Mijn plant of dier is een invasieve exoot

Gepubliceerd op:
15 februari 2022
Laatst gecontroleerd op:
20 mei 2022

Heeft u een invasieve exoot als persoonlijk bezit? En staat de soort sinds kort op de Unielijst? Dan mag u de exoot houden tot het sterft. Zorg er wel voor dat de exoot zich niet verspreidt of vermeerdert.

Invasieve exoten zijn schadelijk voor de Nederlandse natuur. Er zijn overgangsregels voor soorten die nog niet op de Unielijst stonden.

Dieren

Had u het dier al als huisdier voordat het op de Unielijst kwam? Of was uw dier drachtig voordat het op de Unielijst kwam? U mag het dier en haar jongen houden tot ze overlijden. U houdt het dier in een gesloten omgeving. Zorg ervoor dat het dier niet ontsnapt en dat het zich niet kan voortplanten. U mag het dier niet verkopen, loslaten of vrijlaten in de natuur. Bewaar de bewijsstukken waaruit blijkt dat u het dier al had voordat het op de Unielijst kwam.

U bewijst dat het makkelijkste als uw dier een chip of pootring heeft.  Andere voorbeelden van bewijsstukken zijn:

 • een aankoopbewijs
 • een chip of pootring
 • foto's van het dier met een datum op de foto
 • een oude rekening van de dierenarts
 • een dierenpaspoort
 • een overdrachtsverklaring

Wanneer mag u het dier niet houden?

U mag het dier niet houden als:

 • het later is verwekt dan de datum van plaatsing op de Unielijst;
 • als blijkt dat u het dier niet volgens de overgangsregels heeft;
 • u niet kunt bewijzen dat u het dier al had voordat het op de Unielijst kwam;
 • u het dier vindt in de natuur. Is het ziek of gewond? Bel de dierenambulance. Meer informatie vindt u op Gevonden dierlijke invasieve exoten.

Blijkt dat u het dier niet mag houden? Laat het niet vrij in de natuur. Breng het naar een opvangcentrum voor invasieve exoten. Kan dit niet? Helaas moet u het dier dan laten inslapen. Bel hiervoor uw dierenarts.

Wat doet u als u zelf niet meer voor het dier kunt zorgen?

Laat het dier niet vrij in de natuur. Valt het dier onder de overgangsregels? U mag het overdragen aan een houder die er wel voor kan zorgen. U mag aan deze overdracht geen geld verdienen. Geef ook de administratie mee aan de nieuwe houder.  Zo bewijst de nieuwe houder dat hij het dier legaal houdt. Ook zorgt de nieuwe houder dat hij zich houdt aan de regels van de Verordening IUS. Hij houdt daarom het dier in een gesloten omgeving en laat het dier niet verspreiden of voortplanten.

Kunt u geen nieuwe houder vinden? Breng het dier naar een opvangcentrum met een geldige ontheffing. Zoekt u een opvangcentrum bij u in de buurt? Bekijk Opvangcentra voor dieren.

Kinderboerderijen, opvangcentra en dierentuinen

Heeft u een dier dat is gehouden voordat de soort op de Unielijst kwam? Dan geldt  de uitleg op deze pagina op dezelfde wijze. Heeft u een dierentuin met invasieve exoten? Hierover kunt u meer lezen op Invasieve exoten in een dierenverzameling.

Extra regels voor marmerkreeft

De marmerkreeft is een bijzonder dier. Het plant zich namelijk voort zonder partner. Heeft u een marmerkreeft als huisdier? Dan houdt u zich aan de extra regels voor deze soort kreeft. Deze vindt u op Marmerkreeft als huisdier.

Planten

Heeft u een plantsoort in de tuin of vijver die op de Unielijst komt? U mag de plant in uw tuin laten staan. Zorg er wel voor dat de plant zich niet vermenigvuldigt en verspreidt. Wilt u af van de plant? Gooi het in de afvalbak voor restafval. Vaak is dat de grijze container. Gooi het niet op een composthoop of in de afvalbak voor plantaardig afval. Zo voorkomt u verspreiding van de plant.

Niet verkopen of weggeven

Verkoop geen stekjes van invasieve planten. Geef ze ook niet weg. U verspreidt anders de plant. Zo voorkomt u dat u de natuur beschadigt en de Verordening Invasieve uitheemse soorten overtreedt.

Kopen

Nadat de plant op de Unielijst is gezet, mag een winkel of groothandel nog één jaar zijn voorraad verkopen. U kunt de invasieve plant dan dus nog kopen in bijvoorbeeld tuincentra. Zet u de plant in uw tuin? Zorg ervoor dat de plant zich niet vermenigvuldigt en verspreidt. 

Denk daarom goed na of het verstandig is om een invasieve soort in uw tuin of vijver te zetten.

Vragen over invasieve exoten als huisdier?

Neem contact met ons op

In opdracht van:
 • Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
Bent u tevreden over deze pagina?