Gevonden dierlijke invasieve exoten
Een invasieve exoot kan schadelijk zijn voor Nederlandse planten en dieren. Vindt u een dierlijke invasieve exoot? Neem het niet zomaar mee. Er zijn regels voor het houden en vervoeren. Deze regels gelden ook voor medewerkers van de dierenambulance of van een opvangcentrum voor dieren.
Wat zijn dierlijke invasieve exoten?
Dit zijn dieren die niet in Nederland thuishoren. Sommige zijn schadelijk voor soorten die hier wel horen. Bijvoorbeeld doordat ze hetzelfde voedsel eten. Daarom willen we ze niet in onze natuur hebben. Op deze pagina hebben we het over invasieve exoten die op de Unielijst staan. Deze vindt u op de website van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Meer over de Unielijst en invasieve exoten leest u op de pagina Invasieve exoten. Voorbeelden zijn de roodwangschildpad en de grijze eekhoorn.
Regels voor houden en vervoeren
Houdt of vervoert u een dierlijke invasieve exoot? Dat mag alleen als het geboren is voordat de soort op de Unielijst kwam. Ook moet u zich aan de regels houden:
- U zorgt dat het niet terugkomt in de natuur.
- U houdt het in een gesloten omgeving.
- U zorgt dat het niet ontsnapt.
- U zorgt dat het zich niet voortplant.
Deze regels gelden voor iedereen die een invasieve exoot houdt of vervoert. Dus ook voor dierenambulances en opvangcentra.
Niet zomaar meenemen
Vindt u een dierlijke invasieve exoot van de Unielijst? Lijkt het gezond? Neem het niet mee. Een dierenambulance hoeft het dier niet op te halen. En een opvangcentrum hoeft het dier niet aan te nemen. Dit geldt ook voor een opvangcentrum met een ontheffing voor dierlijke invasieve exoten. Dit noemen we ook wel een IUS-opvang. Meer hierover leest u op de pagina Opvangcentrum voor zeezoogdieren, uitheemse diersoorten en invasieve exoten.
Provincie is verantwoordelijk
U kunt wel melden dat u een dierlijke invasieve exoot heeft gezien, bijvoorbeeld op Waarneming.nl. De provincies kunnen deze meldingen zien. Zij zijn er verantwoordelijk voor dat invasieve exoten zich niet verspreiden. En dat ze geen schade veroorzaken aan onze natuur.
Neemt u het wel mee? Houd u aan de regels
Wil u toch iets doen, bijvoorbeeld omdat het dier gewond is? U mag het naar een dierenarts brengen om het te laten euthanaseren (inslapen). Of breng het naar een opvangcentrum voor invasieve exoten. Als u het dier meeneemt, bent u verantwoordelijk. Dat betekent dat u zich aan de regels moet houden. En dat u de kosten betaalt die misschien gemaakt worden.
Dierenambulance
Werkt u bij een dierenambulance? En krijgt u een melding over een dierlijke invasieve exoot? U hoeft hier niets mee te doen. Doet u dit wel? Neem het dier alleen mee als het gewond is of ziek lijkt. Lijkt het gezond? Laat het met rust.
Als u het dier meeneemt houdt u zich aan de regels voor houden en vervoeren. Breng het dier naar een opvangcentrum voor invasieve exoten. Of laat het euthanaseren (inslapen) bij de dierenarts.
Opvangcentrum en Unielijst
De IUS-opvang houdt en verzorgt het dier en zoekt een oplossing. Het is belangrijk om te weten hoe oud het dier is. En de datum waarop de soort op de Unielijst is gezet. Hierdoor weten we wie het dier mag houden.
Geboren voordat de soort op de unielijst kwam
Is het dier geboren voordat de soort op de Unielijst is gezet? Dan valt het onder de overgangsregeling en zien we het als een gehouden dier (huisdier). IUS-opvang kan een nieuwe eigenaar zoeken. Wel moet de oude eigenaar eerst de tijd krijgen om zijn dier terug te vinden. Net als bij een hond of kat die vermist wordt. Hier moet de opvang rekening mee houden. De eigenaar moet zich aan de regels houden.
Geboren nadat de soort op de Unielijst kwam
Is het dier geboren nadat de soort op de Unielijst is gezet? Of weet de IUS-opvang niet (zeker) hoe oud het dier is? Dan zien we het als een wild dier. Het dier blijft in de opvang.
Wilt u in een overzicht zien wat u kunt doen als u een dierlijke invasieve exoot vindt? Bekijk dit in de infographic.

Vragen over gevonden dierlijke invasieve exoten?
- Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit