ISDE: Wat is gewijzigd in 2024?

Laatst gecontroleerd op:
11 juni 2024
Gepubliceerd op:
11 december 2023

De Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) wijzigt per 1 januari 2024. Lees op deze pagina wat u kunt verwachten.

Meer maatwerk voor monumenten

Vanaf 1 januari 2024 wordt de ISDE toegankelijker voor monumenten. Voor deze groep worden de minimale isolatiewaarden versoepeld en de subsidiebedragen aangepast. Ook hoeven monumenteigenaren niet minimaal 8 m2 , maar 3 m2 glasisolatie aan te brengen, om in aanmerking te komen voor subsidie. Het glas mag daarbij ook als voor- of achterzetbeglazing worden geplaatst, bijvoorbeeld bij een glas-in-loodraam. 

Vanwege de monumentale waarde kunnen veel eigenaren van monumenten geen HR++ glas of gevelisolatie toepassen. Ook hebben veel monumenten geen spouwmuur, wat isoleren ingewikkeld maakt. Door de voorwaarden te versoepelen, komt een groot aantal monumenteigenaren vanaf 2024 wel in aanmerking voor subsidie.

hennepisolatie greeninclusive - circulaire renovatie

Extra subsidie voor biobased milieuvriendelijk isolatiemateriaal

Er komt een bonus om het gebruik van biobased milieuvriendelijke isolatiematerialen aan te moedigen. Deze materialen, zoals vezelhennep en vlas, zijn duurzaam geproduceerd en milieuvriendelijk af te breken. Dit materiaal is vaak duurder dan niet-duurzame isolatiematerialen.

Subsidiewijziging warmtepompen

Een warmtepomp moet vanaf 2024 minimaal energielabel A++ hebben om ISDE te ontvangen. De meeste warmtepompen voldoen al aan dit label. Warmtepompen met een energielabel A+ of lager, komen niet meer in aanmerking voor subsidie. 

Heeft u in 2023 een warmtepomp met een A+ (of lager label) gekocht? Dan komt u toch in aanmerking voor subsidie als u deze in 2024 laat installeren. De subsidiebedragen voor warmtepompen met een energielabel A++ of hoger, zijn niet gewijzigd. Alleen voor warmtepompen met een energielabel A+++ geldt nu een bonus van € 225.  

De wijziging van het energielabel geldt niet voor warmtepompboilers en voor warmtepompen met een thermisch vermogen van 71 kW of hoger.

Aanpassing van subsidiebedragen

Aanvragers die een zonneboiler laten plaatsen, krijgen vanaf 2024 minder subsidie voor de grotere zonnecollectoren. Dit voorkomt dat er naar verhouding teveel subsidie wordt uitgekeerd (overstimulering).

  • Zonneboilers met een oppervlakte van 5 tot en met 10 m² krijgen € 0,55 per kWh. Eerder was dit € 1,02.
  • Zonneboilers met een oppervlakte van >10 m² krijgen € 0,28 per kWh. Eerder was dit € 0,45.

De subsidie voor een aansluiting op het warmtenet wordt verhoogd van € 3.350 naar € 3.775.

Nieuw budget voor kleine windturbines voor zakelijke gebruikers

Sinds 2020 kunnen zakelijke partijen, zoals rechtspersonen, een maatschap, stichting, vof of cv, ISDE aanvragen voor zonnepanelen en kleine windturbines. Voor kleine windturbines stelt het kabinet nieuw budget beschikbaar. Tussen 1 januari 2024 en 31 december 2027 is het totale budget € 20 miljoen. 

Vanaf 2024 is er geen ISDE-subsidie meer voor zonnepanelen.

Meldcodelijsten

Voor fabrikanten en leveranciers

Als fabrikant of leverancier van biobased materialen volgt u de bestaande stappen voor het aanmelden van uw product. Daarnaast zijn er aanvullende voorwaarden. Ook zijn er 2 lijsten om uw materialen aan te melden voor isolatie van monumenten.

Voor isolatiematerialen:

  • U moet ingeschreven staan in de Nationale milieudatabase (NMD). Wanneer u een meldcode aanvraagt, voegt u de link naar deze database toe.
  • Wanneer u in deze database staat, heeft u ook een EPD van het materiaal. U stuurt deze EPD mee.

Isolatiewaarden bij monumenten

  • Voor glasisolatie geldt een isolatiewaarde (U-waarde) van 3,0 (W/ m2K). 
  • Voor isolerende panelen in kozijnen geldt een isolatiewaarde (U-waarde) van 3,0 W/ m2K. 
  • Voor een isolerende deur geldt een isolatiewaarde (U-waarde) van 2,0 W/ m2K. 
  • Bij dak, zolder- of vlieringvloerisolatie geldt een isolatiewaarde (Rd-waarde) van 2,5 (m2 K/w).

Meer informatie over de ISDE? 

De ISDE is er voor woningeigenaren en zakelijke gebruikers. Voor deze 2 groepen gelden verschillende mogelijkheden en voorwaarden. Ontdek waar u aan moet voldoen of vraag direct uw subsidie aan:

Bekijk de officiële bekendmaking van de wijzigingen:

In opdracht van:
  • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
Bent u tevreden over deze pagina?