Handel Nederland - Canada

Gepubliceerd op:
8 april 2013
Laatst gecontroleerd op:
17 februari 2022

Canada behoort tot de 25 belangrijkste exportmarkten van Nederland. Met de handel tussen beide landen zijn jaarlijks miljarden euro’s gemoeid. Deze pagina geeft u meer informatie over de handelsrelatie tussen Nederland en Canada.

Wilt u meer weten over het land Canada, zoals het bruto nationaal product, de staatsvorm of andere demografische gegevens? Bekijk dan onze Factsheet Canada.

Of ziet u zakelijke kansen op de Canadese markt? En wilt u graag met iemand sparren over uw plannen? Neem dan contact op met een van onze adviseurs. Zij kunnen gratis met u de markt verkennen of een landenvergelijking voor u maken.

Handelscijfers Nederland - Canada

Totale in- en uitvoer tussen Nederland en Canada

Soort informatie Bedrag Jaartal
Totale uitvoer € 3,2 miljard 2020
Totale invoer € 2,1 miljard 2020
Handelsbalans (positief/negatief) € 1 miljard (+) 2020

Kijk voor de meest recente cijfers over de handel tussen Nederland en Canada in de databank Statline van het CBS. Stel de perioden, productgroep (SITC) en het onderwerp in, om de informatie te vinden die u wilt.

Belangrijkste uitvoerproducten naar Canada

Export van Nederland naar Canada

Productgroep Bedrag Jaartal
Ruwe aardolie en aardolieproducten € 740 miljoen 2020
Medicinale en farmaceutische producten € 640 miljoen 2020
Gespecialiseerde machines € 216 miljoen 2020

De bovenstaande gegevens zijn afkomstig van het CBS. Wilt u de hele lijst van exportproducten naar Canada bekijken? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder uitvoer van Nederland naar Canada.

Voorlopige exportcijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige exportcijfers over het lopende jaar. Onder 'Perioden' kunt u de maanden selecteren waar u de voorlopige cijfers van wilt inzien. Let op: deze gegevens kunnen op een later moment aangepast worden.

Belangrijkste invoerproducten uit Canada

Invoer van Canada naar Nederland

Productgroep Bedrag Jaartal
Anorganische chemische producten € 294 miljoen 2020
Oliehoudende zaden en vruchten € 282 miljoen 2020
Non-ferrometalen € 193 miljoen 2020

De bovenstaande gegevens zijn afkomstig van het CBS. Wilt u de hele lijst van invoerproducten uit Canada bekijken? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder invoer van Canada naar Nederland.

Voorlopige importcijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige importcijfers over het lopende jaar. Onder 'Perioden' kunt u de maanden selecteren waar u de voorlopige cijfers van wilt inzien. Let op: deze gegevens kunnen op een later moment aangepast worden.

Handelsinformatie via TradeMap

Een andere nuttige bron voor handelscijfers is TradeMap. Deze site wordt beheerd door het International Trade Centre (ITC) van de Verenigde Naties. Voordeel van TradeMap is dat u hier ook inzicht krijgt in niet-Nederlandse handelsstromen. Zo kunt u de Nederlandse cijfers vergelijken met die van andere landen.

Let op: anders dan het CBS, maakt Trademap gebruik van het HS-systeem voor het indelen van de goederenstromen. Hou hier rekening mee bij uw zoekopdracht.

TradeMap heeft een volledig overzicht van de handelsstromen naar en uit Canada. Bovenaan bij 'partner' kunt u het exporterende land selecteren.

Handelsverdrag CETA

CETA is het handelsverdag tussen de Europese Unie en Canada. Het is sinds 2017 (gedeeltelijk) van kracht. CETA bevat afspraken over onder meer de handel in goederen, diensten en investeringen.

Lees meer over CETA en hoe u gebruik kunt maken van de voordelen.

Overzicht handelscijfers

Wilt u liever alles in één overzicht? Het rapport hieronder biedt cijfers over de directe buitenlandse investeringen en een overzicht van import en export.

Handelsbelemmeringen

Ervaart u in het buitenland oneerlijke concurrentie, voorwaarden die uw handel moeilijker maken (handelsbarrières) of maatregelen die de eigen markt beschermen? Meld dit bij het Meldpunt Handelsbelemmeringen.

Meer weten?

Wilt u meer weten over de Canadese economie? Dan kunnen de onderstaande links u verder op weg helpen:

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?