Gevonden dierlijke invasieve exoten

Gepubliceerd op:
13 april 2020
Laatst gecontroleerd op:
1 januari 2024

Invasieve exoten zijn schadelijk voor de Nederlandse natuur. Vindt u een invasieve exoot? Neem het dier niet zomaar mee. Er zijn regels voor het houden en vervoeren. Deze regels gelden ook voor medewerkers van de dierenambulance of een opvangcentrum voor dieren.

Wat zijn dierlijke invasieve exoten?

Exoten zijn dieren die niet uit Nederland komen. Sommige hiervan zijn schadelijk voor soorten die al in Nederland leven. Bijvoorbeeld doordat ze hetzelfde voedsel eten. Zo zorgen ze ervoor dat al aanwezige soorten hier niet (meer) kunnen leven. We noemen ze daarom invasief. Voorbeelden van invasieve exoten zijn de roodwangschildpad en de grijze eekhoorn.

Europese invasieve soorten staan op de Unielijst. U vindt deze Unielijst op de website van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Meer over de Unielijst en invasieve exoten leest u op Algemene regels invasieve exoten.

Een invasieve exoot gevonden

Vindt u een levende invasieve exoot van de Unielijst? Lijkt het gezond? Laat het dan zitten en neem het niet mee. U kunt een melding maken bij de provincie. Provincies kunnen deze meldingen gebruiken om verspreiding van invasieve exoten te volgen.

Een dierenambulance hoeft het dier niet op te halen. Een opvangcentrum hoeft het dier ook niet aan te nemen. Dit geldt ook voor een opvangcentrum met een maatwerkvoorschrift voor dierlijke invasieve exoten. Meer hierover leest u op Opvangcentra voor dieren.

Vervoeren van invasieve exoten

Wilt u toch een invasieve exoot vervoeren? Dat mag alleen om het dier uit de natuur weg te halen. Doe dit volgens deze regels:

  • U houdt het dier in een gesloten omgeving.
  • U zorgt ervoor dat het dier niet kan ontsnappen.

Deze regels gelden voor iedereen die een dierlijke exoot vervoert. Dus ook voor dierenambulances en opvangcentra.

Provincie is verantwoordelijk

Heeft u een dierlijke invasieve exoot gezien? Dan kunt u dit melden bij de provincie van het gebied waar u de exoot zag. Zij zijn verantwoordelijk voor het natuurbeleid.

Houd u aan de regels

Wilt u toch iets doen, bijvoorbeeld omdat het dier ziek of gewond is? U mag het naar een dierenarts brengen om het te laten inslapen. Als u het dier meeneemt, bent u verantwoordelijk. U moet zich aan de genoemde regels van vervoeren houden. Komen hier kosten bij kijken? Dan moet u deze betalen.

Dierenambulance

Werkt u bij een dierenambulance? En krijgt u een melding over een dierlijke invasieve exoot? U hoeft hier niets mee te doen. Neem het dier alleen mee als het gewond is of ziek lijkt. Laat het dier met rust als het gezond lijkt.

Als u het dier meeneemt, houdt u zich aan de regels voor vervoeren. Breng het dier naar een opvangcentrum met een maatwerkvoorschrift voor invasieve exoten. Of laat het inslapen bij de dierenarts.

Opvangcentrum en Unielijst

Voor invasieve exoten bestaan speciale opvangcentra. Deze opvangcentra hebben een maatwerkvoorschrift met toestemming om invasieve uitheemse soorten te houden.

Wilt u een dier naar een opvang brengen? Controleer dan van tevoren of de opvang deze soort mag opvangen en of de opvang voldoende ruimte beschikbaar heeft. Zo weet u zeker dat het dier goed terecht komt. Meer hierover leest u op Overzicht opvangcentra voor beschermde dieren en invasieve exoten. Hier vindt u ook een overzicht van alle opvangcentra voor invasieve exoten.

In opdracht van:
  • Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
Bent u tevreden over deze pagina?