Zakelijke kansen in Canada

Laatst gecontroleerd op:
3 juni 2021
Gepubliceerd op:
11 juli 2012

Canada is voor Nederland na de Verenigde Staten de belangrijkste handelspartner op het Amerikaanse continent. Waar liggen de meeste kansen voor u op de Canadese markt?

De laatste jaren zijn steeds meer Nederlandse ondernemers succesvol in Canada. Waren er in 2017 nog 41 Nederlandse bedrijven actief in Canada, in 2019 waren dat er al 210.

Waarom is Canada zo in trek? Beluister de podcast van BNR.

Ontdek uw kansen

Benieuwd naar uw zakelijke kansen zijn? RVO kan voor u de markt verkennen en uitzoeken wat de mogelijkheden zijn in Canada voor u als ondernemer.

Kansen in de dienstensector in Canada

In Canada is ongeveer driekwart van de beroepsbevolking werkzaam in de dienstensector, die daarmee verreweg de belangrijkste is. Ook bosbouw, mijnbouw en visserij zijn belangrijke bronnen van inkomsten. Landbouw is vooral van belang in de prairies en delen van Ontario.

De industriesector is relatief minder belangrijk in Canada. In het zuiden van Ontario is de automobielindustrie van belang, vooral in Windsor. Toronto is een wereldhandels- en zakencentrum terwijl Calgary het centrum van de olie- en aardgasindustrie is.

Marktstudie: Food and Food Waste Management in Canada

Het Nederlandse consulaat-generaal in Toronto heeft eind 2021 een studie laten uitvoeren naar het thema 'Food and food waste management in Canada'. Dit gebeurde in het kader van activiteiten op het gebied van circulaire economie.

Deze studie heeft geleid tot een Engelstalig kansenrapport. Download onderstaande bijlage voor een samenvatting van het rapport. RVO organiseerde in samenwerking met het consulaat-generaal in Toronto ook een webinar waarin dit rapport werd gepresenteerd en toegelicht. U kunt het webinar terugluisteren. Gebruik de code YQ*5ddgO.

Heeft u interesse in het volledige rapport?

Marktrapport: Kansen in Life Sciences & Health

Task Force Health Care heeft in mei 2022 het Engelstalige rapport 'Market Study Canada: Collaboration Opportunities for the Dutch Life Sciences & Health Sector' gepubliceerd. Het rapport geeft u een overzicht van de huidige Canadese gezondheidssector, de kansen die er liggen, en hoe u daarop kunt inspelen.

Lees een samenvatting van het rapport of vraag direct het rapport aan via de button:

Kansen in overige sectoren

Het Nederlands economisch netwerk in Canada heeft 5 thema's als kansrijk aangemerkt:

  • Water
  • Circulaire economie
  • Agriculture & Food
  • Life Sciences & Health
  • Innovatie

Behalve in bovengenoemde sectoren zijn er in Canada nog meer kansen. Benieuwd of er kansen zijn voor uw sector? Neem dan contact op met een van onze adviseurs. Zij kijken graag samen met u naar de mogelijkheden.

Innovatie en het IA-Netwerk

Innovatie in Canada is voor een groot deel gericht op de natuurlijke bronnen in het land, zoals waterkracht en biobrandstoffen. Daarnaast ligt het wetenschappelijk onderzoek aan kennisinstituten en universiteiten op een hoog niveau.

De IA-vestigingen in de Verenigde Staten volgen de ontwikkelingen op het gebied van innovatie in Canada. Zij signaleren zakelijke kansen voor Nederlandse ondernemers. Meer weten over wat het IA-netwerk voor u kan doen? Neem dan contact op met de IA-kantoren in de Verenigde Staten. RVO.nl heeft ook publicaties over innovatie in Canada.

Aanbestedingen en subsidies

Kansrijke aanbestedingen

Internationale organisaties zoals de Wereldbank en de Verenigde Naties geven jaarlijks miljarden euro's aan projecten uit. Uit deze projecten komen veel opdrachten. Hier liggen ook zakelijke kansen voor u. Bekijk internationale aanbestedingen via de volgende bronnen:

Bekijk voor meer informatie ook onze pagina over internationale organisaties.

Subsidies en financiering

Heeft u financiering nodig voor uw bedrijf om de grens over te gaan? Wij helpen u graag uw financiering rond te krijgen.

In onze subsidie- en financieringswijzer vindt u alle subsidies en regelingen die openstaan voor aanvragen. Geef aan wie u bent en wat u zoekt, en u krijgt een overzicht op maat. Wij voeren deze subsidies en financieringsregelingen uit in opdracht van verschillende Nederlandse ministeries en de Europese Commissie.

Twijfelt u over welke financiering bij u past? Onze adviseurs denken graag met u mee, ook over financiering buiten RVO. Neem contact op voor persoonlijk advies.

Internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen

Internationaal zakendoen biedt kansen, maar kent ook uitdagingen. Deze vragen om een goede voorbereiding. Let erop dat u op een maatschappelijk verantwoorde manier onderneemt in het buitenland. Zo kunt u helpen de lokale situatie te verbeteren, bouwt u aan een goede reputatie en een toekomstbestendige onderneming.

De Nederlandse overheid verwacht dat u als ondernemer de risico's voor mens en milieu in uw bedrijfsvoering én in de internationale waardeketen in kaart brengt. En dat u de negatieve gevolgen daarvan voorkomt en aanpakt. Ook moet u hierover communiceren. Dit heet due diligence (gepaste zorgvuldigheid). Hierbij volgt u de OESO-richtlijnen voor multinationale ondernemingen over maatschappelijk verantwoord ondernemen.  

Onderzoek de risico's

Ondernemen is niet zonder risico's. Elk land biedt uitdagingen. De volgende bronnen geven u een eerste indruk van mogelijke IMVO-risico's. Het is belangrijk dat u deze zelf goed onderzoekt, voordat u zakendoet in het buitenland. Blijf ook op de hoogte van lokale ontwikkelingen.

Meer weten of hulp nodig?

Marktrapporten Canada

Van verschillende marktrapporten staat een samenvatting op onze website. Deze marktrapporten kunt u indien gewenst, bij ons opvragen:

Downloads

Wilt u verder lezen over specifieke sectoren? Hieronder vindt u een selectie van rapporten over de belangrijkste sectoren in Canada. U kunt deze rapporten direct downloaden. De volledige lijst van marktrapporten vindt u in onze bibliotheek onder Marktrapporten Canada.

Andere relevante informatie over groeisectoren of zakelijke mogelijkheden publiceert het buitenlandnetwerk op internationaalondernemen.nl. U kunt hier filteren op het land en de gewenste sector.

Benieuwd naar de kansen in uw sector?

Vraag nú een gratis marktverkenning aan.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?