Tijdelijk gesloten voor aanvragen

SDG 7 Results: Access to renewable energy

Gepubliceerd op:
27 februari 2019
Laatst gecontroleerd op:
7 maart 2022

Is uw organisatie een bedrijf of ngo? En wilt u bijdragen aan toegang tot hernieuwbare energie voor huishoudens in ontwikkelingslanden? Dan kan uw project mogelijk ondersteuning krijgen vanuit het programma SDG Results: Access to renewable energy (SDG 7 Results). Dit is een 'Result Based Finance' regeling. Dat betekent dat we de subsidie pas uitbetalen als de vooraf afgesproken projectresultaten zijn bereikt. De subsidie is gebaseerd op het aantal mensen dat toegang heeft gekregen tot hernieuwbare energietechnologieën en diensten.

Information in English

Deze regeling is tijdelijk gesloten. U kunt nu niet aanvragen.

Duurzame ontwikkelingsdoelen

Samen met het ministerie van Buitenlandse Zaken dragen we met SDG 7 Results bij aan het behalen van de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen. SDG 7 Results draagt niet alleen bij aan de doelstelling van SDG7 (betaalbare en duurzame energie), maar ook aan:

 • SDG 1 - geen armoede;
 • SDG 3 - goede gezondheid en welzijn;
 • SDG 5 - gendergelijkheid;
 • SDG 8 - eerlijk werk en economische groei;
 • SDG 10 - ongelijkheid verminderen;
 • SDG 13 - klimaatactie.

SDG 7 Results doelen

SDG 7 Results wil 2 miljoen mensen in ontwikkelingslanden toegang geven tot hernieuwbare energie. Om in aanmerking te komen voor subsidie van SDG 7 Results, moet uw project in ieder geval bijdragen aan een van de volgende doelen:

 • toegang tot elektriciteit in huizen;
 • toegang tot schoon koken in huizen.

Daarnaast wil SDG 7 Results met zijn projecten ook bijdragen aan de volgende doelen:

 • koolstofarme, klimaatweerbare ontwikkelingen;
 • minder genderongelijkheid;
 • ontwikkeling van de private sector en werkgelegenheid; en
 • particuliere investeringen in de sector hernieuwbare energie.

Budget

Het beschikbare budget voor de openstelling in 2022 is € 8 miljoen. U kunt per project een subsidie aanvragen van minimaal € 250.000 en maximaal € 2,5 miljoen.

Voorwaarden

SDG 7 Results-projecten moeten voldoen aan bepaalde voorwaarden. Kijk voor meer informatie op de Engelstalige pagina SDG 7 Results conditions. Daar vindt u ook de landenlijst.

MVO

Het project moet in overeenstemming zijn met de richtlijnen voor internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen (IMVO). Kijk hiervoor op de pagina MVO-richtlijnen bij de SDG 7 Results-regeling.

Aanvragen

Om SDG 7 Results-subsidie aan te vragen doorloopt u 2 stappen:

1. Verplichte concept note (projectidee) indienen

Voldoet u aan de voorwaarden? Dan kunt u vanaf 15 oktober tot 22 november 2021 17:00 uur een verplichte concept note indienen via de Engelstalige pagina Apply for SDG7 Results. Daarna krijgt u van ons een advies over uw concept note. Na deze fase kunt u subsidie aanvragen.

2. Subsidie aanvragen

Heeft u van ons advies gekregen over uw concept note? Dan kunt u subsidie aanvragen vanaf 3 januari 2022 9:00 uur tot 14 februari 2022 12:00 uur via de Engelstalige pagina Apply for SDG7 Results.

Onderdeel van uw aanvraag is een concurrerend 'bod' aan RVO. Dit bod moet een deel van de kosten per duurzame energieaansluiting in de doelmarkt dekken.

U kunt verschillende biedingen doen voor elk serviceniveau ('tier') waarvoor u producten wilt gaan distribueren. Voor verschillende producten op hetzelfde niveau moet het bod hetzelfde zijn.

De offerte(s) vermenigvuldigd met het aantal aansluitingen mag (mogen) niet hoger zijn dan 35% van de totale projectkosten. Hoe concurrerender uw offerte, hoe groter de kans dat u subsidie krijgt.

SDG 7 Results betalingen

Belangrijke informatie over subsidieuitbetaling:

 1. U ontvangt een betaling nadat uw organisatie de vooraf afgesproken meetbare resultaten heeft behaald. We gaan daarbij uit van het aantal huishoudens dat nu toegang heeft tot duurzame energiediensten als gevolg van uw projectactiviteiten.
 2. U kunt declaraties indienen tijdens de uitvoering van uw project. Een onafhankelijke partij controleert de resultaten vóór uitbetaling. Die informatie helpt ons om te beslissen over de uitbetaling.
 3. Projectuitvoerders kunnen wat flexibel zijn in de manier waarop ze hun resultaten bereiken.

Wilt u meer informatie over hoe we de subsidie voor SDG 7 Results berekenen? Ga naar de Engelstalige pagina Calculation SDG 7 Results.

Na uw aanvraag

Na sluiting van de openstelling beoordelen onze adviseurs de projecten. Lees hoe we dat doen op de Engelstalige pagina Apply for SDG 7 Results onder After your Application.

Wijzigingen doorgeven

Hebben wij uw project goedgekeurd en bent u gestart met uw project? Gebruik dan het webformulier om wijzigingen aan ons door te geven. Bij grote projectaanpassingen heeft u vooraf onze toestemming nodig. U moet de volgende wijzigingen zo snel mogelijk aan ons doorgeven:

 • administratieve wijzigingen;
 • wijzigingen in projectduur of planning;
 • wijzigingen in doelstelling of activiteiten;
 • wijzigingen in nationale- of internationale partnerschappen;
 • financiële wijzigingen: budgetwijziging van 25% of meer per jaar, wijzigingen van btw-verplichtingen, uitstel van betaling, faillissement of schuldsaneringsregeling;
 • uitstel van rapportage, eindrapportage en/of slotverklaring van het project;
 • overdracht van kennis en/of rechten;
 • splitsing, fusie of overname van het bedrijf.

SDG 7 Results in de praktijk

Lees de SDG 7 Results-praktijkverhalen en laat u inspireren door onze projecten. Bekijk het overzicht van alle SDG 7 Results-projecten, of alle projecten die wij uitvoeren op het gebied van ontwikkelingssamenwerking. Of bekijk onze video's:

Veelgestelde vragen

Meer weten? Bekijk de Engelstalige vragen over het SDG 7 Results-programma.

Wetten en regels

Het programma is opgezet door het ministerie van Buitenlandse Zaken, in samenwerking met RVO. Lees meer over de wet- en regelgeving in de publicaties van de Staatscourant:

Achtergrond

Een miljard mensen hebben nog geen toegang tot elektriciteit. 3 miljard mensen koken op sterk vervuilend brandhout en houtskool. Het Nederlandse kabinet wil daarom 50 miljoen mensen bereiken met toegang tot hernieuwbare energie in 2030.

Daarnaast draagt het gebruik van fossiele brandstoffen en niet duurzame biomassa aanzienlijk bij aan de verandering van ons klimaat. Duurzame toegang tot hernieuwbare energiediensten ondersteunt ontwikkelingslanden op een traject van klimaatvriendelijke groei.

Vragen over SDG 7 Results?

 

Neem contact met ons op

 

> Information in English

 

In opdracht van:
 • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?