Open voor aanvragen

Subsidieregeling Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP)

Gepubliceerd op:
10 maart 2020
Laatst gecontroleerd op:
3 november 2022

Koopt of leaset u een volledig elektrische personenauto? Dan kunt u in aanmerking komen voor de Subsidie Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP). Deze regeling geldt voor nieuwe en gebruikte elektrische personenauto's in de kleinere en compacte middenklasse.

Let op: voor nieuwe en gebruikte elektrische personenauto’s is er voor 2022 geen subsidiegeld meer. Wij nemen aanvragen hiervoor niet meer in behandeling. 
U kunt vanaf 10 januari 2023, 9:00 uur weer subsidie aanvragen voor uw nieuwe of gebruikte elektrische personenauto met een koop- of leaseovereenkomst die u heeft afgesloten op of na 1 januari 2023.

Een uitleg van de termen die in de subsidieregeling worden gebruikt en wat we er onder verstaan, vindt u in de Begrippenlijst.

De SEPP is alleen voor particulieren (natuurlijk persoon die privé een auto koopt of leaset). De regeling loopt van 1 juli 2020 tot en met 31 december 2024. Elk jaar heeft het subsidiebudget een maximum. U kunt deze subsidie één keer krijgen als u voldoet aan de voorwaarden. Onder een personenauto verstaan we een voertuig in de RDW-voertuigcategorie M, met de voertuigclassificatie M1.

Bekijk een infographic over deze subsidieregeling voor particulieren door op onderstaande afbeelding te klikken.

Bekijk de infographic

Subsidiebudget

Het totale subsidiebudget voor SEPP is verdeeld over de periode 2020 tot en met 2024. Per jaar worden de budgetten voor nieuwe en gebruikte auto’s vastgesteld.

De budgetten voor 2023 zijn:

  • € 67 miljoen voor nieuwe elektrische personenauto’s (bij koop en lease)
  • € 32,4 miljoen voor gebruikte elektrische personenauto’s (bij koop en lease)

SEPP in 2023

U kunt vanaf 10 januari 2023 9:00 uur weer SEPP aanvragen voor uw nieuwe elektrische personenauto met een koop- of leaseovereenkomst die u heeft afgesloten op of na 1 januari 2023.

In 2023 is het subsidiebedrag voor een nieuwe auto € 2.950, en voor een gebruikte auto € 2.000.

Tip: ontbindende voorwaarde in koopovereenkomst

De kans bestaat dat de subsidiepot tijdens het jaar leeg raakt. Wilt u van de koop of lease kunnen afzien als u geen subsidie krijgt? Neem dan een ontbindende voorwaarde op in de overeenkomst. Daarmee kunt u onder de koop of lease uit als u geen subsidie krijgt.

Voorwaarden

Wilt u in aanmerking komen voor subsidie? Dan moet de elektrische personenauto in ieder geval voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • Een 100% elektrische personenauto met een actieradius van minimaal 120 kilometer (WLTP gemeten).
  • De catalogusprijs (oorspronkelijke nieuwprijs) zoals geregistreerd in het kentekenregister (RDW) is niet lager dan € 12.000 en niet hoger dan € 45.000.
  • De auto is als elektrische personenauto geproduceerd en mag niet zijn omgebouwd tot elektrische auto.

Let op: er gelden aanvullende voorwaarden per categorie:

Autolijst SEPP

Op de Autolijst SEPP staan merken, modellen (handelsbenamingen) en typen elektrische personenauto’s waarvan bij ons bekend is dat ze mogelijk in aanmerking komen voor de Subsidieregeling Elektrische Personenauto’s Particulieren. De lijst is samengesteld met informatie van importeurs en dealers. De autolijst helpt u om snel inzicht te krijgen of de auto mogelijk voldoet aan de voorwaarden.

Bekijk de Autolijst SEPP

De hoogte van de geregistreerde catalogusprijs in het kentekenregister van RDW, bepaalt of de auto valt binnen de bandbreedte van de subsidieregeling. Wij controleren bij de RDW of aan deze eis wordt voldaan.

Aanvragen

De regeling is open vanaf 10 januari 2023 9:00 uur. U vraagt de subsidie aan nadat u een koop- of leaseovereenkomst heeft gesloten. De auto hoeft nog niet geleverd te zijn of op uw naam geregistreerd te staan. U kunt dan al wel een subsidieaanvraag indienen.

De koop- of leaseovereenkomst van de auto moet zijn afgesloten in het kalenderjaar waarin u ook de subsidie aanvraagt. Voor de SEPP-subsidie 2023 komt u dus alleen in aanmerking als u een koop- of leaseovereenkomst heeft afgesloten op of na 1 januari 2023. De datum waarop u de koop- of leaseovereenkomst sluit is leidend. Ook mag de elektrische personenauto niet eerder dan 1 januari 2023 op uw naam staan.

Let op: de subsidieaanvrager is degene op wiens naam de auto komt te staan (bij een koopovereenkomst afgesloten op of na 1 januari 2023)

DigiD inlog

U heeft de DigiD-app óf DigD met sms-controle nodig om in te loggen voor de SEPP. Heeft u die nog niet? Dan moet u een van beide regelen.

Lees de voorwaarden voordat u de aanvraag doet en doorloop het stappenplan. Hoe u de subsidie per categorie aanvraagt en uitbetaald krijgt leest u op de volgende pagina's:

Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen SEPP

Achtergrond

Het kabinet wil het rijden met volledig elektrische kleine en compacte middenklasse personenauto’s aantrekkelijker maken. Elektrische auto’s stoten tijdens het rijden geen broeikasgassen uit. Ze zijn daarnaast energiezuinig, goed voor het klimaat en dragen bij aan schone lucht. Particulieren in Nederland die een nieuwe of gebruikte elektrische auto kopen of leasen kunnen daarom sinds 4 juni 2020 subsidie krijgen. Dat kan zolang de jaarbudgetten dit toelaten.

De subsidie verkleint het prijsverschil tussen een elektrische auto en een auto op fossiele brandstof (benzine en diesel). Ook de gebruikskosten zijn lager. In combinatie met vrijstelling van wegenbelasting tot 2025 wordt een elektrische auto ook in de (kleinere en compacte) middenklasse segmenten aantrekkelijk.

Meer weten?

Vragen over SEPP?

Neem contact met ons op

In opdracht van:
  • Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat
Bent u tevreden over deze pagina?