Grijze roodstaartpapegaai

Gepubliceerd op:
11 januari 2017
Laatst gecontroleerd op:
7 juli 2020

De grijze roodstaartpapegaai is een populair huisdier. Maar u mag zo’n papegaai niet zomaar houden of (ver)kopen. Het dier is namelijk een beschermde CITES-soort. Er gelden regels voor het hebben of (ver)kopen van een grijze roodstaartpapegaai.

Er is veel handel in grijze roodstaartpapegaaien. Illegale handel en stroperij zorgen ervoor dat dit diersoort dreigt uit te sterven. Alle beschermde soorten zijn ingedeeld in bijlagen van de CITES-overeenkomst. De strengst beschermde soorten staan in Bijlage A. Sinds 4 februari 2017 staat de grijze roodstaartpapegaai in die bijlage. Meer informatie over CITES-soorten vindt u op de pagina CITES-soort of niet. Houdt u een grijze roodstaartpapegaai? Of wilt u deze vervoeren, verhandelen of weggeven? Dan moet u zich aan regels houden.

Houden in Nederland

Heeft u een grijze roodstaartpapegaai? Als u het dier na 4 februari 2017 koopt of krijgt heeft u een EU-certificaat nodig. Had u de papegaai al voor 4 februari 2017? Dan heeft u geen EU-certificaat nodig. U moet wel kunnen bewijzen dat het dier toen al van u was. Denk bijvoorbeeld aan:

  • een kopie van een invoervergunning. Deze moet de douane hebben afgetekend;
  • een aankoopbewijs;
  • een rekening van de dierenarts;
  • oude foto’s waarop de vogel staat. En waarmee u kunt aantonen dat de vogel voor 4 februari 2017 bij u in bezit was.

Heeft u een EU-certificaat nodig, lees dan hoe u die aanvraagt op de pagina CITES-soorten binnen de Europese Unie.

Merkplicht

De grijze roodstaartpapegaai moet een pootring dragen. Het gaat hierbij om een gesloten ring zonder naad. De ring plaatst u direct na de geboorte. Welke ringmaat u gebruikt, hangt af van de ondersoort. Er zijn 2 ondersoorten:

  • Psittacus erithacus erithacus - maximale ringmaat 11,0 millimeter
  • Psittacus erithacus timneh - maximale ringmaat 10,0 millimeter

Zorg ervoor dat u de goede pootringen gebruikt. Vraagt u ze aan? Geef dan aan dat u CITES-ringen nodig heeft en voor welke ondersoort het is.

Gebruik ringen van het jaar waarin de jongen worden geboren. Vraag de ringen dus op tijd aan bij een ringenbond. Op de pagina Pootringen voor vogels leest u meer.

Geen pootring

Heeft uw papegaai geen pootring? Of is deze niet meer leesbaar? Dan moet een dierenarts het dier chippen. Een dier zonder pootring of chip mag u niet houden, vervoeren of overdragen. Is de papegaai in gevangenschap geboren? Vraag eerst toestemming aan het CITES-bureau om uw papegaai te laten chippen.

Handelen en vervoeren binnen de Europese Unie

Gaat u uw grijze roodstaartpapegaai verkopen of weggegeven aan een ander? Of gaat u er mee op reis? Als u binnen de EU blijft, heeft u een EU-certificaat nodig. Dit certificaat moet u hebben voordat u het dier gaat overdragen of vervoeren. Lees hoe u het certificaat aanvraagt op de pagina CITES-soorten binnen de Europese Unie.

Handelen en vervoeren buiten de Europese Unie

Importeert u een grijze roodstaartpapegaai uit een land buiten de EU? Daarvoor heeft u een invoervergunning nodig. Exporteert u deze naar een land buiten de EU? Dan heeft u een uitvoervergunning nodig. U leest hier meer over op de pagina CITES-soorten buiten de Europese Unie.

U krijgt alleen een vergunning voor dieren die in gevangenschap zijn gefokt en geboren. Bij de aanvraag stuurt u documenten mee waarmee u bewijst dat u de vogel legaal heeft. Bijvoorbeeld een kopie van CITES-vergunningen of EU-certificaten van de ouderdieren.

Houdt u een grijze roodstaartpapegaai als huisdier? En reist u regelmatig naar hetzelfde land? U hoeft niet voor iedere reis een vergunning aan te vragen. Er gelden andere regels. Meer informatie leest u op de pagina Regelmatig reizen met een CITES-huisdier.

Levende vogels invoeren in de EU

Voor de invoer van levende vogels gelden ook diergeneeskundige invoervoorwaarden. Meer hierover leest u op de website van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Emigreren met een grijze roodstaartpapegaai

Gaat u emigreren met uw vogel? Dan heeft u 2 vergunningen nodig. Een uitvoervergunning voor Nederland en een invoervergunning voor het land waar u naar toe verhuist. Het dier hoeft niet in gevangenschap geboren en gefokt te zijn. U moet wel bewijzen waar het dier vandaan komt.

Administratie bijhouden

In uw administratie moet u gegevens over het dier bijhouden. Bewaar in ieder geval alle documenten van het dier. Welke gegevens u nog meer moet bijhouden leest u op de informatiepagina Administratie beschermde dieren en planten.

In opdracht van:
  • Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
Bent u tevreden over deze pagina?