2023 is nog € 6,43 miljoen beschikbaar. Deze budgetstand is het laatst bijgewerkt op maandag 2 oktober 2023.

Niet alle subsidieaanvragen zijn al beoordeeld. Het kan zijn dat we nog aanvragen afwijzen, omdat ze niet voldoen aan de voorwaarden. En soms worden aanvragen weer ingetrokken. In beide gevallen komt er weer budget vrij. Iedere maandag passen wij het nog beschikbare jaarbudget op deze pagina aan. Hierin is het vrijgekomen budget meegenomen.

Voor wie?

Bent u een particulier en koopt u in 2023 een gebruikte elektrische personenauto? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor de SEPP.

Hoeveel subsidie?

Als u voldoet aan de voorwaarden kunt u € 2.000 subsidie aanvragen. Het totaalbudget van € 32.400.000 is voor de koop en private lease van gebruikte elektrische personenauto's samen.

Welke auto?

Op de Autolijst SEPP staan merken en modellen elektrische personenauto’s waarvan we weten dat ze mogelijk in aanmerking komen voor de subsidie. De lijst is samengesteld met informatie van importeurs en dealers. Of de auto voldoet aan de voorwaarden, hangt óók af van de keuzes die u maakt in de uitvoering. We controleren onder andere de geregistreerde catalogusprijs van uw auto via de RDW-kentekencheck op de site van RDW. Zo bepalen we of de auto voldoet aan de voorwaarden van de subsidieregeling.

Bekijk de Autolijst SEPP,

Voorwaarden

Om SEPP aan te vragen, moet u voldoen aan deze voorwaarden:

Uzelf

 • U bent een particulier.
 • U heeft een geldig woonadres in Nederland.
 • In de looptijd van SEPP kunt u één keer subsidie krijgen als u voldoet aan de voorwaarden.

De koopovereenkomst

 • U heeft een schriftelijke koopovereenkomst van de aankoop van de elektrische personenauto. Het autobedrijf waar u de auto kocht, heeft de RDW-erkenning 'Bedrijfsvoorraad'.
 • De koopovereenkomst staat op uw naam: de naam van de subsidieaanvrager.
 • De koopovereenkomst is gesloten op of na 1 januari 2023.

De auto

 • De auto is als elektrische personenauto geproduceerd. Hij mag niet zijn omgebouwd tot elektrische auto.
 • De elektrische personenauto staat op of na 1 januari 2023 op uw naam in het kentekenregister. Hij stond eerder ook niet op naam van een persoon met hetzelfde woonadres.
 • De 100% elektrische personenauto heeft een actieradius van minimaal 120 kilometer (WLTP gemeten).
 • De oorspronkelijke nieuwprijs (catalogusprijs) van de elektrische personenauto was op de datum van 1e toelating minimaal € 12.000 en maximaal € 45.000. Deze prijs is inclusief btw, bpm en opties die de fabrikant of importeur aanbracht voor het kenteken is afgegeven. Controleer de catalogusprijs van uw gebruikte auto via de RDW-kentekencheck op de site van RDW.  
 • Zodra de auto is geleverd, zet u die op uw naam in het kentekenregister. Uw auto hoeft nog niet geleverd te zijn als u subsidie aanvraagt.  
 • De gekochte gebruikte elektrische personenauto staat minimaal 3 jaar op uw naam. Dit is gerekend vanaf de datum waarop de auto op uw naam kwam in het kentekenregister. We controleren regelmatig bij de RDW of de elektrische auto nog op uw naam staat in het kentekenregister. Verkoopt u de auto eerder dan de afgesproken 3 jaar? Dan meldt u dit aan ons en betaalt u (mogelijk) een deel van de subsidie terug.

Van auto wisselen

Ontvangt u subsidie en wilt u eerder dan de afgesproken 3 jaar een andere auto? Dat kan alleen als uzelf, de koopovereenkomst en de andere auto voldoen aan de bovenstaande voorwaarden. Geef de wijziging van auto aan ons door. Daarvoor logt u in op mijn.rvo.nl en gaat u naar ‘Een verzoek tot kenteken wijziging’. Stuur de nieuwe koopovereenkomst mee die u en het autobedrijf hebben ondertekend. Wij nemen uw verzoek om te wijzigen in behandeling.

Hieronder ziet u in het kort de stappen die u doorloopt als u deze subsidie aanvraagt. U leest hierover meer onder Aanvraag voorbereiden, Aanvragen en Na de aanvraag.

Aanvraag voorbereiden

 • U kunt vanaf 10 januari 2023, 9:00 uur subsidie aanvragen voor uw gebruikte elektrische personenauto.

Let op: de datum van indienen telt
Stel: de subsidiepot raakt op 1 maart 2023 leeg. We verloten het budget dat die dag nog beschikbaar was dan over alle aanvragen van 1 maart. Het tijdstip van indienen maakt niet uit. Als u de aanvraag verstuurt op 1 maart 0:01 uur, maakt u net zoveel kans als iemand die indient op 1 maart 23:59 uur.

 • Heeft u op of na 1 januari 2023 een koopovereenkomst gesloten? Dan kunt u vanaf 10 januari subsidie aanvragen. Wij raden u aan dat ook te doen. Uw auto hoeft nog niet geleverd te zijn als u subsidie aanvraagt.  

Tip: ontbindende voorwaarde

Wilt u van de koop kunnen afzien als u geen subsidie krijgt? Neem dan een ontbindende voorwaarde op in de overeenkomst. Daarmee kunt u onder de koop uitkomen als u geen subsidie krijgt.

 • U logt in met DigiD. Heeft u dit niet? DigiD aanvragen duurt ongeveer 3 werkdagen.

Aanvragen

Vanaf 10 januari 2023, 9:00 uur kunt u op deze pagina de subsidie aanvragen voor de koop van een gebruikte volledig elektrische personenauto.

Houd daarvoor deze gegevens bij de hand:

 • Adres, e-mailadres en burgerservicenummer

 • DigiD-app óf DigiD met sms-controle

 • Merk en model (handelsbenaming) van de auto zoals op de koopovereenkomst staat

 • Naam en het adres van het RDW-erkende autobedrijf

 • Datum ondertekening koopovereenkomst. Houd uw digitale overeenkomst bij de hand

 • De oorspronkelijke catalogusprijs van de personenauto, zoals deze was op de datum van de 1e toelating (datum op kentekenbewijs)

 • IBAN-bankrekeningnummer

 • Als bekend, het kenteken (Het kenteken is niet noodzakelijk om een aanvraag in te dienen. U kunt het later doorgeven.).

 

Na de aanvraag

Na uw subsidieaanvraag ontvangt u altijd een bevestiging per e-mail. U vindt deze bevestiging ook in onze digitale aanvraagomgeving. Wij behandelen de aanvragen op volgorde van binnenkomst per datum. We streven ernaar binnen 4 weken te beslissen over uw aanvraag. De beslistermijn is uiterlijk 13 weken. U kunt de status van uw aanvraag ook volgen in onze digitale aanvraagomgeving. U kunt inloggen via onderstaande knop.

Bewaar uw documenten

Ontvangt u subsidie? Wij controleren of het juist is dat u subsidie krijgt. Bewaar daarom uw koopovereenkomst minimaal 3 jaar. Tijdens een controle kunnen we hierom vragen.

Wanneer ontvangt u de subsidie?

Als wij uw aanvraag goedkeuren, ontvangt u de brief ‘Subsidieverlening’. Wanneer u het subsidiebedrag ontvangt, hangt af van de vraag of het kenteken al op uw naam stond bij de aanvraag.

Kenteken al op naam

Stond uw auto al op naam toen u de subsidie aanvroeg? Dan krijgt u het subsidiebedrag binnen 2 weken op uw rekening als u van ons de brief ‘Subsidieverlening’ heeft ontvangen. U hoeft daarvoor niets te doen.

Kenteken nog niet op naam

Stond uw kenteken nog niet op uw naam op het moment van de aanvraag? Geef het kenteken en uw IBAN-bankrekeningnummer later aan ons door via onze digitale aanvraagomgeving. U doet dat zodra het kenteken op uw naam staat en als u de brief 'Subsidieverlening' heeft gekregen. Dit moet binnen 6 maanden, gerekend vanaf de datum op de brief ‘Subsidieverlening’.

Lees ook het stappenplan ‘Kenteken doorgeven’.

Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen SEPP

In opdracht van:
 • Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat
Bent u tevreden over deze pagina?